Apolló Program – Új filmtörténeti program a 120 éves magyar film helyi gyökereiről

2021. szeptember 10. péntek 14:27

A CineFest új, lokálpatrióta város- és filmtörténeti programjának középpontjában az idén 120 éves magyar film születésének miskolci vonatkozásai állnak. Különleges atmoszférájú vetítések lesznek a város egyik első, már nem üzemelő mozijának, az Apollónak a helyén a fesztivál első hétvégéjén.

Miskolc belvárosában, a Széchenyi utcán található az egykor szebb napokat látott Weidlich-palota. Az 1911-ben épült, késő szecessziós stílusú épületet Hajós Alfréd tervezte, és méretei már akkor is grandiózusnak számítottak: ez volt a város első áruháza, és akkor a legnagyobb bérháza. Akkor 30 lakást, illetve 24 üzlethelységet alakítottak ki benne.

Nevét a beruházás megrendelőjéről, Weidlich Pál kereskedőtől kapta, aki a ’20-as, ’30-as évekre a város leggazdagabb embere lett. Az épület korábbi helyén egyemeletes házak álltak. Palotájában számos bolt kapott helyet: volt itt élelmiszer- és divatüzlet, dolgozott szabó, cipész és borbély, valamint természetesen a tulajdonos saját üzlete, ahol bort, ásványvizet, fűszereket és vetőmagot lehetett vásárolni. Nem elhanyagolható módon pedig itt üzemelt a Kossuth mozi elődje, az Apolló Filmszínház is, egészen 1930-ig.

A némafilmek korszakának hangulatát idézi meg a PONTközPONT programja kosztümös jelenetek forgatásával a Weidlich udvar klasszikus miliőjében, ahol a közönség betekintést nyerhet a korabeli technikai felszerelések és a filmgyártás egyes fázisainak világába. Kicsiket és nagyokat is várunk a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda közreműködésével létrejött, Időutazás a régi filmek világában nevű eseményre szeptember 11-én 13 órától 17 óráig, amely sok vidám pillanatot és izgalmas tapasztalást tartogat.

Ezt követően, 17 órától Kurutz Márton filmtörténész, a Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője tart izgalmas előadást – sok filmrészlettel. Témája a magyar némafilm legizgalmasabb időszaka, kezdve az éppen 120 éves A táncz-zal. Az akkor készült 600 játékfilmből jószerivel csak szilánkok maradtak fenn, de a Filmarchívum kutatói több évtizedes kutatómunka eredményeként viszonylag átfogó képpel rendelkeznek erről a filmes örökségről.

17.30-tól Pásztory M. Miklós 1916-os némafilmje, A falu rossza látható. A népszínmű filmváltozatát a Miskolchoz is kötődő Zsitkovszky Béla, a legelső magyar film, A táncz rendezője fényképezte.

A filmet követően Kurutz Márton félórás, Hosszú az út a premierig című előadása az elmúlt 120 évben készült magyar film ritkán látható részleteivel és fotóival mutatja be a filmkészítés útját a forgatókönyvtől a premierig.

Másnap, szeptember 12-én 17 órától ugyanitt egy igazi kuriózum, Hans Karl Breslauer A zsidók nélküli város című 1924-es alkotása tekinthető meg. Az 1924-ben forgatott alkotás hátborzongatóan vészjósló portré egy szellemileg és gazdaságilag elszegényedett társadalomról, ahonnan kiűzték a zsidókat. A vélhetően legfontosabb osztrák némafilm egy addig elveszettnek hitt verziója került elő Párizsban 2014-ben. Hogy megmentsék a pusztulástól, az Osztrák Filmarchívum elindította az osztrák történelem legnagyobb kulturális közösségi finanszírozási kezdeményezését. Breslauer filmjének egyik forgatókönyvírója a miskolci születésű Jenbach Ida. A film vetítése előtt róla, és a korát megelőző expresszionista remekről beszélgetünk szakértőkkel. A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Fedor Vilmos író, Báron György filmtörténész, Muszatics Péter filmtörténész, a CineClassics kurátora.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket az 1920-as évek hangulatát idéző miliőbe, ahol korabeli plakátok, pincemozi-bejárás és popcorn illatú mozgófilmélmény várja a résztvevőket.

Cím: Weidlich udvar – Miskolc, Széchenyi utca 19.
A fenti programok ingyenesen látogathatók.

Kapcsolódó program:
Apolló program (Apolló program)