Iránytű Dokumentumfilmes Szakmai Napok

2018. szeptember 13. csütörtök 10:30
A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál immár kilencedik alkalommal ad otthont az Iránytű címet viselő programnak. Ezúttal szeptember 16-án és 17-én, egy-egy dokumentumfilmet tekinthetünk meg az alkotók jelenlétében.

16-án, vasárnap este 9 órakor Az elveszett nagypapa kerül levetítésre az Uránia teremben. A húszas-harmincas években élt amatőrfilmes családját, örököseit évtizedekig nem sikerült megtalálni. Ám jelentkezett egy férfi: látta a filmeket, azokban gyermek anyját, akinek hallgatása hét évtizedig elzárta nagyapja és családja történetét. A filmnyomozás során kibontakozik a 20. századi budapesti zsidó család története. A szalagokon sorra jelennek meg a családtagok, akikhez csaknem olyan közel kerül a gyökereit kereső unoka, mint elveszett nagyapjához. A vetítés közönségtalálkozó követi az alkotókkal.

17-én, hétfőn este 7 órakor, ugyancsak az Uránia teremben látható A Bármicvó fiúk. A film két „fiú” Bármicvó ünnepségére történő felkészülése áll. Mindkettő számára nagyon fontos az esemény. Ám a zsidó hagyomány szerinti férfivé válást a köztük lévő 70 év korkülönbség miatt különbözően élik meg. Az özvegy, 83 éves Gyuri bácsi számára most jött el az idő, hogy legyőzze félelmeit, engedje magát emlékezni azokra a nehéz időkre, amivel szembesülnie kellett 13 éves korában és végre beteljesüljön az, aminek 70 évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie. A film után szintén közönségtalálkozó keretében tehetik fel a nézők a kérdéseiket az alkotóknak.

Kapcsolódó film vetítések:

A Bármicvó fiúk
Rendező: Oláh Kata, Csukás Sándor
Magyarország
74 perc
Az elveszett nagypapa
Rendező: Kurutz Márton, Borsody István
Magyarország
50 perc