Egy angol Miskolcról – Emeric Pressburger minikonferencia

2022. szeptember 14. szerda 14:33

Az éppen 120 éve Miskolcon született, Oscar-díjas Emeric Pressburger életét egy minikonferencia, kiállítás és filmvetítés során ismerhetjük meg jobban. A programok ingyenesen látogathatók.

Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Sally Potter, Terry Gilliam, Martin Scorsese tekinti példaképének őt és alkotótársát, Michael Powellt (Scorsese A vörös cipellők című filmjüket minden idők egyik legjobbjának tartja). Unokái, az Oscar-díjas Kevin Macdonald (többek között Az utolsó skót király rendezője) és öccse, Andrew (többek között a Trainspotting producere) pedig a jelenlegi brit filmművészet jelentős alakjai.

Pressburger Imre József, aki Emeric néven lett Oscar-díjas, éppen 120 éve és éppen Miskolcon született. Sok közép-európai művésztársához hasonlóan – temesvári, prágai, stuttgarti iskolaévek után – Berlinben próbált szerencsét, előbb újságíróként, aztán forgatókönyvíróként. Magába szívta az Osztrák-Magyar Monarchia sajátos kultúráját, kamasz- és ifjúkorát pedig a háború, a forradalmak és hazája összeomlása határozták meg. Hitler elől előbb Párizsba, aztán Londonba menekült, ahol megtalálta a helyét. Az azóta legendássá vált „Written, Produced and Directed by Michael Powell and Emeric Pressburger” felirat és a „The Archers”, az „íjászok” cégnév 1939-től 1951-ig igazi klasszikusok főcímén jelent meg. Nemcsak a már említett A vörös cipellők vált a filmtörténet megkerülhetetlen részévé, hanem a Fekete nárcisz, a Blimp ezredes élete és halála, a Diadalmas szerelem, a Hoffmann meséi és más remekek is. Az író-rendező-producer-páros felülmúlhatatlan eleganciával, brit magabiztossággal és osztrák-magyar életbölcsességgel készítette jobbnál jobb filmjeit. A fent említett világhírű rendezők hódolata a káprázatos képi világnak, a színes nyersanyag eredeti használatának, a feszes párbeszédeknek, a páratlan színészi alakításoknak (Anton Walbrook, David Niven, Deborah Kerr, Laurence Olivier, Leslie Howard, Moira Shearer és mások) szól. Pressburger 1943-ban nyert Oscart: A negyvenkilencedik szélességi fok, melyért a díjat kapta, a CineClassics programjában szerepel, csakúgy, mint egy minikonferencia, egy kiállítás, és emléktábla-koszorúzás a szülőházánál.

A Sub Rosa Caféban (Széchenyi u. 21.) rendezett kiállítás Emeric Pressburger életútját mutatja be, a minikonferencia a Művészetek Háza (Rákóczi u.5.) Béke termében szeptember 15-én 18 órától Pressburger gyökereivel, a Powell-Pressburger-alkotópáros kiemelkedő filmjeivel foglalkozik, és azzal, hogy miként és hogyan hatottak kortársaikra és utódaikra.

A résztvevők: Báron György, Gerhard Midding, Veronika Zakonsjek és Muszatics Péter, a CineClassics kurátora.

Ezt követően 19.30-tól A negyvenkilencedik szélességi fok című alkotás látható a Művészetek Háza Béke termében.

Kapcsolódó film:
A negyvenkilences szélességi fok (CineClassics)
Kapcsolódó program:
A CINEFEST FILMTÖRTÉNETI PROGRAMJA – 120 ÉVE SZÜLETETT PRESSBURGER IMRE (Apolló program, CineClassics)