Programajánló – 2. nap (szeptember 15.)

2018. szeptember 15. szombat 08:18

Minden bizonnyal a fesztivál egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó napja a mai, hiszen most debütál Magyarországon Nemes Jeles László, az Oscar-díjas Saul fia rendezőjének új filmje, a Napszállta. Nem elég, hogy 35mm-es kópiáról láthatjuk, de természetesen a film készítői is jelen lesznek. A premierre rögtön a Velencei és Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon után kerül sor, előbbin pedig az alkotás elnyerte a FIPRESCI-díjat. Lássuk, milyen izgalmas események várnak még ránk!

Az Uránia teremben már délelőtt 10-től kezdődnek programok. A KB8 kisjátékfilmes pályázat filmjeit láthatjuk, amelyeket beszélgetés követ az alkotókkal és a zsűrivel.

14 órakor a fesztivál egyik versenyfilmje, a Lajka indul a Pressburger teremben, ezúttal 2D-s verzióban. A címszereplőt jól ismerhetjük: 1957 november 3-án Lajka lett az első élőlény, aki földkörüli pályára állt. A Szputnyik 2 visszatérésenem volt része a terveknek. Ebben a bábanimációban azonban Lajka túléli az utazást, egy feketelyukon keresztül a Kvem bolygóra kerül, ahol megtapasztalja milyen az, amikor nem az ember életés halál ura. A film után közönségtalálkozó Aurel Klimt rendező-forgatókönyvíró-producerrel.

A Béke teremben 14.30-kor a Fesztiválok Találkozója negyedik blokkjában a tavalyi Jameson CineFest emlékezetes kisfilmjei láthatók újra: a német Transzfer és Dudás Balázs filmje, Welcome. Dudás tavaly elnyerte a CineNewWave fődíját ezzel az eredetileg a Színház és Filmművészeti Egyetem Filmrendező mester szakára készített diplomafilmjével. Idén a rendező a nemzetközi nagyjátékfilmes zsűri egyik tagja lett.

15.30-kor Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása, a Saul fia dvd kiadványait dedikálja az érdeklődőknek a Művészetek Háza Galériájában. A rendező első nagyjátékfilmjével példátlan karriert futott be: a Saul fia 2015-ben, a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert, köztük a Nagydíjat, amely a legnagyobb elismerés, amit magyar nagyjátékfilm valaha Cannes-ban kapott. A Saul fia később elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjakat is, ezzel minden idők nemzetközileg legelismertebb magyar alkotása az egyetemes filmtörténet része lett.

15.30-kor a Béke teremben Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvbemutatóján vehetünk részt. Fantasztikus karrierek világába kalauzol Muszatics könyve a hollywoodi közép-európaiakról. Lapjain felbukkan Erich von Stroheimtől Billy Wilderig, Molnár Ferenctől Wes Andersonig, Ernst Lubitschtól Quentin Tarantinóig a filmvilág krémje, és közben talán választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy mi a siker, a „human touch”, az emberi érintés, a hatásos történetmesélés egyik titka – amit a legtehetségesebb emigránsok Közép-Európából vittek magukkal Hollywoodba. A szerzővel és Ráduly Györggyel Kolozsi Lászó beszélget.

16 órakor a Pressburger teremben a versenyszelekció egyik fontos műve, az Oscar-jelölt Winter’s Bone – A hallgatás törvényének a nem hivatalos folytatása, tovább gondolása látható Debra Graniktől: a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon már nagy sikert arató Ne hagyj nyomot! egy igen sajátos apa-lánya kapcsolatot mutat be. A 15 éves Tom és apja, Will, egy erdőben él Portland határában. A társadalomból való önkéntes kivonulásuk olyan egyszerű örömökkel teli életet biztosít nekik, amit nem szennyez be a civilizáció. Egy nap azonban bekopogtat ajtajukon a világ… Granik filmje egy radikálisnak tűnő alternatív életet mutat be, ami provokatív, de gondolatébresztő módon mesél a nyugati világról és annak értékeiről.

Ugyanekkor a Zukor teremben a Music Docs szekció egy újabb darabja indul. A Fúzió: Egy megkomponált város az arizonai Phoenixbe kalauzol, ahol egy festőművész és egy zenész ebben az egyre terjeszkedő sivatagi városban keresi a szépséget. Meglepő módon a sikátorokban, a kereszteződésekben, a villanyvezetékekben és a villanyoszlopokban találják azt meg. A film Megan Jonas festő és Jordan Ignacio zeneszerző közös munkájának intim – az alkotás és az együttműködés folyamatába betekintést nyújtó – krónikája.

16.30-kor az Uránia és Béke teremben kezdődik 35mm-es filmkópiákról Nemes Jeles László filmje, a Napszállta. A film 1913 nyarán, Budapesten, a béke utolsó napjaiban játszódik. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiát is készítette.

