Filmajánló – 6. nap (2022. szeptember 14., szerda)

2022. szeptember 14. szerda 09:42

Megismerhetjük Sisi életét egészen máshogy, mint ahogy korábban a Romy Schneider főszereplésével készült filmekből láthattuk (Fűző) és egy egész családot elvarázsoló természetfilm segít feltárni az erdők élővilágát (A tölgy – Az erdő szíve). Íme a szerdai filmek ajánlója.

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjátéka főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Danusia és lánya, Basia a modern világtól távol, a természet ritmusával és törvényeivel összhangban, állatok és halottak szellemei között élnek a Falusi idill című, CineDocs versenyprogramban szereplő, különleges filmben. A otthonuk nyújtotta nyugalomnak és a biztonság érzetének ára van – egyre inkább vágynak a más emberekkel való kapcsolatra. A Falusi idill odafordulás a másként élőhöz. Kíváncsiságot ébreszt a világuk iránt, és vágyat arra, hogy közelebbről is láthassuk azt. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Sisi története igen kedves a hazai nézőknek, a cannes-i Un Certain Regard szekcióból a CineFest versenyébe érkező Fűző azonban minden mítoszt lerombol, amit a Romy Schneiderrel készült filmtrilógia annak idején felépített. Ezúttal a fenomenális Fantomszál felfedezettje, Vicky Krieps bújik a negyvenedik születésnapján érzelmi válságba kerülő Wittelsbach Erzsébet bőrébe. Vajon hogy érzi magát a nő, akit mindenki fiatalos szépségéről ismer? Milyen magánélete volt egy uralkodónőnek, akinek a társadalomban elfoglalt helyét inkább a férje pozíciója, mint a saját erényei jelölték ki? Ahogyan a szűk fűző korlátozza a testét, úgy fojtja meg a bécsi udvar merevsége is a személyiségét. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Szöveg nélküli, ezáltal teljes mértékben családbarát természetfilm a CineDocs versenyprogramban látható A tölgy – Az erdő szíve. A tölgyfa méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében. A túrázók talán nem is tudják, hogy a tölgyek mennyi állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújt mókusoknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, a felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Cannes-ban a legjobb forgatókönyvért járó díjjal kitüntetett Tariq Saleh, a nagysikerű A bérkatona és A kairói eset rendezőjének legújabb alkotása, a versenyprogramban szereplő Fiú a mennyből kifinomult politikai thriller. Egy nagy imám halála után brutális hatalmi harc veszi kezdetét, tele a legmagasabb szinteken játszódó korrupcióval, vérrel és manipulációval. Egy halász fia egy tekintélyes kairói egyetem hallgatója lesz. Néhány ott töltött nap után belekeveredik egy sajátos kémtörténetbe. Megpróbál hű maradni az elveihez, de hamarosan mindenből kiábrándul. A svéd-egyiptomi családból származó Saleh éles hangot üt meg filmjében. Nemcsak lebilincselő, jól sikerült politikai fikciót látunk, hanem a kortárs Egyiptom görbe tükrét is elénk tartja. A filmet teljes egészében Törökországban forgatták. Kairóban minden bizonnyal óriási vitákat vált majd ki az alkotás, és még az is lehet, hogy a cenzúra áldozatául esik. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Velencében a zsűri különdíját nyerte, a CineFesten versenyprogramban szerepel A barlang. Bár a film egy korábbi barlangkutató expedíciót idéz meg, a rendezőt a föld alá menekülésnek egy másik dimenziója érdekli. A rejtett labirintusokhoz vezető lyuk egyfajta Hádész kapuja, a holtak birodalmának bejárata, amely körül egy idős, beteg pásztor köröz nap mint nap. A barlangok falaira lassan rárakódik az idő, a bolygó több milliárd éves léte pedig maga az örökkévalóság a kérgén élő, tétován botladozó és gyorsan elillanó törékeny állati, növényi és emberi életekhez és a belőlük szőtt történetekhez képest. A film megható történet a természet szépségéről és a pásztor arcára írt sorsáról. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Carla Simón filmje, az Alcarràs Arany Medvét kapott a Berlinalén, a CineFesten pedig a Kitekintő programban szerepel. A katalán rendezőnő ezúttal a címadó falu földműveseinek mindennapjait mutatja be, az előző rendezésére jellemző őszinteséggel, melegséggel és visszafogott humorral. A Solé család generációk óta őszibarack termesztésével foglalkozik. A mezőgazdasági munka azonban évről-évre nehezebb, a megélhetés egyre lehetetlenebb. Az idei termés az utolsó lehet, mivel a környéken új beruházást terveznek, a területre vonatkozó tervek között pedig az őszibarackfák kivágása is szerepel. A család gyerekeinek középpontba állítása lehetővé teszi a rendező számára, hogy a triviális, látszólag egyszerű eseményeknek rendkívüli jelentőséget adjon. A főhősöknek a szemünk láttára kell választaniuk a pragmatizmus és az idealizmus között. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

 

Kapcsolódó film:
A barlang (Nagyjátékfilm)
A tölgy – Az erdő szíve (CineDocs)
Alcarrás (Kitekintő)
Falusi idill (CineDocs)
Fűző (Nagyjátékfilm)
Nyugati nyaralás (Szabadtéri vetítés)