FILM ÉS TUDOMÁNY

A CineFest Miskolci Nemzetközi Fesztivál, a X. TUDOMÁNYFESZTIVÁL és a Tudomány és Technika Háza közös filmes programja

2021-09-16 09:00 - 2021-09-17 19:00 Tudomány és Technika Háza

MIEZMIAZ? MOZGÓKÉPES ENCIKLOPÉDIA A LEGKISEBBEKNEK

D: GERSELICS Miklós, M.TÓTH Géza
(Magyarország, 2018) 16×3 min (HUN)
A sorozat a kisegyerekkorú nézőket segíti a már meglévő ismereteik rendszerezésében és új ismeretekhez juttatja őket.

A KŐBALTÁS EMBER

D: GAUDER Áron
(Magyarország, 2014) 26 min (HUN)
Az érdi Fundoklia-völgyet ma levendulaültetvények szegélyezik, de körülbelül százezer esztendővel ezelőtt itt vadásztak barlangi medvére a neandervölgyi emberek. Az 1969-ben feltárt lelőhely igazi ritkaság, mert nem barlangi, szabad ég alattisága ellenére kiállta az idő vasfogát. A film szeretné a nyomozást kiszabadítani a régészek irodáiból, és sok mindent rekonstruálni élőben, például kőeszközzel nyúzni és darabolni, valamint elsajátítani, milyen bogyók, gyökerek lehettek őseink táplálékai, és milyen fával érdemes tüzelni.

A KŐBALTÁS EMBER 2. – SAMU VACSORÁJA

D: GAUDER Áron
(Magyarország, 2017) 25 min (HUN)
A sorozat következő részében is Schneider Zoltán ered a múlt titkainak nyomába, a másik főszereplő is közismert: ő Samu, a vértesszőlősi előember. A kőbaltás ember c. film második része is izgalmas animációkkal, rekonstruált jelenetekkel hozza közelebb a régmúlt történéseit a nézőhöz. Fontos célunk a tudomány egy szeletének megismertetése a fiatalokkal, ebben segít a filmes eszközök mellett a sokat tréfálkozó, laikus, de annál lelkesebb detektív figurája.

MAGYAROK A HOLDON

D: VERECKEI Zsolt
(Magyarország, 2018) 50 min (HUN)
A filmben Pavlics Ferenc, a híres Lunar Roving Vehicle tervezőjének élete és munkássága kerül bemutatásra, valamint a NASA-nál dolgozó magyarok, akik mindennap az emberiség horizontját tágítják.

INVERSE EVEREST

D: LERNER Balázs
(Magyarország, 2018) 60 min (HUN)
A 2197 m mély Krubera-Voronya-barlang az Everest föld alatti megfelelője, bolygónk jelenleg ismert legmélyebb barlangja. Ide eljutni egyszerre presztízs és kihívás. A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 m mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb egyedülálló felvételeket rögzített: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film.

EMLÉKEZET

D: NOVÁK Tamás
(Magyarország, 2019) 50 min (HUN)
A XXI. század elejére több neves magyar agykutató segítségével egyre közelebb kerültünk ahhoz, hogy megfejtsük az emberi agy működését. Ezzel párhuzamosan a világ vezető techóriásai öles léptekkel haladnak afelé, hogy egyre jobb és hatékonyabb mesterséges intelligenciát hozzanak létre. Filmünkben Stuart Russellel és több neves jövőkutatóval beszélgetve próbáljuk megfejteni, vajon milyen jövő kapujában állunk. Mit jelent a kreatív rombolás, mi lesz, ha elveszik a munkánkat a robotok, kik az igazi nyertesei a digitális forradalomnak, és ha létrehoztunk egy gépet, ami jobban, gyorsabban gondolkodik, mint az agyunk, akkor milyen jövő vár ránk, a homo sapiensre?

A pontos programról a www.tudomanyfesztival.hu –oldalon tájékozódhatnak.

Kapcsolódó hír:
Film és tudomány (hír)