Programajánló – 8. nap (2019. szeptember 20.)

2019. szeptember 20. péntek 08:22

A fesztivál a második hétvégéjére is bőven tartogat filmcsemegéket, valamint egy találkozási lehetőséget az egykori James Bonddal, George Lazenbyvel. Pénteki ajánlónk következik.

15 órakor a Pressburger teremben az idén ötven éves James Bond-film, az Őfelsége titkosszolgálatában kerül vetítésre a főszereplő tiszteletére. A karakter egyszeri megformálójaként George Lazenby az alakításával hozzájárult a kémfilm filmtörténeti státuszához.

A spanyol versenyfilm, A rendszer ismétlése 15.00-kor kezdődik az Uránia teremben. A film hőse Manuel, egy befolyásos, karizmatikus politikus, akinek nagy esélye van arra, hogy regionális altitkárból végre elnökké léptessék elő. Tökéletes élete – a drága éttermek és luxus yachtok világa – pillanatok alatt összeomlik, amikor súlyos korrupciós botrányba keveredik. Párttársai magára hagyják, ám Manuelt nem olyan fából faragták, hogy egyedül vigye el a balhét. A párt megoldó emberének most saját bőrét kell mentenie, mielőtt a folyton nyomában szaglászó média kitálalna.

Az Origo Filmstúdió szakembere, Hargittai László előadásában a Béke teremben, 16 órától arra keresi a választ, miben hasonlítanak, és miben mások a független és stúdiófilmek, amikor az utómunkára kerül sor. A Magyarországon megforduló nagy stúdiófilmek lehetőséget adnak arra, hogy a magyar filmes szakemberek bővítsék tudásukat, olyan technikai körülmények között dolgozzanak, amelyeket a tradicionális európai filmgyártásban csak ritkán tapasztalhattak meg. Az utómunka terén is egyre több szakembert foglalkoztatnak ezek a produkciók. Ezekről a tapasztalatokról mesél Hargittai.

A Zukor teremben 16 órakor Tóth Barnabás versenyfilmjének ismétlése lesz: az Akik maradtak című történelmi drámát az amerikai Telluride közönsége már nagy lelkesedéssel fogadta, a CineFest előtt nem sokkal pedig érkezett a hír, hogy Magyarország ezt az alkotást nevezi a jövő évi Oscar-díjra. Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a film a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak? Ha ezt a vetítést sem érnénk el, még ugyanezen a napon, 20.00-kor a Béke teremben is lesz lehetőségünk pótolni.

Nagyon kevés olyan filmcsillag létezik a világon, akiknek szakmai döntései, egyéni sorsa és kvázi az élete teszik popkulturális ikonná. Erről a jelenségről, illetve arról, hogyan lett egy ausztrál autószerelőből a világ legfontosabb moziikonjának, James Bondnak – sokak szerint leghitelesebb – megformálója, a George Lazenby mesterkurzuson magától a színésztől hallhatunk többet közvetlenül az Őfelsége titkosszolgálatában Pressburgeres vetítése után, 17.30-tól az Uránia teremben.

Denis Côte idei egyik filmje, a Wilcox címszereplője a társadalmi normákon kívül él. Dezertőr, bűnöző vagy igazi túlélő – csendben kóborol, keresi hol verhetne gyökeret vagy egyszerűen hol élhetne úgy, hogy azt „szabad létnek” lehessen nevezni. A film vetítésére 18 órakor a Béke teremben kerül sor, amit 19.10-kor ugyanitt angol nyelvű mesterkurzus követ a rendezővel. A kanadai Denis Côte a kortárs független film világának egyik legizgalmasabb, legegyénibb látásmódú alkotója. Megannyi műfajban és stílusban készíti rövid és egészestés filmjeit, ennek ellenére mégis rögtön felismerhető az a különlegesen abszurd látásmód, ami áthatja a munkáit, legyen az dokumentum- vagy játékfilm, vagy a kettő egészen egyedi keveréke.

18 órától a Pressburger teremben a Vadonvilág – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában kezdődik a CineDocs magyar versenyzőjeként. 1964 januárjában Széchenyi Zsigmond és felesége a magyar kormány megbízásából trófeagyűjtő expedíción vesz részt Kenyában, hogy kiegészítse az 1956-os forradalom idején megsemmisült múzeumi állattár anyagát. A Vadonvilág nemcsak a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el, hanem mozaikszerűen feleleveníti a legendás vadász-író-nemesember életének legjelentősebb, olykor a szó legszorosabb értelmében vett sorsdöntő epizódjait az állati és emberi természet útvesztőjében. Lerner János alkotásának vetítését közönségtalálkozó követi.

