Filmajánló – 8. nap (2022. szeptember 16., péntek)

2022. szeptember 16. péntek 09:10

A fesztivál utolsó előtti napján az elsősorban dokumentumfilmesként ismert Szakonyi Noémi Veronika erőteljes nagyjátékfilmes debütálása, a néhány hete még Szarajevóban versenyző Hat hét mutatkozik be először magyar közönség előtt, a drogrehabra elkalauzoló Szeplőtelen című román dráma és a szexszel túlfűtött 99 Hold pedig egész biztosan megosztja a közönséget.

Két jóbarát, Dylan és Youssef arról álmodik, hogy egy nap majd profi focisták lesznek. Amikor Dylan egy baleset következtében kerekesszékbe kerül, meg kell barátkoznia új életével. Az apja – és korábbi edzője – azt akarja, hogy fogadja el a fogyatékosságát, és zárja ki a focit az életéből, de Dylan eltökélt szándéka, hogy újra játszani fog. A kitekintő szekcióban szereplő Nagyfiú egy történet az igaz barátságról és arról, hogy a legnagyobb meccset talán az utolsó másodpercben sem késő megnyerni. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Ali Abbasi svéd pénzből készült, Jordániában forgatott iráni thrillere, a versenyprogramban szereplő Szent pók sok szempontból lehengerlő alkotás. Egyrészt igaz történetet dolgoz fel egy mélységesen vallásos muszlim sorozatgyilkosról, aki prostituáltakat öl a „megtisztítás” jegyében. Az Iránból száműzött filmsztár, a Cannes-ban legjobb színésznő díjával elismert Zar Amir-Ebrahimi alakítja Rahimit, az újságírónőt, aki a hatóságok helyett a gyilkos nyomába ered. Hogyan? Kiadja magát prostituálnak. „Ne haragudjon, de az újságírók dögunalmas, kétdimenziós karakterek. Persze, hogy a valóságban az újságíró nem öltözött be örömlánynak, ezt én találtam ki!” – mondta a rendező, aki a film végén nem rest olyan társadalomkritikával szolgálni, amitől az embernek a fal adja a másik pofont. Sokáig motoszkál még bennünk a kérdés: vajon szentesítheti bármi az erőszakot? Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

Augusztus közepén a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című művének, itthon legelőször a CineFest versenyprogramjában látható. A korai Dardenne klasszikusokat megidéző film egy nehéz anyagi és családi körülmények között élő tinédzser lány, Zsófi történetét meséli el, aki, miután teherbe esik egy iskolatársától, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó meddő párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik, és fontlóra veszi a fiatal anyaság lehetőségét. A jogszabály alapján azonban mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát. A főszereplő lányt Román Katalin, az örökbefogadó szülőket pedig Balsai Móni és Mészáros András alakítják. A film után beszélgetés az alkotókkal! Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Az Arany Pálma-díjat nyert Bádogdob és A rémkirály nagy múltú rendezője, Volker Schlöndorff dokumentumfilmjében, Az erdőcsinálóban a nemrégiben az úgynevezett alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal elismert Tony Rinaudo portréját festette le. Rinaudo megtalálta a módját annak, hogy az évtizedek óta a föld alatt szunnyadó, még élő fatörzseket és gyökereket „felébresztve” a legkopárabb területeken is fákat növesszen, és így több ezer afrikai földművesnek biztosítsa a megélhetést. Schlöndorff követi Tony Rinaudót különböző afrikai országokba, hogy tanúja legyen, munkája milyen hatással volt az elsivatagosodás elleni küzdelemben. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Oláh Kata és Csukás Sándor készített megható alkotást a legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről a CineDocs programban versenyez. Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros(!) magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be visszaemlékezések és soha nem látott archív felvételek segítségével. A most 101 éves Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok. Túlélte a XX. század legviszontagságosabb éveit, sőt legnagyobb olimpiai sikerét éppen 1956-ban aratta: ekkor három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. A programba világpremierként került magyar-izraeli koprodukció nem pusztán egyetlen élettörténet, de egyben az előző évszázad magyar történelmének szubjektív krónikája. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A tizenéves heroinfüggő lány rehabon töltött időszakát tiszta, kifinomult, 4:3 formátumba zárt képkockákban elmesélő Szeplőtelen újabb bizonyíték arra, hogy a román filmművészetben határtalan új energiák és váratlan érzelmek feszülnek. A legutóbbi velencei fesztivál Giornate degli Autori (Venice Days) válogatásában vetített film a legjobb debütálásnak járó Jövő Oroszlánja díjat nyerte, a CineFesten pedig a versenyprogramban látható. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Az Oldboy és A szobalány alkotója, Park Chan-wook idén Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta A titokzatos nő című, klasszikus noirok hangulatát a dél-korai filmekkel, valamint természetesen Park saját stílusával megbolondító filmjéért, ami a CineFesten a versenyprogramba került. A történet főhőse, Hae-jun nyomozó egy mélybe zuhant hegymászó ügyén dolgozik, és az eset felgöngyölítése során megismerkedik a titokzatos és vonzó özveggyel, Seo-rae-val. A kihallgatások alatt egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A szüleit elvesztő lány nehéz dilemmával szembesül. Választania kell, hogy tovább éli a saját életét vagy felneveli a kisöccsét? A kínai Testvér a Kitekintő programban szerepel, korábban elsősorban az ázsiai filmfesztiválokon aratott sikereket. Elsősorban Yuanyuan Zhu a legjobb női mellékszereplő kategóriában, Zifeng Zhang pedig a legjobb női főszereplő kategóriában nyert el díjakat. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 650 Ft-ért váltható jegy, amit érdemes elővételben megvenni.

A Kitekintő szekcióban látható 99 Hold főszereplői, Bigna és Frank látszólag nem is különbözhetne jobban egymástól. A lány céltudatos életet él, a férfi csak sodródik előre. Ami kezdetben egyalkalmas szexuális játéknak indul, valami sokkal többé formálódik át az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál ACID programjában debütált, erotikával túlfűtött filmben, amely könnyen lehet, hogy az idei CineFest egyik legmegbotránkoztatóbb alkotása lesz. Az előadásra 650 Ft-ért váltható jegy, amelyet érdemes elővételben megvenni.

Kapcsolódó film:
99 MOONS (Kitekintő)
A titokzatos nő (Nagyjátékfilm)
Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes (CineDocs)
Az erdőcsináló (CineDocs)
Hat hét (Nagyjátékfilm)
Nagyfiú (Kitekintő)
Szent pók (Nagyjátékfilm)
Szeplőtlen (Nagyjátékfilm)
Testvér (Kitekintő)