Filmajánló – 8. nap (2023. szeptember 8., péntek)

2023. szeptember 08. péntek 09:26

Többek között Magyarországon forgatott sztárparádé a velencei premierrel közel egyidőben (Szegény párák), egy ledöbbentő erejű, a nemzetközi premier előtt látható magyar történet (Nem halok meg), Aki Kaurismäki nagy visszatérése (Hulló levelek) és egy Oscar-jelölt és Velencében díjazott dokumentumfilm (Mennyi szépség és kín) vár ránk pénteken.

A cannes-i Egy Bizonyos Tekintet programból érkező, a CineFesten a Versenyszekcióban szereplő iráni Embermesék az élet minden területéről jövő hétköznapi embereket követ, akik a különböző társadalmi intézmények – az iskolai tanároktól a bürokratákig – által rájuk rótt kulturális, vallási és intézményi korlátok között lavíroznak. Ezek a humoros és megható életképek az emberek nehézségeken győzedelmeskedő szellemiségét és elszántságát mutatják be.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amit rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Tökéletesen kiegyensúlyozott ételeik ezernyi gesztusnál is többet árulnak el az egymás iránti érzelmeikről, ám egy lánykérés a nő függetlenségét fenyegeti. A szerelem legtisztább formáját megmutató Ízek és szenvedélyek Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját, a CineFesten is Versenyprogramban látható.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Yorgos Lanthimos sztárokkal teli legújabb szenzációját Magyarországon forgatták, és egyenesen a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik a miskolci Versenyprogramba. Az amerikai Szegény párák Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy kontinenseken átívelő varázslatos utazás részese legyen.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Mennyi szépség és kín nagyszabású, érzelmekkel átszőtt, többrétegű történet a nemzetközileg elismert művészről és aktivistáról, Nan Goldinról. A CineDocs Versenyszekcióban szereplő film Goldin fotóin, interjúin, úttörő munkáin és ritka archív felvételeken keresztül meséli el az aktivista harcát azért, hogy a gyógyszeripari óriás Sackler családot felelősségre vonják az opioid-járvány kirobbantásáért. Az Oscar-díjas Citizenfour rendezője, Laura Poitras legújabb alkotásával elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, ráadásul a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Hongkongi Nemzetközi Filmfesztivállal partnerségben a CineFest a Kitekintő válogatás részeként idén hat kiemelkedő hongkongi alkotást mutat be. Közéjük tartozik a megtörtént eseményeken alapuló Fényes nappal, amelyben egy hírügynökség oknyomozó újságíró csoportja fülest kap egy fogyatékkal élőket gondozó otthonban történő visszaélésekről. Hogy leleplezze a bent uralkodó embertelenségeket, a riporterük beépül az otthon lakói közé. A filmet szeptember 8-án láthatja a közönség 19 órától az Urániában, a vetítést követő közönségtalálkozón a film egyik szereplőjétől, Lam Bowie színésztől kérdezhetnek az érdeklődők. Az 57 éves Lam Bowie 1991 óta szerepel televíziós sorozatokban és mozifilmekben, televíziós szerepeiért kétszer is elnyerte a legjobb színésznek járó díjat hazájában. Rendkívül színes egyéniség, többek között láthattuk A fegyverek istenében (1992) Chow Yun-Fat és Tony Leung Chiu-wai oldalán. Minden idők legnagyobb hatású akciófilmje nem csak rendezője, John Woo hollywoodi karrierjét alapozta meg, de később olyan filmeket inspirált, mint például a Mátrix és a John Wick. John Woo olyannyira szeretett Lam Bowie-val dolgozni, hogy amikor a rendező két évtized után visszatért hazájába, hogy gigantikus költségvetésű, kétrészes történelmi eposzt készítsen (The Crossing – 2014, The Crossing 2. – 2015), újra felkérte egy szerepre. A színész nemrégiben Jackie Chan oldalán is feltűnt a Vérző acél (2017) című filmben.

A film csak egyetlen alkalommal látható a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkás és egy szupermarket dolgozójának élete lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda 12 év után a legjobb formájában tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte. Most az új alkotása a CineFesten is a versenyprogramban szerepel.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Einspach Gábor sikeres galériatulajdonos és kortárs műgyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplője. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, a betegségben nem a tragédiát, hanem a lehetőséget látja a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a teljes környezetével való kapcsolatot. A nagy sikerű Anyáim története társrendezője, Dér Asia a kezelés legelejétől fogva követi Gábor mindennapjait a Nem halok meg című, a Kitekintő programban szereplő alkotásában, amelynek világpremierje nem sokkal a CineFest után, egy A-kategóriás fesztiválon lesz. Dér egy különleges ember szellemi és fizikai vívódásainak legmélyére ásva teszi fel a kérdést, vajon teljesíteni tudja-e Gábor a kitűzött céljait. A film producerei, Szakonyi Noémi Veronika és Vincze Máté Artur tavaly megkapták a Zukor Adolf-díjat a Hat hét című filmjükért, így a Nem halok meggel máris visszatérnek a fesztiválra! A film közönségtalálkozóján részt vesznek a film alkotói, valamint a főszereplő is.

A film csak egyetlen alkalommal látható a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A 2023-as év legnagyobb kritikus- és közönség kedvenc romantikus filmje, az amerikai Előző életek szívszorító történet az életre szóló döntésekről, kihagyott lehetőségekről és az igaz szerelemről. Nora és Hae-sung gyerekkorukban a legjobb barátok voltak, de a kislány elköltözése szétválasztotta őket egymástól. Húsz évvel később újra egymásra találnak. A Sundance Filmfesztivál és a Berlinale versenyprogramjában bemutatott film itt is a Versenyprogramban szerepel, és a Rolling Stone szerint „a legjobb film, amit idén csak láthatsz”.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
ELŐZŐ ÉLETEK (Nagyjátékfilm)
EMBERMESÉK (Nagyjátékfilm)
Fényes nappal (Kitekintő)
HULLÓ LEVELEK (Nagyjátékfilm)
Ízek és szenvedélyek (Nagyjátékfilm)
MENNYI SZÉPSÉG ÉS KÍN (CineDocs)
Nem halok meg (Kitekintő)
SZEGÉNY PÁRÁK (Nagyjátékfilm)