Otthonunk Miskolc

2021. szeptember 13. hétfő 14:00

Az immár hagyománnyá vált Otthonunk Miskolc program célja helyi vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni a nagyközönségnek. A szervezők minden évben kutatják a miskolci tehetségeket, a miskolci vagy borsodi történeteket. Az Otthonunk Miskolc idén igazi filmcsemegéket kínál a három vetített alkotásnak köszönhetően. A programsorozat szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszéke látja el.

Szeptember 13-án, 17.00-tól a Béke teremben látható A tiszteletreméltó, Czikora Ágnes dokumentumfilmje, amely Kelemen Didák minorita misszionárius, a Miskolci Minorita Templom építtetője életútját mutatja be. Ez az első filmes alkotás, amely az atyát kíséri pályája főbb állomásaira: hangot ad a nevéhez fűződő csodálatos cselekedeteknek, és számba veszi a Boldoggá avatásához kapcsolódó eseményeket.

Ugyanezen a napon és helyszínen 19.00-tól Szakonyi Stella dokumentumfilmje, az Eltáncolom mi a pálya látható, amely egyben a fesztivál büszkesége. A CineFest ugyanis minden évben ösztöndíj formájában segíti egy tehetséges, a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológia Tanszékén tanuló hallgató filmjének elkészültét. Tavaly Szakonyi Stella alkotására esett a választás, azonban a bemutató a COVID miatt 2021-re csúszott. A motivációs dokumentumfilm két tehetséges fiatal élsportoló, Kiss Csaba atléta és Bukovics Evelin tánctanár sikeres pályafutását mutatja be. A mű egy antropológiai terepmunkára épül, amely több helyszínen zajlik. Az interjúkat zenés klipek, dinamikus képsorok és látványelemek egészítik ki. A beszélgetések során hallhatunk kiemelkedő eredményekről, fordulópontokról és nehézségekről, melyek az élsport velejárói. Az Egyetem CineFest-ösztöndíjas rendezőjének legfőbb célja, hogy hiteles példaként mutassa be a szereplőket a társadalomnak. Rávilágítson arra, hogy mennyire fontos a céltudatosság és az elszántság. Mindemellett közelebb hozza a nézőhöz az élet értelmét, azáltal, hogy a motivációra és a flow fontosságára összpontosít. Az alkotás másnap 17.00-tól ismétlésre kerül, szintén a Béke teremben.

Szeptember 15-én, 16.30-tól az Uránia teremben Kerényi László Nagy az én családom – Földes című filmjének segítségével Miskolc tekintélyes középiskolájába, a Földes Ferenc Gimnáziumba látogathatunk el. A Földes 1953-ban két nagymúltú iskola, a Lévay József Református Gimnázium és a Katolikus Fráter György Gimnázium összevonásával alakult. A két egyházi iskola hagyományait, tanári karát egyesítették azzal a céllal, hogy a jövőben egy új szellemi irányzat szerint induljon meg a fiatalok nevelése. Kik és hogyan tanítottak az új viszonyok között, hogy mentették át a hagyományos értékeket, hogy alakult ki a máig ható szellemi műhely? Erről emlékeznek, vallanak az iskola öregdiákjai, egykori és mai tanárai, igazgatói. A filmben megismerhetünk néhány Földes indította életutat. Nem ritka, hogy egy családból ide járt a nagyapa, a fia és az unoka is. A Földes a generációk iskolája.

Szeptember 17-én 17.00 órától a Miskolci Egyetem és a CineFest Egyesület közös filmpályázatára beérkezett alkotásokból láthatunk válogatást. Ekkor kerül sor a pályázat díjátadójára is.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, a fenti programok egyaránt ingyenesen látogathatók. A premiervetítéseket közönségtalálkozó követi az alkotók részvételével.

Kapcsolódó program:
OTTHONUNK MISKOLC (Szakmai program)