Filmajánló – 9. nap (2023. szeptember 9., szombat)

2023. szeptember 09. szombat 09:39

Ma fény derül a fesztivál díjazottjaira, ráadásul a CineFest zárófilmjeként levetítésre kerül a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díjas alkotása, az Egy zuhanás anatómiája. A nap során több, korábban esetleg elszalasztott remekművet is pótolhatunk, így egy igazán intenzív napnak nézünk elé.

A Mennyi szépség és kín nagyszabású, érzelmekkel átszőtt, többrétegű történet a nemzetközileg elismert művészről és aktivistáról, Nan Goldinról. A CineDocs Versenyszekcióban szereplő film Goldin fotóin, interjúin, úttörő munkáin és ritka archív felvételeken keresztül meséli el az aktivista harcát azért, hogy a gyógyszeripari óriás Sackler családot felelősségre vonják az opioid-járvány kirobbantásáért. Az Oscar-díjas Citizenfour rendezője, Laura Poitras legújabb alkotásával elnyerte a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, ráadásul a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra jelölték.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A világ legrangosabb filmfesztiváljának fődíját, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő Egy zuhanás anatómiája a CineFest zárófilmje. A lélektani krimiben Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann) idillinek látszó élete kártyavárként omlik össze. A sikeres német írónő francia férjével és látássérült gyerekükkel élnek a francia Alpok egyik kis falujában. A férfi váratlan halála után nem egyértelmű, hogy baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt. Sandra ezért a rendkívül megterhelő nyomozás és tárgyalás középpontjába kerül. A már-már hitchcocki hagyományokat követő filmben az eseményeket végig a feleség szemszögéből követjük, miközben a néző számára is kérdéses az ártatlansága. Az Egy zuhanás anatómiája azonban sokkal több bűnügyi történetnél: Justine Triet rendezőt elsősorban a házasság, és alapvetően az emberi kapcsolatok legmélyebb rétegei érdeklik.

A fesztivál zárófilmje ma két időpontban is látható, a díjátadóval összekötöttre már elfogytak a jegyek. Az ismétlésre 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A cannes-i Egy Bizonyos Tekintet programból érkező, a CineFesten a Versenyszekcióban szereplő iráni Embermesék az élet minden területéről jövő hétköznapi embereket követ, akik a különböző társadalmi intézmények – az iskolai tanároktól a bürokratákig – által rájuk rótt kulturális, vallási és intézményi korlátok között lavíroznak. Ezek a humoros és megható életképek az emberek nehézségeken győzedelmeskedő szellemiségét és elszántságát mutatják be.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

1982-ben Wim Wenders A 666-os szoba című filmjében megkérdezte 16 kollégáját, hogyan látják a mozi jövőjét. Az időközben eltelt negyven év a filmiparban rengeteg változást hozott, legutóbb a pandémia miatt újra a mozi halálát jósolták. A CineDocs versenyprogramban látható A 999-es szoba című film Wenders eredeti kérdéséhez kanyarodik vissza. Lubna Playoust rendező a mozi legnagyobb ünnepén, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon faggat tizenhat rendezőt a legnagyszerűbb kortársak közül, David Cronenbergtől, Asghar Farhadin, Baz Luhrmannon, Ruben Östlundon, Paolo Sorrentinón és Joachim Trieren át, természetesen egészen Wim Wendersig arról, hogyan vélekednek a mozi eljövendő évtizedeiről.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Yorgos Lanthimos sztárokkal teli legújabb szenzációját Magyarországon forgatták, és egyenesen a CineFesttel párhuzamosan zajló 2023-as velencei versenyprogramból érkezik a miskolci Versenyprogramba. Az amerikai Szegény párák Bella Baxter (Emma Stone) hihetetlen történetét mutatja be, akit a zseniális Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) hozott vissza az életbe. Bella egy dörzsölt és kicsapongó életet élő ügyvéd (Mark Ruffalo) segítségével megszökik az öntörvényű tudóstól, hogy kontinenseken átívelő varázslatos utazás részese legyen.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Hulló levelek című finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkás és egy szupermarket dolgozójának élete lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda 12 év után a legjobb formájában tért vissza Cannes-ba, ahol a zsűri díját nyerte. Most az új alkotása a CineFesten is a versenyprogramban szerepel.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A 999-ES SZOBA (CineDocs)
EGY ZUHANÁS ANATÓMIÁJA (Kitekintő)
EMBERMESÉK (Nagyjátékfilm)
HULLÓ LEVELEK (Nagyjátékfilm)
MENNYI SZÉPSÉG ÉS KÍN (CineDocs)
SZEGÉNY PÁRÁK (Nagyjátékfilm)