Programajánló – 5. nap (2019. szeptember 17.)

2019. szeptember 17. kedd 08:06

Két remek filmrendező, Agnieszka Holland és Bruno Dumont egy-egy új alkotását kínálja a CineFest kedden. És természetesen számos más filmet is. Következzen az aktuális napi programajánlónk.

A CineDocs versenyprogramjának részeként, 15.00-kor az Uránia teremben kezdődik a Szia A.I.! – Szerelem a jövőből ismétlése. Isa Willinger filmjében a mesterien komponált képek és a humor segítségével nyerünk bepillantást az emberszabású robotok és az A.I. jelenébe. Míg Chuck a frissen összeszerelt robot partnernőjével, Harmonyval indul el egy romantikus utazásra az USA-ban, addig Sakurai nagymama Tokióban éppen átveszi a fiától kapott cuki robot unokáját, Peppert. Bár főszereplőinket a fél világ választja el egymástól, a cél mindkét esetben ugyanaz: társat találni. Számos nemzetközi filmfesztivál után (pl. HotDOCS, Sheffield Doc Fest) itthon elsőként a CineFest közönsége csodálkozhat rá arra, miként képes megváltoztatni életünket a Mesterséges Intelligencia.

16.00-kor a Kontroll nélkül című versenyfilm ismétlése kezdődik a Zukor teremben. A szívszorító történet kis hőse a kilencéves Benni. Szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki nem találja a helyét a szülő nélkül felnőni kénytelen gyerekek között. Az állami szervezetek tanácstalanul egymás között adogatják őt, agresszív természetével ugyanis folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Pedig a kislány csak egyetlen dolgot szeretne: visszakapni az édesanyját. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Kontroll nélkül akár igaz történet is lehetne: a film Benni szemén keresztül azoknak a gyerekeknek a történetét meséli el, akikre minden igyekezet ellenére az ellátórendszer nincsen felkészülve. Helena Zengel hátborzongatóan erőteljes, érett alakítása egész biztosan sokáig velünk marad majd.

A Béke teremben 16 órakor egy izgalmas versenyfilm, a Monos ismétlése indul. Egy távoli hegyvidéken, valahol Latin-Amerikában, egy kamaszokból álló fegyveres különítmény – Rambo, Törpe, Répa, Hosszúláb, Farkas, Lady és Bumbum – azt a parancsot kapja a Szervezettől, hogy egy külföldi túszt (Julianne Nicholson) és egy fejős tehenet tartsanak életben. A frontvonalak gyors mozgása nyomán azonban könnyűnek hitt, paradicsomi küldetésük pokoljárásba fordul. Alejandro Landes harmadik nagyjátékfilmje a kolumbiai polgárháború borzalmait idézi meg a kamaszok szemszögéből.

16 órakor a Pressburger teremben egy korábbi versenyfilm ismétlése, a Teherán: A szerelem városa indul. Mozaikszerű életképek Teheránból, ahol mindenki a szerelmet keresi. A súlyproblémákkal küzdő recepciós kisasszony, az egykori testépítő bajnok és a botcsinálta esküvői zenész, mind a maga módján próbálja megtalálni az Igazit. Kiváló színészekkel előadott tragikomédia remek iráni humorral fűszerezve.

17.00-kor az Uránia teremben a korábban Cannes-ban vetített Diamantino ismétlése látható a Kitekintő szekció részeként. A filmben a címszereplő foci-legenda és portugál nemzeti hős karrierje dicstelen véget ér. Az elveszített világbajnoki döntőt egy mozambiki menekült örökbefogadásával akarja feledtetni. A kis árva azonban nem egy tinédzser fiú, hanem a portugál kormány beépített ügynöknője, aki a sportoló gonosz ikernővéreinek pénzmosási machinációi után nyomoz. Belép a képbe egy őrült tudós is, aki klónozni szeretné Diamantinót, hogy létrehozza a Portugáliát újra naggyá tevő, legyőzhetetlen szuper-csapatot. Ja, és ott vannak még a bolyhos óriáskutyák is. Készüljünk az év egyik legőrültebb politikai szatírája!

Az immár hagyománnyá vált Otthonunk Miskolc program célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni a nagyközönségnek. A szervezők minden évben kutatják a miskolci tehetségeket, a miskolci vagy borsodi történeteket. Az Otthonunk Miskolc idén igazi filmcsemegéket kínál. A CineFest Miskolc minden évben ösztöndíj formájában segíti egy tehetséges, a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológia Tanszékén tanuló hallgató filmjének elkészültét. Idén Mucsi Eszter GulyásSzusi című filmjének elkészültét segítettük, ami 18 órakor látható a Béke teremben. A film 8 olyan magyar művészt mutat be, akik valamilyen japán művészeti ágban értek el sikereket. Hogyan fogadja a műveiket a Magyar, illetve a japán közönség, mennyire tekinthető japánnak az, amit csinálnak, és magyarosodott-e. A vetítés után közönségtalálkozó az alkotóval.

Bruno Dumont, az egyik legfontosabb francia rendező két évvel ezelőtt a CineFesten is bemutatott filmjében (Jeanette: Jeanne d’Arc gyermekkora) metál musical formájában képzelte el az „orléans-i szűz” történetének korai éveit. A 18.15-kor a Pressburger teremben látható Jeanne-ban folytatja az elbeszélést a százéves háború, az egyházi törvényszék és a címszereplő máglyára kerüléssel – immár hagyományos prózai dialógusokkal. Jeanne szerepében ismét Lise Leplat Prudhomme látható, aki csupán tizenegy évesen a filmtörténet egyik legmarkánsabb Szent Johanna alakítását nyújtja.

