Filmajánló – 1. nap (2022. szeptember 9., péntek)

2022. szeptember 09. péntek 09:35

Egy év után végre újra CineFest! A fesztivál első napja rögtön megmutatja, filmrajongók országszerte miért vártak ennyire erre a kilenc napra. Három nagyon eltérő, de egyaránt rendkívül izgalmas mozi várja az érdeklődőket: egy szuperszárokkal teli nyomozás (Ecc, pecc, ki lehetsz?), egy gigantikus költségvetésű litván sci-fi (Vesper) és az év legnagyobb dokumentumfilm-szenzációja, egyben romantikus története (Tűzben edzett szerelem).

A világon szinte elsőként a CineFest közönsége láthatja a klasszikus nyomozós történeteket idéző, de a gyilkosságos alapszituációt humorral nyakon öntő Ecc, pecc, ki lehetsz? című mozit. A film az 1950-es évekbe, a londoni West End fényűző színházi kulisszáiba kalauzol. Egy nagy sikerű színdarab filmváltozatának előkészítését megrázza, hogy az adaptációra kiszemelt hollywoodi rendező brutális gyilkosság áldozatává válik. A sokat látott, ám kissé duhaj Stoppard felügyelő és a bizonyítási vágytól fűtött újonc, Stalker közrendőr kapják az ügyet, ám csakhamar rá kell döbbenniük, hogy ahogy egyre közelebb kerülnek a megoldáshoz, a saját életük is veszélybe kerül. A filmbeli nyomozópárost az Oscar-díjas Sam Rockwell és a négyszeres Oscar-jelölt Saoirse Ronan alakítja, de a szereplők között találjuk a magyar származású, Oscar-díjas Adrien Brody-t is. A film egyedül ezen a napon látható, viszont két időpontban. Az egyes előadásokra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kristina Buožytė tíz évvel ezelőtt Emeric Pressburger-díjat kapott a CineFesten Eltűnő hullámok című filmjéért, így igazán örömteli hír, hogy legújabb – az előzőnél lényegesen nagyobb költségvetésű – sci-fijével visszatér a versenyprogramba. A Vesper címszereplője egy 13 éves lány. Vesper mindent megtesz azért, hogy élelmet szerezzen magának és lebénult apjának, közben pedig biológiai mintákkal kísérletezik a laboratóriumában. Egy nap az erdőben váratlanul egy nőre bukkan. Azt reméli tőle, hogy elviszi a Citadellára, egy olyan helyre, ahol a hatalmasok döntenek a világ maradékának sorsáról. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A kizárólag archív felvételekre támaszkodó Tűzben edzett szerelem az idei év legnagyobb és legváratlanabb dokumentumfilm-szenzációja. Az amerikai Sundance Filmfesztivál óta sorra járja a világ filmfesztiváljait, és a CineFestnek hála végre a hazai közönség is megismerheti, miért vált mindenhol közönségkedvencé ez a vulkanológus házaspár történetét bemutató szokatlan történet. Katia és Maurice Krafft az életüket áldozták a munkájukért, nap mint nap dacolva a veszéllyel lenyűgöző felvételeket készítettek. Rendhagyó szerelmüket Sara Dosa rendezőnő többszáz órányi nyersanyagot feldolgozásával szemlélteti. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
Ecc, pecc, ki lehetsz? (Kitekintő)
Tűzben edzett szerelem (CineDocs)
Vesper (Nagyjátékfilm)