Filmajánló – 1. nap (2023. szeptember 1., péntek)

2023. szeptember 01. péntek 09:51

Az idén is kilencnapos CineFest ha lehet, minden eddiginél erősebb programmal várja a filmszerető közönséget. Rögtön a nyitónapon a Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje (Jeanne du Barry – A szerető), a Berlinale Arany Medve-díjasa (Az Adamanton) és a Szarajevói Filmfesztivál fődíjasa (Rigó, rigó, Szederinda) szerepel a hivatalos programban.

A CineFest nyitófilmje egyenesen a 2023-as Cannes-i Filmfesztiválról érkezik Miskolcra: a Kitekintő szekcióban látható Jeann Du Barry – A szerető egyben Johnny Depp nagy visszatérése, és hosszú ideje első európai filmje. Jeanne Vaubernier, a munkásosztálybeli nő (Maïwenn, a film rendezőjének alakításában), elszántan igyekszik feljebb emelkedni a társadalmi ranglétrán, és bájait felhasználva próbál kitörni nyomorúságos helyzetéből. Szeretője, du Barry gróf, aki Jeanne szerelmi intrikáinak köszönhetően gazdagodott meg, szeretné bemutatni őt a királynak, és a befolyásos Richelieu hercegen keresztül szervezi meg a találkozót. A találkozás messze felülmúlja a várakozásait: XV. Lajos (Depp) és Jeanne között első látásra botrányos szerelem szövődik.

A két vetítésre (amelyből az első egyben a fesztivál nyitóünnepsége) minden jegy elkelt.

Nagy meglepetésre a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját nyerte a párizsi pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szóló Az Adamanton, amely a CineFesten a CineDocs programban szerepel. A Szajnán található úszó építmény a mentális zavarokkal küzdő felnőtteket fogadja, és olyan ellátást kínál, amely segíti a gyógyulásukat vagy a lelkiállapotuk javítását. Az elkötelezett gondozók a lehető legjobban igyekeznek ellenállni a pszichiátria szakma leépülésének és elembertelenedésének. A francia Nicolas Philibert filmje különleges utazás: emberi, érzékeny, meghitt alkotás.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Cannes Filmkészítők Kéthete programjából érkező Rigó, rigó, Szederinda romantikus dráma, amelynek a művészi érzékenysége a grúz filmművészet jelentős hagyományaiból táplálkozik. A CineFest első versenyfilmje szokatlan könnyedséggel és humoros távolságtartással nyúl az emancipáció és a társadalmi normáknak való ellenszegülés jogának áthallásos témáihoz.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
AZ ADAMANTON (CineDocs)
Jeanne du Barry – A szerető (Kitekintő)
RIGÓ, RIGÓ, SZEDERINDA (Nagyjátékfilm)