Az idei fesztivál sztárjai Sean Baker, a Red Rocket rendezője, és a film főszereplője, Simon Rex

2021. szeptember 13. hétfő 18:14

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket, melynek világpremierje idén a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Sean Baker, a Red Rocket rendezője és a film egyik főszereplője Simon Rex személyesen is tiszteletüket teszik a miskolci fesztiválon. Sean Baker egyik előző filmje, a Tangerine kiérdemelte a Zukor-díjat és közönség díját is.

Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza szülőhelyére, Texasba, ahol volt felesége és egy ellenséges környezet várja.

Mickey próbál beilleszkedni, de vajmi kevés sikerrel: tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott. Marad neki a fűvel való kereskedés, és egy új szerelem, a tizennyolc éves Strawberryval. Az enyhén baljósnak tűnő történet ellenére, a Red Rocket valódi vígjáték, a CineFest egyik leghumorosabb alkotása, önfeledt szórakoztatást is ígér.

A Red Rocket premierje szeptember 17-én, pénteken 20.30-tól lesz a Pressburger teremben. A filmet másnap, szeptember 18-án, szombaton 20.30-tól ismétlik meg a Zukor teremben. Jegyek elővételben itt vásárolhatók.

Az amerikai Sean Baker neve a fesztiválozók és szerzői művek kedvelői előtt jól ismert a Tangerine és A Floridai álom kapcsán, de idén került be először a cannes-i versenybe, a tengerentúli indie kultúra képviselőjeként. Baker valódi szerzői filmes, az alkotófolyamatban is a saját szabályai szerint dolgozik: saját maga vágja a filmjeit. Baker mindenhol saját kezűleg igyekszik formálni a nyersanyagot. Baker filmjeiben mindig a kitaszítottak, az elesettek felé fordul, a Red Rocket esetében is. A mély és nyomasztó emberi drámákat is humorosan tálalja, az alapból visszataszító figurákat is szerethetőnek mutatja. Baker filmjeiben nincs odamondás, a csoda könnyedén jön. A Red Rocketben a Mickey-t alakító Simon Rex a Cannes-i fesztivál egyik legnagyobb színészi alakítását nyújtotta, a rendező vélhetően az ex-modell, rapperre írta a szerepet.

Kapcsolódó film:
RED ROCKET (Nagyjátékfilm)