Apolló program

A CineFest filmtörténeti programja

2021-09-11 13:00 Weidlich udvar
2021-09-11 17:00 Weidlich udvar
2021-09-12 17:00 Weidlich udvar

A CINEFEST ÚJ, LOKÁLPATRIÓTA VÁROS- ÉS FILMTÖRTÉNETI PROGRAMJÁNAK KÖZÉPPONTJÁBAN AZ IDÉN 120 ÉVES MAGYAR FILM SZÜLETÉSÉNEK MISKOLCI VONATKOZÁSAI ÁLLNAK. ENNEK SORÁN KÜLÖNLEGES ATMOSZFÉRÁJÚ VETÍTÉSEKET TERVEZÜNK MISKOLC EGYIK ELSŐ, MÁR NEM ÜZEMELŐ MOZIJÁNAK, AZ APOLLÓ HELYÉN.

2021. SZEPTEMBER 11. 13:00 – 17:00
Weidlich udvar, volt Apolló Mozi
Miskolc, Széchenyi utca 19.

IDŐUTAZÁS A RÉGI FILMEK VILÁGÁBA
(családi program)
A némafilmek korszakának hangulatát idézi meg a PONTközPONT programja kosztümös jelenetek forgatásával a Weidlich udvar klasszikus miliőjében, ahol a közönség betekintést nyerhet a korabeli technikai felszerelések és a filmgyártás egyes fázisainak világába. Kicsiket és nagyokat is várunk a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda közreműködésével létrejött eseményre, amely sok vidám pillanatot és izgalmas tapasztalást tartogat!

2021. SZEPTEMBER 11. 17:00
Weidlich udvar, volt Apolló Mozi
Miskolc, Széchenyi utca 19.

A magyar film születését az első tudatosan rendezett magyar filmalkotás, A táncz bemutatásához kötjük. 1901-ben Zsitkovszky Béla, a budapesti Uránia tetőteraszán, a kor kitűnő színészeivel és az Operaház balerináival forgatta le a filmet, amit 1901. április 30-án mutattak be. Az eredetileg
fotográfus Zsitkovszky évekig élt és alkotott Miskolcon, műterme volt a mai Széchényi utcában.

A TÁNCZ-TÓL KOLOZSVÁRIG:
A MAGYAR FILM ÖT GAZDAG ÉVE (előadás) 30 perc
Az éppen 120 éves A táncz-cal kezdődött, és részben Kolozsváron folytatódott olyan, később világhírűvé vált alkotók közreműködésével, mint Korda Sándor (azaz Sir Alexander Korda) és Kertész Mihály (azaz Michael Curtiz): a magyar némafilm története alig harminc évet ölel fel, és ebből mindössze öt volt olyan, amilyenről a magyar film úttörői – mindenekelőtt a zseniális színigazgatóproducer- rendező Janovics Jenő – álmodoztak. Az akkor készült 600 játékfilmből ráadásul jószerivel csak szilánkok maradtak fenn. A Filmarchívum kutatói több évtizedes kutatómunka eredményeként mégis viszonylag átfogó képpel rendelkeznek erről a filmes örökségről. Kurutz Márton filmtörténész, a Filmarchívum kutatási és
gyűjteményi vezetője erről a periódusról tart izgalmas előadást – sok filmrészlettel.

A FALU ROSSZA (filmvetítés)
D: PÁSZTORY M. Miklós (Hungary, 1916) 69 min
A népszínmű filmváltozatát a Miskolchoz is kötődő Zsitkovszky Béla, a legelső magyar film, A táncz rendezője fényképezte.

HOSSZÚ AZ ÚT A PREMIERIG (előadás) 30 perc
Kurutz Márton előadása sok, az elmúlt 120 évben készült magyar film ritkán látható részleteivel és fotóival mutatja be a filmkészítés útját a forgatókönyvtől a premierig.

2021. SZEPTEMBER 12. 17:00
Weidlich udvar, volt Apolló Mozi
Miskolc, Széchenyi utca 19.

A ZSIDÓK NÉLKÜLI VÁROS / DIE STADT OHNE JUDEN (filmvetítés)
D: Hans Karl BRESLAUER (Ausztria, 1924) 80 min
2014-ben a vélhetően legfontosabb osztrák némafilm, a Die Stadt ohne Juden (A zsidók nélküli város) egy addig elveszettnek hitt verziója került elő Párizsban. Az 1924-ben forgatott alkotás hátborzongatóan vészjósló portré egy szellemileg és gazdaságilag elszegényedett társadalomról, ahonnan kiűzték a zsidókat. Hogy megmentsék a filmet a pusztulástól, az Osztrák Filmarchívum elindította az osztrák történelem legnagyobb kulturális közösségi finanszírozási kezdeményezését. Hans Karl Breslauer filmjének egyik forgatókönyvírója a miskolci születésű Jenbach Ida – a film vetítése előtt róla és a korát megelőző expresszionista remekről beszélgetünk szakértőkkel.
A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Fedor Vilmos író, Báron György filmtörténész, Muszatics Péter filmtörténész, a CineClassics kurátora.

A filmek kezdése előtt 1 órával szeretettel várjuk az érdeklődőket az 1920-as évek hangulatát idéző miliőbe.
Repüljön velünk vissza száz évet a Weidlich udvarban: korabeli plakátok, pincemozi-bejárás és popcornillatú mozgófilmélmény várja a résztvevőket.