Filmajánló – 7. nap (2022. szeptember 15., csütörtök)

2022. szeptember 15. csütörtök 09:27

A fesztivál egyik legizgalmasabb napján a legendás olimpikonról, Keleti Ágnes életéről láthatunk dokumentumfilmet (Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes), érkezik a Cannes-ban a legjobb rendezőnek kikiáltott Park Chan-wook legújabb alkotása (A titokzatos nő), valamint ugyanitt a legjobb színésznő kategóriában díjazott Szent pók.

Sisi története igen kedves a hazai nézőknek, a cannes-i Un Certain Regard szekcióból a CineFest versenyprogramjába érkező Fűző azonban minden mítoszt lerombol, amit a Romy Schneiderrel készült filmtrilógia annak idején felépített. Ezúttal a fenomenális Fantomszál felfedezettje, Vicky Krieps bújik a negyvenedik születésnapján érzelmi válságba kerülő Wittelsbach Erzsébet bőrébe. Vajon hogy érzi magát a nő, akit mindenki fiatalos szépségéről ismer? Milyen magánélete volt egy uralkodónőnek, akinek a társadalomban elfoglalt helyét inkább a férje pozíciója, mint a saját erényei jelölték ki? Ahogyan a szűk fűző korlátozza a testét, úgy fojtja meg a bécsi udvar merevsége is a személyiségét. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Az Oldboy és A szobalány alkotója, Park Chan-wook idén Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta A titokzatos nő című, klasszikus noirok hangulatát a dél-korai filmekkel, valamint természetesen Park saját stílusával megbolondító filmjéért, amely a CineFesten a versenyprogramba került. A történet főhőse, Hae-jun nyomozó egy mélybe zuhant hegymászó ügyén dolgozik, és az eset felgöngyölítése során megismerkedik a titokzatos és vonzó özveggyel, Seo-rae-val. A kihallgatások alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Oláh Kata és Csukás Sándor készített megható alkotást a legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről a CineDocs programban versenyez. Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros(!) magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be visszaemlékezések és soha nem látott archív felvételek segítségével. A most 101 éves Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok. Túlélte a XX. század legviszontagságosabb éveit, sőt legnagyobb olimpiai sikerét éppen 1956-ban aratta: ekkor három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. A programba világpremierként került magyar-izraeli koprodukció nem pusztán egyetlen élettörténet, de egyben az előző évszázad magyar történelmének szubjektív krónikája. A film után beszélgetés az alkotókkal! Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Velencében a zsűri különdíját nyerte, a CineFesten versenyprogramban szerepel A barlang. Bár a film egy korábbi barlangkutató expedíciót idéz meg, a rendezőt a föld alá menekülésnek egy másik dimenziója érdekli. A rejtett labirintusokhoz vezető lyuk egyfajta Hádész kapuja, a holtak birodalmának bejárata, amely körül egy idős, beteg pásztor köröz nap mint nap. A barlangok falaira lassan rárakódik az idő, a bolygó több milliárd éves léte pedig maga az örökkévalóság a kérgén élő, tétován botladozó és gyorsan elillanó törékeny állati, növényi és emberi életekhez és a belőlük szőtt történetekhez képest. A film megható történet a természet szépségéről és a pásztor arcára írt sorsáról. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Szöveg nélküli, ezáltal teljes mértékben családbarát természetfilm a CineDocs versenyprogramban látható A tölgy – Az erdő szíve. A tölgyfa méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében. A túrázók talán nem is tudják, hogy a tölgyek mennyi állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújt mókusoknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, a felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Ali Abbasi svéd pénzből készült, Jordániában forgatott iráni thrillere, a versenyprogramban szereplő Szent pók sok szempontból lehengerlő alkotás. Egyrészt igaz történetet dolgoz fel egy mélységesen vallásos muszlim sorozatgyilkosról, aki prostituáltakat öl a „megtisztítás” jegyében. Az Iránból száműzött filmsztár, a Cannes-ban legjobb színésznő díjával elismert Zar Amir-Ebrahimi alakítja Rahimit, az újságírónőt, aki a hatóságok helyett a gyilkos nyomába ered. Hogyan? Kiadja magát prostituálnak. „Ne haragudjon, de az újságírók dögunalmas, kétdimenziós karakterek. Persze, hogy a valóságban az újságíró nem öltözött be örömlánynak, ezt én találtam ki!” – mondta a rendező, aki a film végén nem rest olyan társadalomkritikával szolgálni, amitől az embernek a fal adja a másik pofont. Sokáig motoszkál még bennünk a kérdés: vajon szentesítheti bármi az erőszakot? A film után beszélgetés a film egyik színészével, Mehdi Bajestani-val. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

A San Sebastián-i Filmfesztiválon Arany Kagyló díjban részesített Kék Hold tele van „üvöltéssel” és dühvel; a kamera szemkápráztatóan forog, a hangzás dübörög és kalapál. A film Kitekintő szekcióban szereplő film a posztkommunista traumák és a (szexuális) erőszak történetét meséli el sokkal pörgősebben és felfokozottabban, mint ahogyan azt eddig a román filmművészetben láthattuk. A huszonéves Irina minden vágya az, hogy elmeneküljön az állandó harc és erőszak világából, a családja neheztelése és szemrehányásai elől, akik egy üdülőhelyet vezetnek a román hegyekben. A film összes szereplője az archaikus patriarchális család foglya. A düh és a szorongás igazi terráriumában élnek, amelyet az egyház szentesít, és a mindenre kész, cselszövő nagybácsik és analfabéta unokatestvérek tartanak fenn. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
A barlang (Nagyjátékfilm)
A titokzatos nő (Nagyjátékfilm)
A tölgy – Az erdő szíve (CineDocs)
Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (CineDocs)
Fűző (Nagyjátékfilm)
Kék hold (Kitekintő)
Szent pók (Nagyjátékfilm)