Független amerikai filmek a versenyprogramban

2018. szeptember 12. szerda 10:51

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál erős válogatást ad a legjobb tengerentúli független produkciókból.

A szelekció fontos műve az Oscar-jelölt Winter’s Bone – A hallgatás törvényének a nem hivatalos folytatása, tovább gondolása Debra Graniktől: a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon már nagy sikert arató Ne hagyj nyomot! egy igen sajátos apa-lánya kapcsolatot mutat be. A 15 éves Tom és apja, Will, egy erdőben él Portland határában. A társadalomból való önkéntes kivonulásuk olyan egyszerű örömökkel teli életet biztosít nekik, amit nem szennyez be a civilizáció. Egy nap azonban bekopogtat ajtajukon a világ… Granik filmje egy radikálisnak tűnő alternatív életet mutat be, ami provokatív, de gondolatébresztő módon mesél a nyugati világról és annak értékeiről.

A szülő gyerek kapcsolatot egészen máshogyan járja végig az amerikai független filmes világ színészikonja, Paul Dano, aki Richard Ford regényéből készítette el első, rendezőként jegyzett játékfilmjét, a Vadont. Az 1960-as években járunk, Montanában. Joe kamaszkorát beárnyékolja szülei – a háztartásbeli Jeanette és a golfklubban dolgozó Jerry – házasságának válsága. „A film a felnőtté válásról szól: az anyáéról, az apáéról és a fiúéról is” – mondja Dano, aki Zoe Kazannal közösen írta meg a film forgatókönyvét, a főbb szerepeket pedig olyan sztárok alakítják, mint Carey Mulligan és Jake Gyllenhaal.

A fesztivál szervezői igazi felfedezésnek tartják a magyar származású Nicholas Gyeney A legmélyebb pont című meta-drámáját, amely azt az élethelyzetet mutatja be, amikor egy csapat filmes úgy érzi, hiába próbálkozik, nem jön a várva várt áttörés. A gödör legalját akkor érik el, amikor megtudják, hogy a legutóbbi alkotásukkal sem sikerült bejutniuk az elit filmfesztiválok világába. Nehéz szívvel bár, de összeszedik egymást és önmagukat, hogy belekezdjenek egy újabb filmes projektbe.

Kapcsolódó film:
A legmélyebb pont (Nagyjátékfilm)
Ne hagyj nyomot! (Nagyjátékfilm)
Vadon (Nagyjátékfilm)