Filmajánló – 2. nap (2022. szeptember 10., szombat)

2022. szeptember 10. szombat 09:21

A fesztivál második napján rögtön két magyar film premierje várja az érdeklődőket (Magasságok és mélységek, Magyar hangja…) – természetesen közönségtalálkozóval kísérve, de érkezik a Berlinale Arany Medve-díjasa (Alcarràs) is.

A Kitekintő szekcióban szereplő Elátkozott barlang cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült családi mese (éppen ezért kivételesen szinkronizáltan vetítjük), amely a legendák és mítoszok korába kalauzol vissza. Az erdő mélyén található egy varázslatos barlang, amelyben olyan sok só található, hogy évszázadokon keresztül megélhetést nyújtott az embereknek, és prosperitást hozott el a királyság számára. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A CineFest mindig fontosnak tartotta, hogy a legjelentősebb amerikai független filmeket elhozza a hazai közönségnek, és ez idén sincs másképp. A Sundance-et megjárt, majd a Berlinale-n vetített és itt versenyprogramban szereplő A szerelmesdal lírai dráma a hétköznapok múló szépségének felidézésével. Páratlan gyengédséggel és finom humorral mutatja be Faye-t (Dale Dickey), a magányos utazót, aki egy elhagyatott coloradói kempingben vár a távoli múltjából érkező férfire, Litora (Wes Studi). Nemrég mindketten elvesztettek valakit, akit szerettek, és most azt remélik, egymásban megtalálják a vigaszt és a társat, akivel megoszthatják az élet terheit és apró örömeit is. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kristina Buožytė tíz évvel ezelőtt Emeric Pressburger-díjat kapott a CineFesten Eltűnő hullámok című filmjéért, így igazán örömteli hír, hogy legújabb – az előzőnél lényegesen nagyobb költségvetésű – sci-fijével visszatér a versenyprogramba. A Vesper címszereplője egy 13 éves lány. Vesper mindent megtesz azért, hogy élelmet szerezzen magának és lebénult apjának, közben pedig biológiai mintákkal kísérletezik a laboratóriumában. Egy nap az erdőben váratlanul egy nőre bukkan. Azt reméli tőle, hogy elviszi a Citadellára, egy olyan helyre, ahol a hatalmasok döntenek a világ maradékának sorsáról. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A kizárólag archív felvételekre támaszkodó Tűzben edzett szerelem az idei év legnagyobb és legváratlanabb dokumentumfilm-szenzációja. Az amerikai Sundance Filmfesztivál óta sorra járja a világ filmfesztiváljait, és a CineFestnek hála végre a hazai közönség is megismerheti, miért vált mindenhol közönségkedvencé ez a vulkanológus házaspár történetét bemutató szokatlan történet. Katia és Maurice Krafft az életüket áldozták a munkájukért, nap mint nap dacolva a veszéllyel lenyűgöző felvételeket készítettek. Rendhagyó szerelmüket Sara Dosa rendezőnő többszáz órányi nyersanyagot feldolgozásával szemlélteti. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Magyar hangja… című, CineDocs versenybe került film a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. A film átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert színész és szakember szólal meg, többek között Szacsvay László, Bogdányi Titanilla, Csankó Zoltán, Csőre Gábor, Epres Attila, Galambos Péter, Gáti Oszkár, Hevér Gábor, Kálid Artúr, Kerekes József, Nagy Ervin, Pogány Judit, Stohl András, Zsigmond Tamara, valamint az idei CineFest életműdíjasa, Molnár Piroska. A vetítés után közönségtalálkozó az alkotók és a filmben megszólaló színészek részvételével. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Carla Simón filmje, az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén, a CineFesten pedig a Kitekintő programban szerepel. A katalán rendezőnő ezúttal a címadó falu földműveseinek mindennapjait mutatja be, az előző rendezésére jellemző őszinteséggel, melegséggel és visszafogott humorral. A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család gyerekeinek középpontba állítása lehetővé teszi a rendező számára, hogy a triviális, látszólag egyszerű eseményeknek rendkívüli jelentőséget adjon. A főhősöknek a szemünk láttára kell választaniuk a pragmatizmus és az idealizmus között. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Nagyjátékfilmes versenyprogramban látható Magasságok és mélységek Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmje, amelyet a valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó, Erőss Zsolt inspirált. Erőss huszonhárom éves pályafutása alatt tíz 8000 méter fölötti hegycsúcsot hódított meg, első magyarként jutott fel a Csomolungma tetejére. 2013-ban Kiss Péter hegymászótársával életét vesztette a Kancsendzönga hegyen expedíció közben. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza a férjét. Csoma Sándor rendező filmjének főszereplője Sterczer Hilda (Pál Emőke alakításában), a film pedig a gyász feldolgozásának folyamatát mutatja be. A vetítés után közönségtalálkozó az alkotók részvételével. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Amióta a jordániai nomádok letelepedtek a Wadi Rum mesebeli tájain, egyre inkább függővé váltak a komplex vízi infrastruktúrától. A forrás közvetlenül a lábuk alatt van, mégis küzdenek az alapvető szükségleteik kielégítéséért. Eközben a felszín alatti vizek kitermelése hatalmas magángazdaságokat táplál, látomásos fejlesztéseket ösztönöz, és biztosítja a városi közösségek folyamatos növekedését. Beduinok, földművesek és városlakók: mindannyian elvárják, hogy tisztességes részesedést kapjanak a „kék aranyból”, de annak kitermelése igazi időzített bomba a környezetvédelem szempontjából. A CineDocs versenyprogramban látható Élő víz a hatalom, a kizsákmányolás és a változó ökológiai körülmények történetét meséli el a világ egyik legvízszegényebb országában. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló díjban részesített, itt a Kitekintő programban látható Kék Hold tele van „üvöltéssel” és dühvel; a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészetben láthattuk. A huszonéves Irina minden vágya az, hogy elmeneküljön az állandó harc és erőszak világából, a családja neheztelése és szemrehányásai elől, akik egy üdülőhelyet vezetnek a román hegyekben. A film összes szereplője az archaikus patriarchális család foglya. A düh és a szorongás igazi terráriumában élnek, amelyet az egyház szentesít, és a mindenre kész, cselszövő nagybácsik és analfabéta unokatestvérek tartanak fenn. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A szerelmesdal (Nagyjátékfilm)
Alcarrás (Kitekintő)
Elátkozott barlang (Kitekintő)
Élő víz (CineDocs)
Kék hold (Kitekintő)
Magasságok és mélységek (Nagyjátékfilm)
Magyar hangja… (CineDocs)
Tűzben edzett szerelem (CineDocs)
Vesper (Nagyjátékfilm)