Népkerti Kertmozi a CineFesten

2019. szeptember 13. péntek 17:28

A rendszerváltozás 30. évfordulójára emlékezve szeptember 17-én 20.30 órai kezdettel a Free to Rock című dokumentumfilm vetítése után egy beszélgetésre invitálunk neves szakértőkkel arról, hogy milyen nyugati kulturális hatások érték a Kádár-korban a magyar társadalmat, hogyan lazították ezek Magyarországon a politikai rendszert, illetve a rockzene hogyan vált a szabadság életérzésének egyik hordozójává a rendszerváltás körüli időszakban.

A filmet a négyszeres Emmy-díjas Jim Brown rendezte és Kiefer Sutherland narrálja. A tíz éven át készült alkotás azzal foglalkozik, hogy 1955 és 1991 között a rock & rollnak milyen társadalmi hatásai voltak a vasfüggöny mögött.

A vetítést követő beszélgetés vendégei:

Dr. Csatári Bence történész, újságíró. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója. A Kádár-rendszer könnyűzenei politikájáról írt PhD-értekezését 2008-ban védte meg az ELTE-n. Hét kötete, valamint számos tanulmánya jelent meg zene- és médiatörténeti témákban, illetve több televízió és rádió rocktörténeti szakértője. Az ELTE-n és a Balassi Intézetben rendszeresen tart rocktörténeti szemináriumokat.

Zselencz László (Zsöci) 1969-től 1977-ig különböző miskolci amatőr zenekarokban játszott először, mint szólógitáros, majd basszusgitáros. 1978-tól 1983 decemberéig az Edda Művek Miskolc zenekarban játszott, 1984-től 1987-ig a Pandoras Boksz tagja Vikidál Gyulával, 1987-1989-ig Bill és a Box zenekarban lép fel Deák Bill Gyulával, 1989-1994 között pedig Beatrice együttesben működik közre Nagy Feróval. 2018. szeptemberétől a Magyar Rockhírességek Csarnokában, a Rockmúzeumban tárlatvezető.

A beszélgetést a Vigadó részéről Veres László moderálja.

A szeptember 19-én, 19.30-kor ugyanezen a helyszínen kezdődő film, a Pécsi szál azt vizsgálja, hogyan lett Pécs a magyar könnyűzene fellegvára. Hiszen innen indult a Kispál és Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, sok más banda mellett. Mi lehet a város titka? Szabó Simon a rejtély nyomába ered és önmagát, de a pécsi zenekarokat sem kímélve próbálja kideríteni, miben áll a nagy titok. Lévai Balázs zenés filmje egy backstage-buliba oltott nyomozás története a legnagyobb pécsi zenei sztárokkal. A vetítés után közönségtalálkozó Lévai Balázs rendező-forgatókönyvíróval.