Koreai Filmszekció

2023.08.31. 15:41

A Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) megalapításának 40. évfordulója alkalmából a koreai filmtörténet három meghatározó rendezőjének alkotásait mutatja be a budapesti Koreai Kulturális Központ.

A Koreai filmszekcióban Jang Joon-hwan, Kim Soyoung és Hur Jinho rendezőktől összesen három rövid- (2001 Imagine, Együtt és egyedül, Téli káprázat) és három nagyjátékfilmet (A nomádok hangja: Korjo Arirang, Mentsétek meg a zöld bolygót!, Karácsony augusztusban) láthat a közönség.

A Mentsétek meg a zöld bolygót! című 2003-as sci-fiben az űrlények a Föld elfoglalását tervezik, és magukat politikusoknak, üzletembereknek álcázva már itt is vannak. Legalábbis egy fiatal férfi szerint, aki a világ önjelölt megmentőjeként akcióba lép: elrabolja a vezetőket, hogy vallomásra bírja őket. A nomádok hangja: Korjo Arirang című dokumentumfilm története 1937-re nyúlik vissza, amikor Sztálin az orosz Távol-Kelet közel kétszázezer koreai lakosát deportálta Kazahsztánba és Üzbegisztánba. Köztük volt a vlagyivosztoki Korjo Színház társulata, akik eldöntötték: megmentik és megőrzik saját kultúrájukat az új hazában. Az 1998-ban készült Karácsony augusztusban szívszorító történet egy harmincas éveiben járó fotósról, aki megismerkedik egy bájos, fiatal nővel. Amikor a férfi megtudja, hogy halálos beteg, inkább bezárja az üzletét és nyom nélkül kilép a lány életéből, hogy megkímélje a gyász fájdalmától.

A nomádok hangja: Korjo Arirang rendezője, Kim Soyoung személyesen részt vesz a vetítésen, és a film után válaszol a közönség kérdéseire.

A fenti filmekre a jegy.cinefest.hu oldalon vásárolható jegy.