Könyvbemutatók a Magyar Művészeti Akadémia kiadványaiból

2021. szeptember 17. péntek 12:43

Az elmúlt években a Magyar Művészeti Akadémia a legjelentősebb kiadóvá lépett elő, ha filmes szakkönyvekre gondolunk. Sorra jelennek meg abszolút hiánypótló kiadványaik, amelyek közül most több bemutatójára is sor kerül a CineFest keretében.

Szeptember 17-én, pénteken 17.00-tól ismerkedhetnek meg az új könyvekkel az érdeklődők a Művészetek Háza Béke termében, elsőként Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 3., illetve az Örök Varázs – Tóth János Kinematográfus című kötetekkel.

Ezt követően Kollarik Tamás Magyar producerek I., illetve Kollarik Tamás és Takó Sándor: Film és jog a gyakorlatban című köteteket mutatják be a szerkesztők. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete évek óta kiemelt figyelemmel foglalkozik a magyar film területén történő kutatásokkal. Ennek a kitűzött célnak a hozománya a kutatóintézet eme két új kötete, amelyek széles körben mind a filmes szakembereknek, mind az érdeklődő közönség számára hasznos és érdekes olvasmányok lehetnek.

Végezetül a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat két új kötetéről is szó esik. Zukor Adolf és Fuchs Vilmos (angolosított és közismert nevén William Fox) két kis Miskolc közeli faluból, Ricséről és Tolcsváról indultak el Amerikába, ahol lefektették mesébe illő karrierjük alapköveit. Az ő nevükhöz fűződik a két világhírű és befolyásos filmstúdió, a Paramount Pictures és a Twentieth Century Fox születése, az ő filmjeik nyerték el a filmtörténet első Oscar-díjait, az amerikai szakirodalom pedig egyenesen Hollywood magyar alapító atyjaiként tartja őket számon. Mindketten megírták saját, filmtörténeti jelentőségű önéletrajzi könyveiket, amely kötetek mindezidáig soha nem jelentek meg magyarul. A bemutatón részt vesznek a magyar kötetek ötletgazdái, szerkesztői: Dr. Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas, Magyar Filmdíjas producer, egyetemi oktató, filmalkotó, valamint Dr. Takó Sándor Magyar Mozgókép Szemle díjas producer, rendező, egyetemi oktató. Az önéletrajzi kötetek az ő több éves munkájuknak az eredményeként, a FilmHungary kiadásában jelentek meg, és évtizedekkel az eredeti kiadásuk után végre magyarul is olvashatók.

Kapcsolódó program:
KÖNYVBEMUTATÓ A MAGYAR MŰVÉSZETI AKADÉMIA KIADVÁNYAIBÓL (Könyvbemutató)