Új program az outdoor sportok rajongóinak

2019. szeptember 10. kedd 14:58

Idén debütál a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új programja, a CineFest Adventure, ami az outdoor sportok és filmek rajongóinak kínáligazi csemegéket.

A programsorozat 13-14-ig a Szinva teraszon, majd 20-án az Uránia teremben várja az érdeklődőket. Előbbi helyszínen a vetítés szabadtéri és nincsenek székek, így ülőpárna és ennek megfelelő öltözet ajánlott.

2019.09.13-án este 8-kor a Szinva teraszon, görög színháznál a Reel Rock 13 filmcsokorja látható, amelyben asziklamászó sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit láthatjuk a vásznon. A 4 új film az elmúlt év különleges eredményeit mutatja be a nézőknek, a mászó termektől az Antarktiszig.

Az Age of Ondra a 25 éves cseh mászó, Adam Ondra története, aki a tavalyi év végén Norvégiában megmászta a 9.c (5.15.d) nehézségi fokozatú Silence-t. A film Csehországból, Európán és Amerikán át követi Ondra felkészülését.

Hatalmas pillanat volt az a mászó sportnak, amikor bejelentették, hogy 2020-tól olimpiai sportág lett. Néhányan azonban megdöbbenve hallották, hogy az éremért folyó harcban gyorsasági mászásban is meg kell mérkőzniük. A Reel Rock tudósítója, Zachary Barr az Up to Speed-ben a sport eme kevésbé ismert és művelt szakágának nyomába ered.

Hat elit mászóból álló álomcsapat vág neki a világ egyik utolsó meghódításra váró sziklamászó terepének, az Antarktisz jégbe fagyott tornyainak a Queen Maud Land című filmben. Jimmy Chin és Conrad Anker az 1,100 méteres Ulvetannán alapít új utat, Savannah Cummins és Anna Pfaff megmássza a Holtannát, míg Alex Honnold és Cedar Wright 13 csúcsnak vág neki a jégmezőn. Maud királyné földje – ez a jégbe zárt csodavilág – lenyűgöző, ritkán látott tájak otthona, a film pedig megmutatja, hogy mennyi vér, verejték és elkötelezettség kell ahhoz, ha valaki a világ végén akar mászni.

Wadi Rum, avagy a Hold völgye, egy végeláthatatlan, homokkő-falakkal szabdalt táj a jordán sivatagban. Két izraeli a fejébe veszi, hogy beduin vezetőjük segítségével alapít egy 550 méteres utat, amivel fel tudják hívni a nemzetközi mászóközösség figyelmét erre a varázslatos helyre. Sikerül megnyerniük az amerikai Madaleine Sorkint is az ügynek. A The Valley of the Moonból megtudhatjuk, hogy a sziklamászás áthidalja a kulturális különbségeket, barátságokat épít és a Föld legcsodálatosabb tájaira vezet az újabb kaland reményében.

Ugyanezen a napon, a Reel Rock 13 filmjeit követően az A New Perspective című filmmel emlékezünk a 2019 áprilisában elhunyt David Lamára. A film a halkszavú mászó és társa, Peter Ortner útját kíséri végig a Karakorum-vonulat Nameless Tower-én.

Szeptember 14-én, ismét a Szinva teraszon 19.30-tól a Sámánok a modern civilizáció szorításában című, helyi alkotás vár ránk. A Nyugat-Szumátra közelében húzódó Mentawai-szigetcsoport a Föld egyik legfelkapottabb szörfparadicsoma. A legészakibb sziget, Siberut mocsaras dzsungeleinek mélyét azonban még a mai napig is fákkal beszélgető sámánok lakják. A Karlowits-Juhász házaspár filmje az itt élő klánok ősi kultúrájának talán utolsó pillanataiba enged betekintést.

20 órától a The Dawn Wall kezdődik. 2015-ben két amerikai sziklamászó, Tommy Caldwell és Kevin Jorgeson az egész világot lenyűgözte azzal, hogy megpróbálták a lehetetlen: megmászni a Dawn Wallt, a Yosemite Nemzeti Park ikonikus sziklája, az El Capitan 910 méteres falát. Az elszántság és a megszállottság határmezsgyéjén mozogva Caldwell és Jorgenson hat évet töltött el azzal, hogy centiméterről centiméterre megtervezte és begyakorolta az utat. A végső próbálkozásnál már az egész világ őket figyelte. A film bemutatja napjaink egyik legfantasztikusabb mászóteljesítményének a kulisszatitkait. A film egy korábban teljesíthetetlennek hitt út 19 napos kimászásáról szól és tökéletes hozza azt, amit elvárunk a világ talán legjobb kalandfilmes csapatától a világ egyik legszebb gránitfalán.

Szeptember 20-án, az Uránia teremben 19:00-től az Inverse Everest látható. A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb egyedülálló felvételeket rögzített: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film szereplőivel (Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Jager Attila, Tóth Attila). Moderátor: Füredi Zoltán kulturális antropológus, dokumentumfilmes és szintén barlangász.

21 órakor visszatérünk a Yosemite égbeszökő gránitszikláira. Magyarországon először láthatja a közönség nagyvásznon Elizabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin Oscar-díjas dokumentumfilmjét, a Free Solo-t. Alex Honnoldot a világ egyik legnagyobb sportembereként tartják számon. A filmben bemutatott mászás tétje óriási: vagy tökéletes minden mozdulat, vagy a biztos halálba zuhan a mászó. A ’Free Solo’ székbe szögező thriller és szívhez szóló portré egy olyan sportolóról, aki túllépi az emberi teljesítőképesség fizikai és mentális határait.

Kapcsolódó program:
CineFest Adventure (Szakmai program)