Programajánló – 1. nap (2019. szeptember 13.)

2019. szeptember 13. péntek 09:50

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is az év legjelentősebb alkotásait hozza el elsőként a hazai közönség számára. Már a fesztivál első napja is számos izgalmas filmet tartogat a nézőknek – az előadások pedig a zártkörű nyitó- és zárógálát leszámítva ezúttal is ingyenesen látogathatók!

A Zukor teremben 18.30-tól látható a nagyközönség számára a fesztivál nyitófilmje, a Nyomorultak. Az 1998-as nagyszabású alkotással a fesztivál a díszvendég és életműdíjasa, az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas Bille August rendező előtt tiszteleg. A film Victor Hugo A nyomorultak című klasszikusa alapján készült Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével. A nagyszabású történelmi drámát hazánkban annak idején mozikban nem mutatták be, így a hazai közönség végre úgy láthatja a filmet, ahogy azt Bille August eredetileg megálmodta.

20.00-kor a Szinva teraszon, görög színháznál a Reel Rock 13 filmcsokorja és az A New Perspective című film látható a CineFest Adventure program keretében, amelyben a sziklamászó sportág legnagyobbjait és az év legjobb sziklamászó történeteit láthatjuk a vásznon. A 4 új film az elmúlt év különleges eredményeit mutatja be a nézőknek, a mászótermektől az Antarktiszig. A helyszínen nincsenek székek és szabadtéri vetítés, így ülőpárna és ennek megfelelő öltözet ajánlott.

21.00-kor a Pressburger teremben az amerikai Fényből fénybe kezdődik, amely pályafutását a Sundance-en kezdte. A versenyfilm hősnője Sheila, a szingli anyuka egy autókölcsönzőben dolgozik, de közben időnként paranormális jelenségekre vadászik. Egy nap egy özvegy férfi arra kéri, vizsgálja meg, vajon a felesége szelleme költözött-e be a Tennessee keleti részén álló házukba. Miután egyedül nem boldogul, Sheila segítséget kér a fiától, Owentől és annak osztálytársától, az éles eszű Lucytól. Együtt próbálnak a rejtélyes jelenségek végére járni.

A Zukor teremben 21 órától CineDocs szekció első versenyfilmjét nézhetjük. A Jegy a holdra 50 évvel ezelőttre kalauzol. A szovjet-amerikai űrverseny kellős közepén, a vasfüggöny két oldalán közel 100 000 ember csatlakozott a Pan Am légitársaság első holdutazásához. Ma már pontosan tudjuk, hogy néz ki a Hold, de még mindig újabb űr-küldetésekről álmodunk. Vajon a „Hold-generáció” álmai és céljai azonosak voltak a mieinkkel? A vetítést közönségtalálkozó követi Veronika Janatkova rendezőnővel.

Ugyancsak este 9-kor az Uránia teremben az első kisjátékfilmes versenyblokk kezdődik. A hatfilmes válogatás görög, ausztrál, francia-belga, svájci, lengyel és amerikai alkotók kisfilmjeit tartalmazza – utóbbi ráadásul nem más, mint az idén Oscar-díjat nyert Bőr, így mindenképp érdemes lesz beülni rá.

21 órakor a Béke terem mellett is dönthetünk, ahol a Shanghaji Nemzetközi Filmfesztivál ajánlásával a The Road Home című alkotást is választhatjuk. A film idős hőse, az Alzheimer-kórban szenvedő Zonghua sosem jött ki jól a családjával, különösen a fiával, Yonggal. Mielőtt élete véget érne, Zonghua még szeretne ellátogatni Jialingba, ahol ifjúkorában dolgozott. Betegsége miatt egyedül nem boldogul, így Yong kénytelen az apjával utazni. Számos váratlan fordulat, könny és nevetés után az apa és fia megérkeznek Jialing tartományba, ahol aztán napvilágra kerül az apa titka. Kiderül, hogy miért nem gondoskodott éveken át a családjáról. A vetítés után közönségtalálkozó a film producerével.

A nap utolsó filmje 23 órakor a Pressburger teremben egyenesen a Berlinale-ról érkezik hozzánk. A Lótolvajok Hans Petter Moland, a nagy sikerű Az eltűnés sorrendjében, illetve annak amerikai újrafeldolgozása, a Dermesztő hajsza rendezőjének legújabb filmje, a mindig kiváló Stellan Skarsgårddal a főszerepben. A színész hatvanas éveiben járó özvegy férfit alakít, aki egy észak-norvég faluba vonul visszaa civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi tinédzser volt. Apjával az egész nyarat egy folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a kemény favágó munkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött szörnyű titkok és tragédiák is árnyalják a múltat, valamint kettejük kapcsolatát.