Magyar versenyfilmek

2018. augusztus 27. hétfő 10:11

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak különösen fontos, hogy a magyar filmek erős idei mezőnyéből két kiemelkedő alkotás is Miskolcon debütálhat a hazai közönség előtt: az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című alkotása (csupán néhány nappal a velencei világpremiert követően!) és Szilágyi Zsófia Egy nap című, Cannes-ban a kritikusok díját kiérdemlő műve.

Nemes Jeles László várva-várt második nagyjátékfilmje a Napszállta. Az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új filmjének szeptember elején a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje, majd a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja a közönség, onnan érkezik az alkotókkal együtt Miskolcra. A Napszállta 1913 nyarán, Budapesten, a béke utolsó napjaiban játszódik. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Szilágyi Zsófia Egy nap című drámájának világpremierje Cannes-ban, az elsőfilmeket versenyeztető Kritikusok Hetében volt, majd a fesztiválról a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díjával tért haza. Az Egy nap alapja a rendező egyik háromgyermekes barátnője által írt levél volt, melyben részletesen, tízperces lebontásban leírta egy napját. Ezután jött a filmes részéről a bizonyítandó tézis: vajon megvalósítható, hogy egy többgyermekes háziasszony legyen a klasszikus drámai hőse egy egészestés fikciós műnek? A válasz: egyértelmű igen. Erre a magyar premieren mind a film, mind a fesztiválon jelen lévő alkotók is rá fognak erősíteni, akik a vetítést követő közönségtalálkozón, majd a filmhez kapcsolódó partin is részt vesznek.

Kapcsolódó film:
Egy nap (Nagyjátékfilm)
Napszállta (Nagyjátékfilm)