CineClassics

2023. szeptember 08. péntek 14:24

Éppen negyven éve forgatták Miloš Forman klasszikusát, az Amadeust. Az alkotást most tökéletes kép- és hangminőségben, nagyvásznon láthatja újra a közönség.

Aki egyszer is hallotta Tom Hulce – azaz Mozart – nevetését az Amadeusban, nem felejti. Talán ez a filmtörténet legemlékezetesebb kacagása. Miloš Forman kacaja is ez, a művészé, aki európai – csehszlovák – emigránsként írt amerikai filmtörténetet, és Mozart és Salieri párharcának briliáns megjelenítéséért 1985-ben másodszor vehette át a legjobb rendezés Oscar-díját. Saul Zaentz producer ötlete nyomán Peter Shaffer író és Forman olyan erős dramaturgiai vázat, Mozarthoz méltó filmes operát épített, amely mintegy kétszáz percen át hibátlanul működik.

A forgatás éppen negyven éve volt a még kommunista Prágában és más cseh városokban. Az összesen nyolc Oscarral – köztük a legjobb filmnek járóval – kitüntetett remekmű nagyvásznon és tökéletes hanggal igazi élmény. A CineClassics közönsége most így élvezheti a zseniális színészi alakításokat (a legjobb férfiszínésznek járó Oscart nem Mozart, hanem Salieri alakítója, F. Murray Abraham kapta), a felejthetetlen dallamokat, valamint a Patrizia Von Brandenstein, Karel Černý és Miroslav Ondříček által megálmodott képi világot, aztán elgondolkodhat a művészi alkotás mibenlétén, titkán és a megváltás lehetőségein.

A film szeptember 8-án, 18 órakor látható a Béke teremben. A vetítés előtt Muszatics Péter, a CineClassics kurátora mond bevezetőt. Az előadás ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó film:
AMADEUS (CineClassics)