18 órakor a Zukor teremben a fesztivál leghosszabb filmje vár ránk. A három órát is bőven meghaladó A vadkörtefa a török Nuri Bilge Ceylan munkája, és nem is olyan rég még a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt. A történet hőse, Sinan hazatér szülővárosába a diploma után. Az arrogáns fiatalember író akar lenni, és mindent megtesz azért, hogy az álmát valóra váltsa. Nem érdekli mások véleménye vagy tanácsa. Meggyőződése, hogy ő aztán valóban különleges tehetség, mindenki mást lenéz maga körül – különösen apját, a nyugdíj közelében álló tanárt. Ahogy próbál feljebb jutni a társadalmi ranglétrán, lassan rájön, hogy talán nem is annyira különleges és nem is annyira jó író.

19 órakor, versenyben mutatkozik be a Pressburger teremben a Sundance és Rotterdam közönségkedvence, A bűnös. Gustav Möller első egészestés művében egy telefonos ügyfélszolgálaton ülő rendőr elképesztő éjszakáját követhetjük végig. Asger egy újabb unalmas feladatokkal teli nap végéhez közeledik a rendőrőrsön, amikor megszólal a telefon: egy nő van a vonal végén, akit elraboltak. Vajon képes gyorsan és hatékonyan segítséget nyújtani neki? A kevesebb néha több – Gustav Möller debütáló alkotása tökéletes példa erre. Ahogy ez a sajátos tempójú thriller is mutatja, elsősorban a képzeletünkön múlik az, hogy mit látunk bele egy történetbe.

Aki esetleg nem jutott volna be a délutáni Napszálltára, nincs oka elkeseredni: 19.30-kor ismét látható lesz az Uránia és Béke termekben, természetesen ugyancsak 35mm-es filmkópiáról.

21.30-kor a Zukor teremben egy igazi klasszikuson, a Shop-Stopon szórakozhatunk jót. Amikor Dantét a szabadnapján berendeli a főnöke, a srác igyekszik olyan hatékonyan elvégezni a minimálbéres melóját, amennyire csak lehet. A haverja, Randall, aki a szomszédos videotékában dolgozik – már ha éppen van hozzá kedve – kicsit másképp áll a vevőkhöz… Kevin Smith 1994-es remeke tökéletes, és akárhányszor újra nézhető kikapcsolódás.

22 órakor a Pressburger teremben közönségtalálkozó kezdődik a Napszállta alkotóival, köztük az Oscar-díjas Nemes Jeles László rendezővel. Mindenképp érdemes lesz idelátogatnunk, ha kíváncsiak vagyunk a film kulisszatitkaira, hiszen az alkotók a nagyszabású mozival kapcsolatban minden felmerülő kérdésre választ adnak. Az eseményen jelen lesz a film két főszereplője, Jakab Juli, illetve a román filmművészet egyik legnagyobb tehetsége, Vlad Ivanov is.

Ugyanígy 22 órakor az Uránia teremben a Kisfilmes versenyszekció második blokkja látható. Ezúttal két kanadai, két spanyol, egy mexikói és egy magyar alkotói filmjét tekinthetjük meg. A Béke teremben ezzel párhuzamosan az első blokk ismétlése kezdődik.

23 órakor a Jameson Lounge-ban a Napszállta és KB8 afterparty várja a bulizni vágyókat.

23 órakor az előző napi versenyfilm, A legmélyebb pont ismétlését láthatjuk a Pressburger teremben. Az alkotás kendőzetlenül mutatja meg a nézőnek a független film színfalak mögötti világát. Film egy csapat filmkészítőtől, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak azért, hogy elkészítsék filmjeiket. A gödör legalját akkor érik el, amikor megtudják, hogy a legutóbbi alkotásukkal sem sikerült bejutniuk az elit filmfesztiválok világába. Nehéz szívvel bár, de összeszedik egymást és önmagukat, hogy belekezdjenek egy újabb filmes projektbe.

Zárásként éjfélkor a másik Gyeney-film, a Béta teszt kezdődik a Béke teremben. A film főhőse, a videojátékos Max Troy rájön, hogy a jelenleg tesztelt játékban történő események a valóságban is bekövetkeznek. Össze kell fognia a játék főhősével, Orson Creeddel, hogy leleplezzék az összeesküvést még mielőtt megvalósulna a gonosz terv minden részlete.

Kapcsolódó film:
A BŰNÖS (CineFest winners, Nagyjátékfilm)
A legmélyebb pont (Nagyjátékfilm)
A vadkörtefa (Kitekintő)
Béta teszt (Midnight Screenings)
Fúzió: Egy megkomponált város (Music Docs)
Lajka (Nagyjátékfilm)
Napszállta (Nagyjátékfilm)
Ne hagyj nyomot! (Nagyjátékfilm)
Shop-stop (CineClassics)