Otthonunk Miskolc – CineFest ösztöndíj

2018. szeptember 07. péntek 10:30

A szeptember 17. és 19. között a Béke teremben megrendezésre kerülő Otthonunk Miskolc Program célja helyi, vagy helyi kötődésű alkotók munkáit elhozni a nagyközönségnek. A program szervezői minden évben kutatják a miskolci tehetségeket, a miskolci vagy borsodi történeteket. Az Otthonunk Miskolc idén igazi filmcsemegéket kínál.

Kerényi László rendezésében láthatjuk a Misa – Koncert Ukrajnában című filmet, ami Vihula Mihajlo gitárművész, zeneszerző, zenetanár ukrán koncertútjáról szól. A 2005 óta Miskolcon élő művész nem egyedül utazott, a Gergely Péter Pál karmester vezette Cantus Agriensis és Cardinal Mindszenty Kórus is elkísérte. Vihula Mihajlo önálló gitáresten lépett fel, a kórus pedig a műsorát egy eddig méltánytalanul elfeledett kárpátaljai magyar zeneszerző Márton István emlékének szentelte.

1958-ban a volt Nehézipari Műszaki Egyetemen filmkör alakult. Tagjai az 1980-as évek végéig forgattak, laboráltak, vágtak és hangosítottak. Eltelt több mint húsz év anélkül, hogy ezeket a dobozokat bárki is kibontotta volna. Aztán jött egy ötlet: a volt filmkörösök 2003-ban ismét találkoztak és a filmek egy részét sikerült Homoki Mihálynak és Keresztúri Ferencnek digitalizálni. Ezekből válogattunk néhányat a programba.

A Jameson CineFest minden évben ösztöndíj formájában segíti egy tehetséges, a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológia Tanszékén tanuló hallgató filmjének elkészültét. Idén Potonyecz Fanni Itt című kísérleti filmjének elkészültét segítettük. A filmet szintén az Otthonunk Miskolc programban láthatja a közönség. Szintén ez a blokk ad helyet a mexikói Mario Menes Márai hommage-ának. Menes a Miskolci Egyetem Közép-Európa tanulmányok képzésének hallgatója, a filmetűdöt szemináriumi munkaként készítette.

A miskolci Lacza Zsókának gyermekkori álma volt az, hogy eljusson Afrikába, hogy valamiképp segítse az ott élőket. Az ugandai árvaházban töltött időről készült a Pearl of Hope című dokumentumfilm, melyet szintén a CineFesten láéthat a miskolci közönség.

A programsorozat szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális Antropológiai Tanszéke látja el.

Kapcsolódó film:
MISA – KONCERT UKRAJNÁBAN (Otthonunk Miskolc)
Kapcsolódó program:
OTTHONUNK MISKOLC PROGRAM 2018 (Szakmai program)