Két Oscar-díjas rendező alkotása is szerepel a dokumentumfilmes versenyprogramban

2019. július 30. kedd 22:40

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs szekcióját szuperprodukciók gazdagítják. Két világhírű Oscar-díjas rendező – Ron Howard és Asif Kapadia – filmje is versenyez Miskolcon.

Ron Howard Pavarotti című életrajzi dokumentumfilmje már akkor is siker lenne, ha csupán a világsztár, többszörös Grammy-díjas tenor legemlékezetesebb fellépéseit mutatná be, de az Oscar-díjas rendező nem érte be ennyivel. Dokumentumfilmjében Pavarottit, az embert mutatja meg.

Asif Kapadia Diego Maradona című filmje is egy világsztárt hoz testközelbe. A korábbi oknyomozó, igazságfeltáró filmjeiről (Senna, Az Amy Winehouse sztori ) ismert Oscar-díjas rendező a portréfilmjében nem udvariaskodik, mindent megmutat. A feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztárt, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és az emberi ronccsá váló sztár bukását is.

Először látható Magyarországon, a CineFesten a cannes-i díjazott Chris, a svájci című kreatív dokumentumfilm, amely Anja Kofmel alkotása. A délszláv háború idején rejtélyes körülmények között vesztette életét a svájci haditudósító, Christian Würtenberg. Anja Kofmel húsz évvel később döntött úgy, hogy megpróbálja kinyomozni, mi is történt valójában. A Chris, a svájci című filmet méltán nagy várakozás előzi meg.

Jill Billcock, az idén 71 éves világhírű ausztrál vágó nevéhez többek között olyan szuperprodukciók fűződnek, mint a Rómeó és Júlia (1996), a Moulin Rouge (2001), A kárhozat útja (2001), vagy az Elizabeth (1998) és az Elizabeth: Az aranykor (2007). Miközben megismerhetjük a ma is aktív Bilcock munkamódszerét, világhírű rendezők árulnak el kulisszatitkokat a közös munkáról. A pörgős, látványos, izgalmas szerkesztésű film, a Jill Bilcock: Tánc a láthatatlannal igazi csemege lesz mind a filmrajongók, mind a filmkészítők számára.

Léo Major a „québec-i Rambo”. A normandiai partraszálláskor egymaga elfoglalt egy páncélozott katonai járművet, majd a scheldt-i csatában sikerült fogságba ejtenie 93 német katonát. Kétszer szerzett olyan sérülést, ami miatt hazaküldték Kanadába, de mindkétszer megszökött a kórházból, hogy tovább harcolhasson. A holland ellenállók segítségével, a hadsereg támogatása nélkül felszabadította Zwollét, ahol utat neveztek el róla. A koreai háborúban 18 emberével egy egész éjszakán át feltartóztatott 14 000 kínai katonát. Az életének emléket állító filmet, a Léo Major: A félszemű fantomot a rendező is elkíséri a CineFestre.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs szekcióban három magyar filmcsemege is szerepel.

A fesztiválon mutatkozik be az magyar HBO új, saját gyártású dokumentumfilmje, a Csillagfény távolság, Bársony Katalin alkotása, amely a hazai és nemzetközi jazz világába kalauzolja a nézőket. Balázs József, a film főszereplője egy visszahúzódó zeneszerző, aki zongorajátékában leveti gátlásait és utat enged csillogó tehetségének. A zenészcsaládban felnőtt Balázs József egyedülálló érzékkel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a Rolling Stones legendás szaxofonosa is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. A dokumentumfilm főszereplője arról álmodik, hogy a lehetőségek földjén, a jazz hazájában, Amerikában is felfedezik. De Józsefnek saját démonjaival kell megküzdenie, míg megérti, hogy a sikert ne az álmok kergetésében, hanem a már megtett út eredményeivel mérje.

Lerner János dokumentumfilmje, a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában is a CineFest CineDocs programjában versenyez. A dokumentumfilm címszereplője, gróf Széchenyi Zsigmond a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja, utazó, író, a Széchenyi család leszármazottja. A gróf 1964 januárjában feleségével együtt trófeagyűjtő expedíción vett részt Kenyában, hogy kiegészítse az 1956-os forradalom idején megsemmisült múzeumi állattár anyagát. A Vadonvilág nem csupán a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el, hanem mozaikszerűen eleveníti fel a legendás vadász-író-nemesember életének legjelentősebb, sorsdöntő epizódjait.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás Folyékony arany című egészestés nagy-dokumentumfilmjének. Az első magyar borról szóló mozifilm a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászait, és a tokaji aszút mutatja be a közönségnek. Három elszánt hős – Szepsy István egy neves magyar borászfamília sarja, Bacsó András a Tokaj Oremus Szőlőbirtok vezetője, Alkonyi László a borászatba beleszerető hajdani bróker -, akiket közös szenvedélyük hozott össze: elkészíteni a nagy magyar bort, amely visszatérhet a világ legigényesebb asztalaira.

A CineDocs szekcióban szereplő tudományos versenyfilmek a mesterséges intelligenciát és a holdutazást helyezték középpontba.

A Szia AI! – Szerelem a jövőből című kreatív dokumentumfilmben Isa Willinger rendező a mesterien komponált képek és a humor segítségével enged bepillantást az emberszabású robotok és a mesterséges intelligencia világába.

Veronika Janatková alkotása, a Jegy a Holdra kreatív és humoros módon tárja fel a Pan Am légitársaság Holdutazás projektjét. A rendező nagypapája egyike annak a 100.000 fős klubnak, akik a ’60-as évek végén felkerültek a Holdutazás várólistájára. A Jegy a Holdra bemutatja a még mai is élő jelentkezők személyes történeteit, a korszak jellemzőit.

A locarnói világpremier után érkezik Miskolcra a Space Dogs című alkotás, Elsa Kremser és Levin Peter dokumentumfilmje. Lajka egyszerű, szovjet kóbor kutyaként lézengett, amíg ki nem választották a megtisztelő feladatra, hogy ő legyen az első élőlény az űrben a Szputnyik-2 műhold fedélzetén. Bár a kalandot nem élte túl, Moszkvában ma is tartja magát a legenda, hogy a szelleme visszajár, és időről időre a város utcáin kísért. A film meditatív hangvételű főhajtás minden olyan élőlény előtt, aki valaha részt vett az űrversenyben. Igazi kuriózumot jelentenek a filmben szereplő soha nem látott, korabeli felvételek. A dokumentumfilmet a rendezők is elkísérik Miskolcra.