Könyvbemutatók a CineFesten

2023. szeptember 02. szombat 15:55

Bemutatkozik a Hősök tere történelmi képregényantológia, valamint Pressburger Imre életét hiánypótló kötetben ismerhetjük meg a CineFest könyvbemutatóinak keretében.

A Képes Krónikák Kiadó történelmi képregénybemutatót szervez, történelmi filmekről és képregényekről szóló beszélgetéssel, videos bemutatóval, regényírókkal, rajzolókkal, szakértőkkel a CineFesten. A jelen lévők megismerhetik 2023 legizgalmasabb képregényes vállalkozását, a Hősök tere című történelmi képregényantológiát. Az album 26 alkotó három évnyi munkájával, több mint 1000 rajzzal mutatja be a magyar történelmet, 240 oldalon.

2023. szeptember 3. 16:00-16:45 között a Művészetek Háza Béke termében Németh Levente grafikusművész, képregényalkotó beszélget a történelmi filmről és képregényről Trux Béla íróval és Kertész Sándor képregényszakértővel.

A témák: Jobbak voltak-e régi magyar filmek és képregények, mint az újak? Máshonnan is ismerti történetek- új köntösben: István, a király, 1242 – A Nyugat kapujában, Hunyadi. Van-e jövője a történelmi filmnek és képregénynek? A Hősök tere képregényantológia alkotói: Bán Mór, Benkő László, Bíró Szabolcs, Kun-Béres Anikó, Mészáros János, Somogyi György és Trux Béla írók. Cserkuti Dávid, Farkas Lajos, Fazekas Attila, Futaki Attila, Katona Csaba, Korcsmáros Pál, Levi, Pásztor Tibor, Szabó Csaba, Tondora Judit, Vadas Máté, Várai Artúr rajzolók. Az antológiában szerepelnek a hazai képregénykultúra idősebb generációjának nagyságai egy-egy képregény-részlettel: Zórád Ernő és Korcsmáros Pál is.

Emeric Pressburger az egyetemes filmművészet egyik legmeghatározóbb alakja. A miskolci születésű, Oscar-díjas magyar filmalkotó életműve kiemelkedő íróként, rendezőként és producerként egyaránt. Olyan nagynevű alkotók számára igazodási pont, mint Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Terry Gilliam, Quentin Tarantino vagy éppen Martin Scorsese. Sajnálatos módon azonban neve és munkássága Magyarországon még mindig nem került be kellő mértékben a köztudatba, noha egész életében hűen és kitartóan őrizte magyarságát. Pressburger emlékét ma még csak egy, a szülőházára kitett emléktábla őrzi Miskolcon, de a CineFest Egyesület évek óta keresi annak lehetőségét, hogy hogyan őrizze meg az utókornak ezt a kultúrtörténeti jelentőségű ingatlant és hogyan ápolja Pressburger örökségét. 2023 júniusában az egyesület 15 évre megkapta kezelésre a város tulajdonában álló ingatlant, melynek felújítására és vizuális művészeti inkubációs központként való működtetésére már megvannak a terveink. Martin Scorsese filmrendező tisztán, egy mondatban így fogalmazta meg Pressburger életművének szerepét és helyét: „Az egyik legnagyobb tehetségű, legbefolyásosabb és legmeghatározóbb filmes volt az elmúlt században.”

A FilmHungary könyvkiadó Magyarok Hollywoodban című könyvsorozatában jelent meg először magyar nyelven Zukor Adolf és William Fox, Hollywood két magyar alapító atyjának regényes önéletrajza. Ezt követően az elmúlt években a sorozat keretében jelent meg először minden idők egyik legsikeresebb hollywoodi magyarjának, a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós filmzeneszerző önéletrajzi kötete is, a Kettős élet, valamint a Simpson családról és a Fecsegő tipegők animációs sorozatokról is ismert, ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor életrajza is. Ez az illusztris névsor bővül Pressburger Imre önéletrajzával.

Jelen kötet, amelyet 1994-ben a Brit Filmintézet az év legjobb filmszakmai könyvének választott, közel harminc évvel az eredeti megjelenés után, és több mint 120 évvel Pressburger Imre születését követően jelenik meg első magyar nyelvű monográfiaként a híres magyar-brit alkotóról. A könyv szerzője Pressburger Imre unokája, Kevin Macdonald, aki a híres nagypapa nyomdokaiba lépve szintén sikeres, Oscar-díjas filmalkotóvá vált.

Pressburger Imre hosszú és kalandos utat járt be, mindent elért, amit a filmes világban el lehet. Legenda lett már életében, de a szíve és az emlékei is az I. világháború előtti Magyarországhoz kötötték – ahogy a filmalkotó metaforikusan fogalmaz –, ahhoz az időszakhoz, amikor „a világ még egész volt”.

Szeptember 3-án, 17 órakor a Béke teremben a könyvbemutatón részt vesz Dr. Kollarik Tamás és dr. Takó Sándor, a Magyarok Hollywoodban-könyvsorozat szerkesztői. A beszélgetést moderálja Muszatics Péter, a CineClassics kurátora, a Bécs, Budapest, Hollywood c. kötet szerzője.