Filmajánló – 4. nap

2021. szeptember 13. hétfő 08:05

Dan Stevens robotot alakít a hétfői nap első versenyfilmjében, a másodikban pedig a spanyol ufológusok összeesküvés-elméleteit ismerhetjük meg. Izgalmas napnak ígérkezik!

A CineDocs versenyfilmje, a Kérem, tartsa a vonalat telekommunikációs szakemberek útját követi Kelet-Európa legeldugottabb zugaiba. A szerelők megjavítják a süket telefonvonalakat, beállítják a tévéket, miközben belépnek az otthonok intim tereibe és különböző élethelyzetekben levő ügyfelekkel találkoznak. A finom iróniával átszőtt film egyaránt szól a kommunikációról, kommunikációképtelenségről és a régióról. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Speer Hollywoodba megy ugyancsak a CineDocs versenyfilmje, és rendkívül izgalmas élettörténetet mesél el. Albert Speer volt a legmagasabb rangú náci vezető, akit nem ítéltek halálra Nürnbergben, annak ellenére, hogy Hitler egyik legfőbb bizalmasa és főépítésze volt. A birodalom minisztereként 12 millió kényszermunkára fogott fogoly felett rendelkezett, mégis a mai napig él a maga teremtette mítosz, hogy ő volt a „jó náci”. A filmből megtudhatjuk, hogyan próbálta Speer kifehéríteni a saját múltját a Paramount tervezett filmjében. Vanessa Lapa alkotása korábban a Berlinale-n és a Telluride-ban mutatkozott be a közönség előtt. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Haláli hullák hajnala, Vaskabátok és a Nyomd, Bébi, nyomd! alkotója, Edgar Wright októberben új nagyjátékfilmmel is megörvendeztet minket (Utolsó éjszaka a Sohóban), azonban addig is készített egy dokumentumfilmet a legendás Sparks testvérekről. A ’60-as évek Los Angelesében felnőtt Ron és Russell a popcorn matinék és a pop zene gyermekei. Aztán az iskolai tehetségkutatón rivaldafénye kijelöli számukra az utat, amit követniük kell: megszületik a Sparks. A 25 stúdióalbummal büszkélkedő zenekar 50 éves, újításokkal teli történelmét Wright animációkkal és interjúkkal tarkított filmjéből ismerheti meg a közönség. Aktuálisabb pedig aligha lehetne, hiszen a Sparks újra aranykorát éli: idén Leos Carax musicaljének, a hazai mozikban decembertől látható Annette zenéjét szerezték. Az eredetileg a Sundance-en bemutatkozott The Sparks Brothers a fesztivál versenyprogramjának része. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Leonard Cohen dalcímre utaló Én vagyok a te embered különösebb aligha lehetne. A nagyjátékfilmes versenyben szereplő romantikus sci-fi főszereplője, Alma a híres berlini Pergamon Múzeum tudósa. Hogy pénzt szerezzen kutatásaira, részt vesz egy furcsa kísérletben. Három héten át egy humanoid robottal él majd együtt, akinek a mesterséges intelligenciáját arra programozták, hogy Alma ideális társává váljon. Megérkezik Tom, a (jóképű) férfinak látszó gép, aminek egyetlen célja, hogy boldoggá tegye Almát és kibontakozik a tragikomikus történet szerelemről, vágyódásról és az érzésekről, amik emberré tesznek minket. Maria Schrader rendezőnő (Stefan Zweig: Búcsú Európától) filmjének férfi főszereplője az angol Dan Stevens, akinek ez első főszerepe egy idegen nyelvű filmben – őt jól ismerhetjük többek között a Downton Abbey sorozatból, vagy a Disney élőszereplős A szépség és a szörnyeteg filmjének címszereplőjeként. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Az a-ha zenekarra bizonyára mindenki emlékszik, aki valamilyen módon kötődik a ’80-as évekhez. Aki pedig a Take On Me és a The Sun Always Shines on T.V. című slágereken túl is ismeri őket, jól tudja, hogy apróbb kihagyások ellenére a közel negyvenéves múltra visszatekintő norvég szintipop banda a mai napig turnézik az egész világon, és rendületlenül nagy népszerűségnek örvend. Az a-ha: A film megkísérel túllátni a rajongáson, és a zenekar és tagjainak valódi életét és egymáshoz való viszonyrendszerét bemutatni, miközben a filmes stáb elkíséri őket az aktuális turnén. A CineDocs versenyfilmjéből többek között kiderül, hogy a három zenész tulajdonképpen csak a színpadon találkozik egymással – a koncerthelyszínre külön-külön kocsival érkeznek, és még külön öltözőik is vannak. Vajon mi romlott el az évek során köztük? Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A kisfilmjeivel a legnagyobb filmfesztiválokon megfordult Chema García Ibarra első nagyjátékfilmje A szent lélek. A CineFest nagyjátékfilmes versenyprogramjában szereplő film főhőse az ufológia hívő José Manuel. A férfi heti rendszerességgel találkozik lelki társaival, hogy megosszák egymással az aktuális híreket a földönkívüliek feltűnéséről és emberrablásaikról. Amikor a társaság vezetője hirtelen meghal, José-re irányul a figyelem: immár ő az egyetlen élő ember, aki tudja az emberiség jövőjének titkát. Eközben egy párhuzamos eseményszálon, Spanyolországban egy eltűnt kislány után folyik nyomozás. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Night of the Beast nem véletlenül rezonál az Iron Maiden legendás albumának címére, a The Number of the Beast-re. A versenyszekcióban látható heavy metál kalandfilm a felnőtté válásról szól két bogotai tinédzser szemén keresztül. A srácok eltökélik, hogy végre találkoznak nagy kedvencükkel, az Iron Maidennel. Ne hagyd ki ezt a megható történetet barátságról, sérülékenységről és arról, hogyan állj ki a legjobb haverodért! A Night of the Beast könnyen lehet igazi közönségkedvenc, amely a világ számos filmfesztiválján már bizonyított. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Kapcsolódó film:
A SZENT LÉLEK (Nagyjátékfilm)
a-ha: A FILM (CineDocs)
ÉN VAGYOK A TE EMBERED (Nagyjátékfilm)
KÉREM, TARTSA A VONALAT! (CineDocs)
SPEER HOLLYWOODBA MEGY (CineDocs)
THE NIGHT OF THE BEAST (Nagyjátékfilm)
THE SPARKS BROTHERS (CineDocs)