A belemenős, oknyomozó és nem utolsó sorban igazság-feltáró filmjeiről (Senna, Az Amy Winehouse sztori) ismert Oscar-díjas rendező, Asif Kapadia újfent komoly személyiséget bont atomjaira: Diego Maradonát. A CineDocs versenyszekció keretében, 19.00-kor a Zukor teremben látható nem mindennapi portré már csak azért is különleges, mert megmutat mindent. A feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztár, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és végül az emberi ronccsá való bukást.

Az Uránia teremben 19 órakor a Kisjátékfilm versenyszekció utolsó, ötödik blokkja tekinthető meg. Ezúttal cseh, francia, kínai-francia, spanyol, belga, holland és angol rövidek kerülnek terítékre.

A Népkerti Kertmozi a CineFest programjához szorosan kapcsolódik, helyszíne a Népkerti Vigadó és Söröző (Görgey Artúr út 23.). 19.30-tól a Free to Rock című dokumentumfilmet tekinthetjük meg, a négyszeres Emmy-díjas Jim Brown rendezésében, Kiefer Sutherland narrációjával. A tíz éven át készült alkotás azzal foglalkozik, hogy 1955 és 1991 között a rock & rollnak milyen társadalmi hatásai voltak a vasfüggöny mögött.

A Béke teremben 20 órától az egyik versenyfilm, a Féltestvérek ismétlése kezdődik. A drámai mélységekkel rendelkező komédia egy féltestvér párról szól, két lányról, akik éveken keresztül nem tartották egymással a kapcsolatot, viszont szívből utálja egyik a másikat, ám végül a sors úgy hozza, hogy egy lakásban kell élniük. A testvéri szeretet végül minden konfliktust felülír.

21 órakor a Pressburgerben a palesztin rendező Elia Suleiman új alkotása, A mennyországnak kell lennie indul. A film idén Cannesban különdíjat nyert, a CineFesten versenyprogramban szerepel. Hőse a rendező maga: Elia menekül Palesztinából egy másik hazát keresve, csak hogy azt a Palesztinát találja meg újra, amit a háta mögött hagyott. Az új élet ígérete a vígjátéki hibák sorához vezet: Elia bárhová is utazik Párizstól New Yorkig, valami mindig a hazájára emlékezteti. A többszörös díjnyertes rendező, Elia Suleiman egy komikus identitás-kereső filmet forgatott a hovatartozásról, amelyben felteszi a legfontosabb kérdést: hol van az a hely, amit igazán otthonunknak mondhatunk?

21.15-kor a Zukor teremben, a Kitekintő programban Denis Côté rendező újabb filmje, A bársonyos bőr látható (a Szellemvárosi Antológia is ebben a programban szerepel).Profi testépítők, egy pankrátor, és egy edzővé avanzsált egykori bajnok alkotja a filmben nyomon követett csapatot. Miközben újabb versenyekre és kihívásokra készülnek extrém étrendet követnek és rabszolgaként hajtanak az edzőteremben. Mindegyik férfi egyéni célokért küzd, de a megszállottságuk közös: túl akarnak lépni saját testük korlátain. A vetítést közönségtalálkozó követi a rendezővel.

Az Uránia teremben 21.15-kor indul az amerikai versenyfilm ismétlése. A Lelőhely két főszereplője a tinédzser lány (Sophie Thatcher) és az édesapja (Jay Duplass). A meggazdagodás reményében egy távoli, idegen holdra utaznak. Bányászati jogot szereznek a hold mérgező erdejében rejlő különleges ékkövekre. Azonban nem csak ők járják a vadont. A munka gyorsan átvált a túlélésért való küzdelembe. Az erdő kegyetlen lakói és a kapzsiságtól megrészegült apja jelentette veszély ráébreszti a lányt arra, hogy egyedül kell kijutnia.

A Kisjátékfilm versenyszekció immár negyedik blokkjának ismétléséhez érkezett, amit 22 órától a Béke teremben láthatunk. Ezúttal két spanyol, egy francia-brazil, egy svájci-francia, egy belga, egy angol és egy holland kisfilm szerepel a csomagban.

23,15-kor az Uránia teremben Agnieszka Holland rendező – a CineFest korábbi életműdíjasa – új filmje, a Kitekintő szekcióban szereplő Mr. Jones látható. A film címszereplője a walesi újságíró, Gareth Jones, aki 1933. márciusában Moszkvából az ukrajnai Harkovba utazik, hogy az ukrán „jólétről” tudósítson. Lerázva kísérőjét a vasútállomásról vág neki a vidéknek, ahol első kézből tapasztalja meg a területet sújtó éhínség és elnyomás borzalmait. Mindenhol holttestek fogadják. A szovjet titkosszolgálat emberei vadásznak minden gyanús elemre, mivel egy feladatuk van: megakadályozni azt, hogy a nagyközönség tudomást szerezzen az igazságról.

23.15-kor a Pressburger teremben a Léo Major: A félszemű fantom című CineDocs versenyfilm ismétlésében Léo Majort, a „québec-i Rambo”-t ismerhetjük meg. A normandiai partraszálláskor egymaga elfoglalt egy páncélozott katonai járművet, majd a scheldt-i csatában sikerült fogságba ejtenie 93 német katonát. Kétszer szerzett olyan sérülést, ami miatt hazaküldték Kanadába, de mindkétszer megszökött a kórházból, hogy tovább harcolhasson. A holland ellenállók segítségével, a hadsereg támogatása nélkül felszabadította Zwollét, ahol utat neveztek el róla. A koreai háborúban 18 emberével egy egész éjszakán át feltartóztatott 14 000 kínai katonát.

 

No items found