Iránytű Dokumentumfilmes Szakmai Workshop ingyenes szabadtéri vetítéssel

2022. szeptember 07. szerda 09:11

Immár tizenharmadik alkalommal ad otthont az Iránytű címet viselő dokumentumfilmes programnak a CineFest. A program évek óta a fesztivál dokumentumfilmes szakmai műhelye változó aktualitásokkal és szakmai tartalommal. A program keretében idén a Kinodomino dokumentumfilmes közösség mutatkozik be.

A Kinodomino 2015 óta szervez filmvetítéseket Miskolcon. Hazai és nemzetközi dokumentumfilmeket vetítenek változó helyszínű közösségi események keretében a Kinedok segítségével, ami egy nemzetközi közösség: egyedi filmklub és alternatív filmterjesztői platform, amely kapcsolatot teremt a kortárs dokumentumfilm-készítői és nézői között.

Eseményeik alkalmával lehetőség nyílik moderált beszélgetések során akár szakmai segítséggel is feldolgozni a látottakat, illetve kísérő programként zenei előadásokat, felolvasásokat, kiállításokat vagy drámai előadásokat szerveznek.

A program keretében szeptember 16-án, este 7 órakor ezúttal a Menekülés című alkotás látható. A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűri nagydíjas dokumentumfilmje az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely már számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és egyenesen három, látszólag ellentmondó kategóriában jelölték Oscar-díjra: a legjobb dokumentumfilmként, legjobb animációs filmként és a legjobb nemzetközi filmként.

A film főhőse, a harmincas évei közepén járó Amin sikeres egyetemi kutató Dániában, éppen házasságra készül barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában. Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán.

A Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

Ingyenes, szabadtéri vetítés!
Cím : Miskolc, Papszer utca 2.

Kapcsolódó program:
IRÁNYTŰ DOKUMENTUMFILMES SZAKMAI WORKSHOP 2022 (Szakmai program)