Mozitörténeti kiállítások a CineFest keretében

2021. szeptember 12. vasárnap 13:44

A 120 éves magyar film tiszteletére az idei CineFest keretében nem csak klasszikus filmeket láthatunk és előadásokat hallgathatunk meg, hanem több kiállítás is emléket állít a múltnak.

A Művészetek Házában az épület nyitvatartási ideje alatt ingyenesen tekinthetjük meg szeptember 10-18-ig a Vörös csillagok – Megszűnt államok mozifilmjei című kiállítást. A Herman Ottó Múzeum plakátgyűjteményéből összeállított válogatás rengeteg csemegét tartogat az érdeklődőknek. Mivel az épületben a CineFesten látható új filmek plakátjai is kiállításra kerülnek, ez remek lehetőséget kínál arra, hogy összehasonlítsuk a régit az újjal – hiszen nem csak a filmkészítés, de az is nagyon sokat változott az elmúlt évtizedek alatt, hogyan népszerűsítenek egy-egy alkotást.

A mára lassan feledésbe merülő 16 mm-es technika képviselőiből és mozitechnikai relikviákból állított össze a fesztivál kiállítást a Sub Rosa Cafe (Miskolc, Széchenyi utca 21.) galéria termében. Magyarországon az ’50-es évek kezdetétől kisebb településeken, maximum 150-200 fő befogadóképességig jelentős számban használtak 16 mm-es filmszalagot vetítésre, mely az egyébként nagyobb befogadóképességű mozikban világszerte használt 35 mm-es filmvetítésnél kevesebb filmnyersanyagot és egyszerűbb, hordozható vetítőgépeket igényelt. Kisebb települések művelődési házaiban, kultúrházaiban heti rendszerességgel történtek vetítések, valamint ezen technikára épült a vándormozi-hálózat. Az ’50-60-as években a kultúrpolitika célja volt, hogy lehetőség szerint minden településre eljusson a moziszolgáltatás és a 16 mm-es vetítőhelyek (például kollégiumok, munkásszállások, laktanyák, iskolák) száma többszöröse volt a 35 mm-es mozikénak. Annak ellenére, hogy technikai színvonalában csak kisebb méretű kép vetítésére volt alkalmas, valamint az is rontotta a filmélményt, hogy a 16 mm-es kópia szinte minden esetben fekete-fehér volt, ezek a vetítések rendkívül népszerűek voltak. A kiállításon többek között olyan legendás 16 mm-es vetítőgépek is megcsodálhatók, mint a BM2003, Meopta, Ukrajna és a AP-12.

A mozitechnikai kiállítás ugyancsak ingyenesen látogatható, szeptember 10-12., illetve 14-18. között 13.00 és 17.00 között.

Kapcsolódó program:
MOZITÖRTÉNETI ÉS 16 MM-ES VETÍTŐGÉPEK KIÁLLÍTÁSA (Apolló program, Kiállítás)
VÖRÖS CSILLAGOK – MEGSZŰNT ÁLLAMOK MOZIFILMJEI (Apolló program, Kiállítás)