Film és tudomány

2021. szeptember 15. szerda 17:32

A CineFest, a X. Tudományfesztivál és a Tudomány és Technika Háza közös programmal jelentkezik idén szeptember 16-17. között.

A Miezmiaz? Mozgóképes Enciklopédia a legkisebbeknek 16 db, egyenként háromperces epizódja a kisgyerekkorú nézőket segíti a már meglévő ismereteik rendszerezésében és új ismeretekhez juttatja őket. A sorozat rendezői Gerselics Miklós és M. Tóth Géza voltak.

Az érdi Fundoklia-völgyet ma levendulaültetvények szegélyezik, de körülbelül százezer esztendővel ezelőtt itt vadásztak barlangi medvére a neandervölgyi emberek. Az 1969-ben feltárt lelőhely igazi ritkaság, mert nem barlangi, szabad ég alattisága ellenére kiállta az idő vasfogát. Gauder Áron kisfilmjei, A kőbaltás ember első és második része szeretnék a nyomozást kiszabadítani a régészek irodáiból, és sok mindent rekonstruálni élőben, például kőeszközzel nyúzni és darabolni, valamint elsajátítani, milyen bogyók, gyökerek lehettek őseink táplálékai, és milyen fával érdemes tüzelni.

Vereckei Zsolt Magyarok a Holdon című alkotásában Pavlics Ferenc, a híres Lunar Roving Vehicle tervezőjének élete és munkássága kerül bemutatásra, valamint a NASA-nál dolgozó magyarok, akik mindennap az emberiség horizontját tágítják.

A 2197 méter mély Krubera-Voronya-barlang az Everest föld alatti megfelelője, bolygónk jelenleg ismert legmélyebb barlangja. Ide eljutni egyszerre presztízs és kihívás. A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb Lerner Balázs rendezésével egyedülálló felvételeket rögzített az Inverse Everest című filmhez: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film.

A XXI. század elejére több neves magyar agykutató segítségével egyre közelebb kerültünk ahhoz, hogy megfejtsük az emberi agy működését. Ezzel párhuzamosan a világ vezető techóriásai öles léptekkel haladnak afelé, hogy egyre jobb és hatékonyabb mesterséges intelligenciát hozzanak létre. Novák Tamás Emlékezet című filmjében Stuart Russellel és több neves jövőkutatóval beszélgetve próbálja megfejteni, vajon milyen jövő kapujában állunk. Mit jelent a kreatív rombolás, mi lesz, ha elveszik a munkánkat a robotok, kik az igazi nyertesei a digitális forradalomnak, és ha létrehoztunk egy gépet, ami jobban, gyorsabban gondolkodik, mint az agyunk, akkor milyen jövő vár ránk, a homo sapiensre?

A pontos program a www.tudomanyfesztival.hu oldalon található. A vetítések ingyenesen látogathatók.

Kapcsolódó program:
FILM ÉS TUDOMÁNY (Szakmai program)