Filmajánló – 9. nap

2021. szeptember 18. szombat 08:48

A fesztivál utolsó napján nem csak a fesztivál díjazottjaira derül fény, de végre-valahára láthatjuk az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó új filmjét is.

Az Oscar-díjas Bryan Fogel lélegzetelállító thriller-dokumentumfilm kombóval jelentkezik az idei Fesztivál CineDocs versenyprogramjában. Amikor a Washington Post újságírója, Dzsamál Hasogdzsi nyomtalanul eltűnik Isztambulban a menyasszonya és a világ minden részéből a segítségére siető szaudi kivándorlók nyomozást indítanak a gyilkosok és a világméretű összeesküvés leleplezésére. Fogel filmje, A szakadár eddig számos nemzetközi filmfesztiválon megfordult, mióta a Sundance-en bemutatták – itt volt hát az ideje, hogy végre a magyar közönség is megismerhesse. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A fesztivál zárófilmje az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó (Testről és lélekről) grandiózus költségvetésű, nemzetközi koprodukcióban megvalósult filmje, A feleségem története. A történet főszereplője, Störr kapitány (Gijs Nabert) egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy (Lea Seydoux)… Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét. A film világpremierje nyáron a 74. Cannes-i Filmfesztivál versenyében volt, ahol hosszasan, állva tapsolta a közönség. A Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült film előadásaira a CineFesten az összes jegy már a fesztivál kezdete előtt elővételben elkelt.

A nagyjátékfilmes versenyszekcióban az első hétvégén is volt magyar versenyfilm, ami a második hétvégéről sem hiányozhat. Fazekas Máté Bence a Külön falkához hasonlóan az Inkubátor program segítségével készíthette el bemutatkozó játékfilmjét, ráadásul ő is nyert már korábban a CineNewWave kategóriában – így nagyon örülünk neki, hogy a Kilakoltatás most itt debütálhat. A szatirikus hangvételű film egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó (Orosz Ákos), és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni (Nagy Mari) heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. Az egyszerűnek tűnő kilakoltatási eljárás ugyanis a nő ellenállása miatt óráról-órára egyre bonyolultabb lesz, és egyre több olyan ember, hivatalos szerv jelenik meg, akinek semmi keresnivalója nem lenne a helyszínen. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Red Rocketben Mickey Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol egy volt feleség és egy alapvetően ellenséges környezet várja. Mickey próbál újra beilleszkedni, de nem megy: húsz éve híres pornósztár, tisztességes munkát nem kap, így marad neki a fűvel való kereskedés. És marad az új tehetség és szerelem keresése, akit meg is talál mindjárt tizennyolc éves Strawberry személyében. Sean Baker, a Tangerine és a Floridai álom rendezőjének új filmje Cannes-ban versenyprogramban szerepelt, és már most komoly Oscar-esélyesként emlegetik – akárcsak magát a főszereplőt, Simon Rexet, aki az MTV VJ-jeként futott be, és ez eddigi karrierjének legkomolyabb szerepe. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Berlinale-ról érkező, a CineFesten pedig a Kitekintő szekcióban látható Tina ki másról, mint az R&B királynőjéről szól. Tina Turner bepillantást enged életének számos olyan pillanatába, amit eddig még soha nem láthattunk. Megmutatja belső vívódásait és néhányat élete legszemélyesebb pillanataiból, hogy kirajzolja a modern zenetörténelem egyik legmeghatározóbb és legnagyobb hatású előadóművészének portréját. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Minden bizonnyal a fesztivál egyik legjobban várt filmje volt, így akár tökéletes zárása is a programnak a Kitekintő szekcióban látható Titán. Az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát kiérdemlő alkotás nem véletlen került az éjszakai sávba: polgárpukkasztó, és helyenként szabályosan sokkoló alkotás, aminek történetéről elöljáróban kár lenne bármit is elárulni. A férfi főszerepet alakító zseniális francia színész, Vincent Lindon éveken keresztül(!) komoly edzésnek vetette alá magát, hogy fizikailag alkalmassá váljon a férfi főszerep megformálására. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Kapcsolódó film:
A FELESÉGEM TÖRTÉNETE (Kitekintő)
A SZAKADÁR (CineDocs)
KILAKOLTATÁS (Nagyjátékfilm)
RED ROCKET (Nagyjátékfilm)
TINA (Kitekintő)
TITÁN (Kitekintő)