Filmajánló – 3. nap (2023. szeptember 3., vasárnap)

2023. szeptember 03. vasárnap 09:42

Tóth Barnabás ezúttal egy izgalmas bűnügyi történettel jelentkezik sok hazai sztár szereplésével (Mesterjátszma), Tudor Giurgiu az 1989-es forradalmat idézi fel (Libertate ’89 – Nagyszeben), Anger Zsolt egy egyenesen Cannes versenyprogramjába jutó olasz filmben szerepel (Fényes jövő). Vasárnap négy olyan alkotás is lesz, amit közönségtalálkozó követ – csak győzzünk közülük válogatni!

Nagy meglepetésre a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját nyerte a párizsi pszichiátriai központ betegeiről és gondozóiról szóló Az Adamanton, amely a CineFesten a CineDocs programban szerepel. A Szajnán található úszó építmény a mentális zavarokkal küzdő felnőtteket fogadja, és olyan ellátást kínál, amely segíti a gyógyulásukat vagy a lelkiállapotuk javítását. Az elkötelezett gondozók a lehető legjobban igyekeznek ellenállni a pszichiátria szakma leépülésének és elembertelenedésének. A francia Nicolas Philibert filmje különleges utazás: emberi, érzékeny, meghitt alkotás.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Giovanni, az ismert olasz filmrendező éppen politikai filmet készül forgatni arról, hogy milyen hatással volt az Olasz Kommunista Pártra a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziója. Csakhogy a válságban lévő házassága, a csőd szélén álló társproducere és a rohamosan változó filmipar közepette úgy tűnik, hogy minden ellene dolgozik. A Cannes-hoz hasonlóan a CineFesten is versenyprogramban szereplő Fényes jövő egyik szerepét Anger Zsolt alakítja.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Karlovy Varyban bemutatott, a CineFesten versenyben látható Vörös szobák az év leginnovatívabb és leginkább zavarba ejtő mozgóképe. Ludovic Chevaliert három kiskorú lány brutális meggyilkolásával vádolják. A legtöbb emberrel ellentétben Kelly-Anne-t lenyűgözi a férfi, a megszállottjává válik, részt vesz a tárgyalásán. A valóság és a képzelet közötti határ egyre inkább elmosódik számára.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Tóth Barnabás az Oscar-nevezett Akik maradtak után visszatér a CineFestre. A rendező legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori. A versenyprogramban szereplő film alkotói jelen lesznek a vetítésen, és a film után örömmel válaszolnak majd a közönség kérdéseire.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Halász Glória a CineDocs versenyprogramban látható filmje, a Cirkusztestvérek főszereplői a különleges magyar artistaosztály tagjai. Lehetőséget kapnak arra, hogy nemzetközi tanulmányokat folytassanak. Próbatételekkel és váratlan fordulatokkal teli útjuk a Kijevi Cirkuszművészeti Akadémiára vezet. A magyar diákok és ukrán tanáraik kapcsolatán keresztül híd épül a két kultúra között, miközben társaikkal családdá kovácsolódnak, és felnőtté válnak. A film vetítését közönségtalálkozó követi!

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Kitekintő dél-koreai fókuszában idén három, hazájában nagy sikert aratott alkotás várja az érdeklődőket a Koreai Filmművészeti Akadémia (KAFA) megalapításának 40. évfordulója alkalmából, a Koreai Kulturális Központ közreműködésével. Közülük az elsőben, a Mentsétek meg a zöld bolygót! című sci-fiben az űrlények a Föld elfoglalását tervezik, és magukat politikusoknak, üzletembereknek álcázva már itt is vannak. Legalábbis egy fiatal férfi szerint, aki a világ önjelölt megmentőjeként akcióba lép: elrabolja a vezetőket, hogy vallomásra bírja őket.

A film egyetlen alkalommal látható a fesztiválon! Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Az 1989-es forradalom kaotikus napjaiban Nagyszeben városában megtámadnak egy rendőrőrsöt, amely véres összecsapássá fajul. Az ostromtól kétségbeesetten menekülni próbáló Viorel rendőrkapitányt elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják. Tudor Giurgiu korábban már járt a CineFesten a Miért én? című filmjével, most pedig egy magyar koprodukcióban készült, erőteljes történelmi mozival jelentkezik Libertate ’89 – Nagyszeben címmel, amelynek világpremierje Szarajevóban volt, és most a Versenyprogramban vesz részt. Tudor Giurgiu rendező részt vesz a vetítésen, és a filmet követően örömmel válaszol a közönség kérdéseire.

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Bánovits Ottó és Takó Sándor rendezése, a CineDocs versenyprogramban látható Nikola Tesla – A fény gyermeke a világhírű feltaláló közép-európai életének soha el nem mesélt inspiráló története. Az alkotás Tesla saját elbeszéléseit követve felfedi a mindannyiunk által ismert emblematikus zseni mögött rejlő törékeny embert. A film vetítését közönségtalálkozó követi!

Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Velencében vetített, itt a Versenyprogramban látható szlovák-cseh Áldozat izgalmas dráma egy nőről, aki a család és a helyes út között vergődve keresi az igazságot. Amikor az ukrán bevándorló Irina fiát megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli roma szomszédjaikat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni.

A film utolsó vetítése a fesztiválon. Az előadásra 1.000 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
ÁLDOZAT (Nagyjátékfilm)
AZ ADAMANTON (CineDocs)
Cirkusztestvérek (CineDocs)
Fényes jövő (Nagyjátékfilm)
Libertate’89 – Nagyszeben (Nagyjátékfilm)
Mentsétek meg a zöld bolygót! (Kitekintő)
MESTERJÁTSZMA (Nagyjátékfilm)
Nikola Tesla – A fény gyermeke (CineDocs)
Vörös szobák (Nagyjátékfilm)