Filmajánló – 5. nap (2022. szeptember 13., kedd)

2022. szeptember 13. kedd 10:03

Újabb magyar filmpremier, méghozzá egy hazai sztárokkal teli kacagtató, egyben múltidéző vígjáték (Nyugati nyaralás), valamint Cannes-ban a legjobb forgatókönyvért járó díjjal kitüntetett, a rendező jelenlétében vetített Fiú a mennyből ígérkeznek a keddi nap legizgalmasabbjainak.

Robert Machoian író-rendező új filmje, a nemrégiben megtartott amerikai Tribeca Filmfesztiválról egyenesen a Cinefest versenyprogramjába érkező Joseph Chambers becsülete sajátosan lecsupaszított, atmoszférikus dráma. Machoian ügyesen, gondosan kimért adagokban szállítja a borzongást. A gyér párbeszédekkel és hosszú rettegéssel teli elbeszélés lenyűgözően tárja fel a vadászatra induló címszereplő érzelmeit, miközben a nézőt egy komor morális fabula elkötelezett szemlélőjévé teszi. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Mark Cousins dokumentumfilmes 1000 kilométeres útra indul Londonból Cannes-ba, hogy filmet forgasson az Oscar-díjas brit producerről és filmesről, Jeremy Thomasról. Jeremy Thomas az elmúlt 45 évben minden évben elzarándokolt a cannes-i filmfesztiválra (először filmrendező édesapjával). Ez a rendhagyó, nagyszabású túra végigvezeti a nézőt a producer filmjein és életén: Bertolucci Álmodozók című filmjének párizsi helyszíneiről Lyonba, a mozi szülővárosába, majd végül a Cannes-i Filmfesztiválra utazunk el. Megünnepeljük Jeremy munkásságának mérföldköveit, olyan ikonikus alkotások felidézésével, mint a Dogman: Kutyák királya, a Karambol, Az utolsó császár, vagy a Boldog Karácsonyt, Mr Lawrence! A CineDocs versenyprogramban szereplő Jeremy Thomas egetrengető viharai bennfentes módra a kulisszák mögé kalauzoló portré, amely még a legelvetemültebb filmrajongóknak is tartalmaz meglepetéseket. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjátéka főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. A film vetítését közönségtalálkozó követi az alkotókkal! Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Danusia és lánya, Basia a modern világtól távol, a természet ritmusával és törvényeivel összhangban, állatok és halottak szellemei között élnek a Falusi idill című, CineDocs versenyprogramban szereplő, különleges filmben. A otthonuk nyújtotta nyugalomnak és a biztonság érzetének ára van – egyre inkább vágynak a más emberekkel való kapcsolatra. A Falusi idill odafordulás a másként élőhöz. Kíváncsiságot ébreszt a világuk iránt, és vágyat arra, hogy közelebbről is láthassuk azt. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált A vád egy nemi erőszak története, ami a #MeToo mozgalom korszakában tesz fel kényelmetlen kérdéseket, két különböző nézőponttal szemléltetve, hogy semmi sem fekete vagy fehér. A film igazi francia sztárparádé: a rendező a színészként is ismert Yvan Attal, a szereplők között pedig feltűnik Charlotte Gainsbourg és Mathieu Kassovitz is. A mérnöknek készülő Alexandre pár napra hazalátogat Párizsba. Megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi 17 éves lányával, Milával. Reggelre Alexandre élete gyakorlatilag összeomlik: Mila nemi erőszakkal vádolja meg. A két fiatal bíróság előtt meséli el saját emlékei nyomán a történteket, miközben felszínre kerülnek a családjaik ellentétes világnézetéből és vallásából fakadó ellentétek. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Cannes-ban a legjobb forgatókönyvért járó díjjal kitüntetett Tariq Saleh, a nagysikerű A bérkatona és A kairói eset rendezőjének legújabb alkotása, a versenyprogramban szereplő Fiú a mennyből kifinomult politikai thriller. Egy nagy imám halála után brutális hatalmi harc veszi kezdetét, tele a legmagasabb szinteken játszódó korrupcióval, vérrel és manipulációval. Egy halász fia egy tekintélyes kairói egyetem hallgatója lesz. Néhány ott töltött nap után belekeveredik egy sajátos kémtörténetbe. Megpróbál hű maradni az elveihez, de hamarosan mindenből kiábrándul. A svéd-egyiptomi családból származó Saleh éles hangot üt meg filmjében. Nemcsak lebilincselő, jól sikerült politikai fikciót látunk, hanem a kortárs Egyiptom görbe tükrét is elénk tartja. A filmet teljes egészében Törökországban forgatták. Kairóban minden bizonnyal óriási vitákat vált majd ki az alkotás, és még az is lehet, hogy a cenzúra áldozatául esik. A vetítés után közönségtalálkozó a rendező részvételével! Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A szüleit elvesztő lány nehéz dilemmával szembesül. Választania kell, hogy tovább éli a saját életét vagy felneveli a kisöccsét? A kínai Testvér a Kitekintő programban szerepel, korábban elsősorban az ázsiai filmfesztiválokon aratott sikereket. Elsősorban Yuanyuan Zhu a legjobb női mellékszereplő kategóriában, Zifeng Zhang pedig a legjobb női főszereplő kategóriában nyert el díjakat. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A vád (Nagyjátékfilm)
Falusi idill (CineDocs)
Fiú a mennyből (Nagyjátékfilm)
Jeremy Thomas egetrengető viharai (CineDocs)
Joseph Chambers becsülete (Nagyjátékfilm)
Nyugati nyaralás (Szabadtéri vetítés)
Testvér (Kitekintő)