Filmajánló – 3. nap (2022. szeptember 11., vasárnap)

2022. szeptember 11. vasárnap 09:16

A Cannes-i zsűri nagydíjasa (Közel), a zsűri díjasa (EO), és a Berlinale legjobbja (Porrá leszünk) ígérkeznek a vasárnap csúcspontjainak, de még számos remek filmet láthatunk a fesztivál első hétvégéjének utolsó napján.

Az idei Berlinale versenyprogramjának talán legerősebb filmje volt a Porrá leszünk, amely két kívülálló elrendezett házasságán keresztül kíméletlen őszinteséggel mutatja be a kínai vidék nyers realizmusát, de mesterien ötvözi mindezt a váratlanul kibontakozó érzelmek erejébe vetett mesebeli hittel. Ahelyett, hogy a világ igazságtalansága miatt siránkoznának a szereplők, támogatják és bátorítják egymást, és így meglepően jól viselik a mindennapok gondjait. A kizsákmányolás és a szegénység állandó megtapasztalása azonban kihat a létükre, és folyton megkérdőjelezi a nehezen megszerzett boldogságot. A film a CineFesten a versenyprogramban látható. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Magyar hangja… című, CineDocs versenybe került film a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. A film átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert színész és szakember szólal meg, többek között Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Stohl András, Zsigmond Tamara, valamint az idei CineFest egyik életműdíjasa, Molnár Piroska. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Kitekintő szekcióban szereplő Elátkozott barlang cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült családi mese (éppen ezért kivételesen szinkronizáltan vetítjük), amely a legendák és mítoszok korába kalauzol vissza. Az erdő mélyén található egy varázslatos barlang, amelyben olyan sok só található, hogy évszázadokon keresztül megélhetést nyújtott az embereknek, és prosperitást hozott el a királyság számára. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Amióta a jordániai nomádok letelepedtek a Wadi Rum mesebeli tájain, egyre inkább függővé váltak a komplex vízi infrastruktúrától. A forrás közvetlenül a lábuk alatt van, mégis küzdenek az alapvető szükségleteik kielégítéséért. Eközben a felszín alatti vizek kitermelése hatalmas magángazdaságokat táplál, látomásos fejlesztéseket ösztönöz, és biztosítja a városi közösségek folyamatos növekedését. Beduinok, földművesek és városlakók: mindannyian elvárják, hogy tisztességes részesedést kapjanak a „kék aranyból”, de annak kitermelése igazi időzített bomba a környezetvédelem szempontjából. A CineDocs versenyprogramban látható Élő víz a hatalom, a kizsákmányolás és a változó ökológiai körülmények történetét meséli el a világ egyik legvízszegényebb országában. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Barátnője, Angelina Zeidler halála után Erec Brehmer filmrendező közös életük nyomainak felkutatására indult. A CineDocs versenyprogramban szereplő, szívfacsaró Akik lehettünk volna történet arról, hogyan találunk rá önmagunkra egy szeretett személy elvesztése után, és arról, milyen a szerelem túl az elmúláson. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Az idei Cannes-i zsűri díjas Jerzy Skolimowski EO című alkotásának főszereplője egy szamár, aki megtapasztalja a depresszív és brutális Keletet, de megjárja a dekadens Nyugatot is. A Versenyprogramban szereplő EO egyszerre képzeletbeli utazás, lenyűgöző látvány- és hangulatfilm, mélyre nyúló dráma, egyúttal kőkemény társadalomkritika és görbe tükör az általunk teremtett világra. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Nagyjátékfilmes versenyprogramban látható Magasságok és mélységek Csoma Sándor rendező első filmje, amelyet a valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó, Erőss Zsolt inspirált. Erőss huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzönga hegyen expedíció közben. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza a férjét. Csoma Sándor rendező filmjének főszereplője Sterczer Hilda (Pál Emőke alakításában), a film pedig a gyász feldolgozásának folyamatát mutatja be. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Lukas Dhont rendező a megosztott Grand Prix-t (a Zsűri Nagydíját) érdemelte ki Cannes-ban a Közel című alkotásával, és a legtöbb kritikus szerint az idei versenyprogram egyik legjobb filmje volt – a magyar nézőközönség hamarosan eldöntheti, hogy Miskolcon is ez lesz-e az egyik legkiemelkedőbb alkotás, hiszen itt is versenyben szerepel. A dráma két koratinédzser barátságáról szól, amit egy verbális zaklatás tör meg. Dhont előző rendezéséhez, a Lányhoz hasonlóan ezúttal is társadalmilag rendkívül fontos témákat érint, kivételes érzékenységgel. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A CineFest mindig fontosnak tartotta, hogy a legjelentősebb amerikai független filmeket elhozza a hazai közönségnek, és ez idén sincs másképp. A Sundance-et megjárt, majd a Berlinale-n is vetített és most itt is versenyprogramban szereplő A szerelmesdal lírai dráma a hétköznapok múló szépségének felidézésével. Páratlan gyengédséggel és finom humorral mutatja be Faye-t (Dale Dickey), a magányos utazót, aki egy elhagyatott coloradói kempingben vár a távoli múltjából érkező férfire, Litora (Wes Studi). Nemrég mindketten elvesztettek valakit, akit szerettek, és most azt remélik, egymásban megtalálják a vigaszt és a társat, akivel megoszthatják az élet terheit és apró örömeit is. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A szerelmesdal (Nagyjátékfilm)
Akik lehettünk volna (CineDocs)
Elátkozott barlang (Kitekintő)
Élő víz (CineDocs)
EO (Nagyjátékfilm)
Közel (Nagyjátékfilm)
Magasságok és mélységek (Nagyjátékfilm)
Magyar hangja… (CineDocs)
Porrá leszünk (Nagyjátékfilm)