Díjnyertes filmek Sanghajból

2019. szeptember 11. szerda 09:34

Többek között egy Ezüst Medve-díjas alkotás szerepel abban a három filmből álló válogatásban, ami Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál ajánlásával került az idei CineFest programjába.

2017-ben, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon új kezdeményezés indult útnak „Belt and Road”(„Egy út, egy övezet”) címen. Ennek kapcsán a SIFF évről évre meginvitálja több mint 30 ország filmfesztiváljainak és filmes intézményeinek képviselőit, akik között most már hagyományosan ott vannak a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál képviselői is.

Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a résztvevők tapasztalatokat cseréljenek fesztiválszervezés, közönségépítés, ill. marketing stratégia kiépítésének területén. A résztvevő országok a Filmvásár keretében előadások formájában kaptak lehetőséget nemzeti filmiparuk aktuális helyzetének és a filmkultúráikra jellemző tendenciáknak a bemutatására, továbbá kerekasztal beszélgetés keretében találkoztak és vitatták meg alaposabban a felmerülő kérdéseket.

Az együttműködés egyik fontos lépcsője, hogy a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál ajánlásával bemutat 3 friss hazai premiernek számító kínai filmet, melyeket elkísérnek az alkotóik is.

Az idei helyszín a Béke terem, ahol szeptember 13-án, 21 órától az Úton hazafelé látható Lianrong Zang és Ruogu Xu rendezésében. Az Alzheimer-kórban szenvedő Zonghua sosem jött ki jól a családjával, különösen a fiával, Yonggal. Mielőtt élete véget érne, Zonghua még szeretne ellátogatni Jialingba, ahol ifjúkorában dolgozott. Betegsége miatt egyedül nem boldogul, így Yong kénytelen az apjával utazni. Számos váratlan fordulat, könny és nevetés után az apa és fia megérkeznek Jialing tartományba, ahol aztán napvilágra kerül az apa titka. kiderül, hogy miért nem gondoskodott éveken át a családjáról.

Szeptember 15-én, vasárnap este 8-kor a Visszatérés (rendezte Hailu Qin és Xiaoli Yang) látható (Béke terem), és hasonló történetet mesél el: 1949-ben, a kommunista és nacionalista erők között vívott kínai polgárháborúban az ifjú Jiang Sheng búcsút int családjának és Tajvanra menekül, hogy segítsen egy katonatiszten, Li Yaojunon. Életük alkonyán Li és Jiang a taipeii „Vörös Boríték Klubban” múlatják az időt, ahol a családjukat hátrahagyott veteránok vörös borítékban átadott pénzzel fizetnek azért, hogy szülőföldjük dalait hallhassák a klubban dolgozó fiatal lányok előadásában. Súlyos betegsége arra kényszeríti Jiangot, hogy számot vessen az érzelmeivel: vajon tényleg elrabolta a szívét az egyik „vörös borítékos” lány, vagy csak a szülőföldje hiányzik ennyire? A főszerepet alakító színész 95 éves, és saját bevallása szerint is a Visszatérés utolsó szerepe, Hailu Qin rendező pedig népszerű színész- és énekesnő, aki most először állt a kamera mögé.

Szeptember 19-én, csütörtökön ugyancsak 8-kor az Első búcsú (rendezte Lina Wang) debütál a Béke teremben. A Variety filmes szaklap szerint gyönyörűen megkomponált film arról szól, a gyerekeknek milyen nehézségekkel kell szembe néznie, ha a muszlim kisebbség tagjai. Az amatőr gyerekszínészekkel forgatott alkotás elnyerte az Ezüst Medvét a Berlinale Generation Kplus szekciójában.

Az Úton hazafelé és Az első búcsú című filmek vetítését közönségtalálkozó kíséri

Kapcsolódó Program:
Shanghaji Fókusz filmjei