Programajánló – 7. nap (szeptember 20.)

2018. szeptember 20. csütörtök 10:02

Csütörtökön a két új versenyfilm – egy különös szocialista disztópia és egy független amerikai dráma – mellett számos alkalom kínálkozik, hogy a korábban valamiért kihagyott alkotásokat pótoljuk. Nem utolsó sorban pedig ma látható a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon már nagy sikert aratott Dovlatov. Nézzük a mai programot!

16 órakor a Pressburger teremben Paul Dano első rendezése, a Vadon ismétlése pörög, amelyet már a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon is nagy érdeklődés kísért. Az 1960-as években járunk, Montanában. Joe kamaszkorát beárnyékolja szülei – a háztartásbeli Jeanette (Carey Mulligan) és a golfklubban dolgozó Jerry (Jake Gyllenhaal) – házasságának válsága. „A film a felnőtté válásról szól: az anyáéról, az apáéról és a fiúéról is” – állítja Dano.

16 órakor a Zukor teremben a szlovén versenyfilm, az Ok-okozat kezdődik. Főhősét, a tizennyolc éves Andrejt problémás viselkedése miatt javítóintézetbe küldik. Ott ismerkedik meg Željkóval, aki a bentlakók informális vezére. Miután rájön Andrej titkára, Željko egyre inkább kihasználja az új fiút. Andrejnek azonban egy idő után szembe kell néznie saját lelkiismeretével és erkölcsi elveivel, végül pedig a fiúnak meg kell hoznia a sorsfordító döntést: Željko és az általa kínált felelőtlen élet az ő útja vagy elutasítja azt és inkább hű marad önmagához?

Az Uránia teremben 17-től egy újabb Tímár Péter klasszikuson, az 1986-os Egészséges erotikán nosztalgiázhatunk. A film egy ládagyárban, valahol a kelet-európai provinciában, egy puha diktatúra utolsó éveiben játszódik. Az ügyeletes tűzoltó az üzlet fellendítése érdekében rejtett kamerákat szerel fel, és a környék vezetői ládavásárlás fejében kukkolhatják az ott dolgozó, öltöző-vetkőző nőket, akik végül egy ünnepi vacsorán felfedezik a kamerákat. A vetítés után közönségtalálkozó a rendezővel.

18.15-kor a Pressburgerben a napi első versenyfilm premier indul, méghozzá a szocialista disztópiába kalauzoló Ederlezi ébredése. Milutin űrhajós, akit az Alpha Centaurira küldenek, hogy az ottani kolónián is terjessze az ideológiát. Útjára elkíséri egy női android, Nimani. A film Milutin és kiborg társa érzelmeiről, szerelmük kiteljesedéséről szól. Az emberi érzelmek lélegzetelállító vizuális világba helyezett analógiája ember és gép összetett kapcsolatán keresztül mutatja meg nekünk, hogy mi is lapul a szívünk mélyén. A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal. (A film ezen a napon még egyszer, 22.30-kor az Urániában ismét megtekinthető.)

18.30-kor a Zukor teremben Ifj. Alekszej German filmje, a Dovlatov kezdődik. Az orosz-zsidó író, Szergej Dovlatov (1941-1990) világa elevenedik meg, akinek iróniával fűszerezett, briliáns írásai nem jelenhettek meg a Brezsnyev alatti Szovjetunióban. Az asszimiláció és lázadás, fájdalom és fáradtság tragikomikus rondójából kirajzolódik ennek az egy helyben toporgó korszaknak a portréja és mindaz a pusztítás, amit az orosz irodalom elszenvedett a szocializmus évtizedei alatt.

20 órakor az Uránia teremben egy rendkívül izgalmas zenei dokumentumfilm vár, a Moraj: Az indiánok, akik megrengették a rock világát. A film az amerikai zenetörténet egyik hiányzó fejezetét beszéli el. Olyan zenész legendák szólalnak meg, mint Charley Patton, Mildred Bailey, Link Wray, Jimi Hendrix, Jesse Ed Davis, Buffy Sainte-Marie, Robbie Robertson és Randy Castillo.

A Béke teremben 20.30-tól fiatal magyar alkotók kisfilmjeivel ismerkedhetünk a CineNewWave első blokkjában.

A Pressburger teremben 21 órakor egy amerikai versenyfilm, a Madeline a mélyben kezdődik. A címszereplő néha macska, néha pedig teknős. De még amikor Madeline Madeline, akkor is nehéz eldönteni, hogy vajon nem csak eljátssza-e Madeline szerepét? Édesanyja szemében Madeline egy védtelen, mentálisan sérült kis teremtmény, akinek épp ezért állandó felügyeletre és kezelésre van szüksége. De a színpadon, a társulatban, amelyet a keménykezű és néha talán kissé vakmerő Evangeline irányít, Madeline erős és lenyűgöző: olyan, akár egy igazi tornádó, amely mindent elsöpör.

A Zukor teremben 21.00-kor egy svájci fantasy, a Kékről álmodom látható. A történet hősnője, a tizenöt éves Mia mindig is úgy érezte, édesapja és édesanyja nem a vérszerinti szülei, és valamit eltitkolnak előle. A család költözése után a fiatal lány igyekszik beilleszkedni új osztályába, ám környezete cseppet sem könnyíti meg a dolgát. Mint a legtöbb tinédzser, Mia is változásokat fedez fel a testén, ám ezek egészen másmilyenek, mint a vele egykorú lányoké. Kezdetben próbál tudomást sem venni ezekről, ám idővel egyre rémisztőbbé válik ez a fajta átalakulás.

22.30-kor a Béke teremben a Kisfilmes versenyszekció hatodik blokkja látható, német, kínai, ciprusi, japán, holland és magyar rendezők munkáival. Utóbbi nem más, mint Tóth Barnabás, aki az Osváth Andrea főszereplésével forgatott Susotázzsal került a programba.

23.00-kor, a nap utolsó vetítéseként a Ray és Liz című versenyfilm ismétlése indul a Pressburger teremben. Birmingham külvárosában, a társadalom peremére sodródva él a Billingham család. Furcsa, olykor tabudöntögető rítusaikba kapaszkodva botladoznak keresztül az életen, amely tele van olyan akadályokkal, amelyeket sokszor képtelenek sikerrel venni. A rendező-operatőr Richard Billingham memoárjai alapján készült film a rendező szüleiről szól: a kapcsolatukról és arról, hogy milyen volt gyerekként ilyen körülmények között, egy önkormányzati lakásban felnőni.

Kapcsolódó film:
Dovlatov (Kitekintő)
Ederlezi ébredése (Nagyjátékfilm)
Egészséges erotika (CineClassics)
Kékről álmodom (Kitekintő)
Madeline a mélyben (Nagyjátékfilm)
Moraj: Az indiánok, akik megrengették a rock világát (Music Docs)
Ok-okozat (Nagyjátékfilm)
Ray és Liz (Nagyjátékfilm)
Vadon (Nagyjátékfilm)
Kapcsolódó program:
CineNewWave (Szakmai program)