Ázsiai jelenlét

2018. augusztus 25. szombat 14:30
Újdonság a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál történetében, hogy sokkal erősebb lett az ázsiai jelenlét: érkezett versenyfilm Kínából (A boldogtalanság művészete), Dél-Koreából (a legfontosabb koreai rendező Chang-dong Lee Cannes-ban debütáló filmje a Gyújtogatók) és Japánból is (Nyolcéves jegyesség a veterán Takahisha Zezétől).

Murakami Haruki Gyújtogató című művét a koreai rendezőóriás Lee Chang-Dong álmodta vászonra lélegzetelállító mesterművében: a Gyújtogatók először a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, ahol megőrült érte a kritika. Dzsongszu, az alkalmi kihordófiú és Hemi, a csillagszemű bombázó gyerekkoruk óta először újra találkoznak. Mi több, Hemi a cicáját is a fiúra bízza, amíg ő Afrikába utazik. Ám Hemi egy titokzatos és dúsgazdag fiúval, Bennel tér onnan haza és egy furcsa szerelni háromszög veszi kezdetét. Ben egy görbe estén bevallja, mi a titkos kedvtelése.

A japánok hagyományosan szeretnek jókat sírni egy filmen és ezt semmi nem garantálja jobban, mint amikor a fiatal hősnő hosszasan, romantikus körülmények közt haldoklik. Pontosan ezt kínálja a Zeze Takahisa filmje, a Nyolcéves jegyesség, amelyben egy fiatal nő az agyvelőgyulladás egy ritka formája miatt kómába esik három hónappal az esküvője előtt. A film alapjául szolgáló történet igazi YouTube szenzációként kezdte, majd sikeres regény készült belőle.

A boldogtalanság művészete egyfajta portréfilm anyáról és lányáról, akik Peking egyik hutongjában élnek. A nagyvárosi életet új szemszögből bemutató filmben az özvegy anya és lánya közötti gyűlöletet, irtózást, dühöt és kétségbeesést végül elfogadó szeretet váltja fel. A rendező, Yang Mingming csodálatos érzékkel és érzékenységgel közelít a női kapcsolatok témájához.

Kapcsolódó film vetítések:

A boldogtalanság művészete (Rou qing shi)
Rendező: Yang MINGMING
Kína
117 perc
2018. szeptember 21. péntek 16:00 Pressburger terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal
Gyújtogatók (Beoning)
Rendező: Chang-dong LEE
Dél-Korea
148 perc
2018. szeptember 16. vasárnap 21:00 Pressburger terem (premier)
Nyolcéves jegyesség (Hachi-nen goshi no hanayome)
Rendező: Takahisa ZEZE
Japán
119 perc
2018. szeptember 21. péntek 19:00 Pressburger terem (premier)