Idén debütált a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál új programja, a CineFest Adventure, ami az outdoor sportok és filmek rajongóinak kínál igazi csemegéket. Ezen filmek egyike az Uránia teremben 19:00-tőllátható Inverse Everest. A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080 méter mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb egyedülálló felvételeket rögzített: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a film szereplőivel (Adamkó Péter, Ambrus Gergely, Jager Attila, Tóth Attila). Moderátor: Füredi Zoltán kulturális antropológus, dokumentumfilmes és barlangász.

A Zukor teremben 19 órától a CineDocs egyik versenyfilmjének vetítése kezdődik. A Csillagfény távolság Bársony Katalin alkotása. A dokumentumfilm főszereplője Balázs József, a visszahúzódó magyar zongorista, aki egyedülálló tehetséggel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a nemzetközileg elismert zenész is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. József maga mögött hagyná viszontagságos életét és arról álmodik, hogy felfedezik a jazz hazájában, Amerikában. De ezen az úton saját démonjaival kell megküzdenie, mígnem megérti, hogy a sikert ne az álmok elérésében, hanem a megtett út élményeivel mérje. A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf egészestés nagyjátékfilmje, a Kitekintő szekcióban látható Foglyok 20.45-kor kezdődik a Pressburger teremben. 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot, és mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit. A vetítést közönségtalálkozó követi.

A CineFest Adventure programsorozat részeként, 21 órakor az Uránia teremben kezdődő Free Solo bizonyára nem szorul bemutatkozásra. Magyarországon először láthatja a közönség nagyvásznon Elizabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin Oscar-díjas dokumentumfilmjét. Alex Honnoldot a világ egyik legnagyobb sportembereként tartják számon. A filmben bemutatott mászás tétje óriási: vagy tökéletes minden mozdulat, vagy a biztos halálba zuhan a mászó.

Az Oscar díjas Ron Howard a hideg fogadtatásra lelt Star Wars-filmje (Solo) után csinált egy olyan mozit, amivel egyszerűen nem lőhetett mellé. Egy életrajzi dokumentumfilm Pavarottiról már akkor felér egy főnyereménnyel, ha csak annyit csinál, hogy megmutatja nekünk az opera világsztárjának legemlékezetesebb fellépéseit. Már ez is önmagában libabőr lenne, de Howard nem érte be ennyivel. A CineDocs keretében 21.30-kor lesz a Zukor teremben látható Pavarottiban megmutatja nekünk Pavarottit, az embert. A vetítésre ellátogat a fesztivál egyik díszvendége, Pavarotti özvegye is!

Lajka egyszerű, szovjet kóbor kutyaként lézengett, amíg ki nem választották a megtisztelő feladatra, hogy ő legyen az első élőlény az űrben a Szputnyik-2 műhold fedélzetén. Bár a kalandot nem élte túl, Moszkvában ma is tartja magát a legenda, hogy a szelleme visszajár, és időről időre a város utcáin kísért. A CineDocs versenyprogramban szereplő, és 22.00-kor a Béke teremben látható Űrkutyák meditatív hangvételű főhajtás minden olyan élőlény előtt, aki valaha részt vett az űrversenyben, és igazi kuriózum a soha nem látott, korabeli felvételek miatt.

A Pressburger teremben 23.15-kor a Téli menedék című versenyfilm ismétlése kezdődik. Főhősei, Richard és Grace házasodni készülnek. Ennek a férfi két korábbi gyermeke nem örül, nem látják a lány helyét a családban. Ezt nyomatékosan ki is fejezik Grace-nek, amikor Richard éppen nincs jelen. Ezen felül még rejtélyes események is elkezdik borzolni az idegeket… Az osztrák rendezőpáros, Veronika Franz és Severin Fiala visszatérő alkotók: Jó éjt, anyu! című művészhorrorukkal korábban már versenyeztek a CineFesten.

A CineNewWave kategóriát 2016-ban azért hozták létre, hogy új, kifejezetten magyar fiatal alkotók részére kiírt versenykategóriája is legyen a fesztiválnak. Így a nézők a fesztiválon idejekorán megismerkedhetnek a fiatal magyar rendezőtehetségek kisjáték- és rövid animációs filmjeivel. A második blokk 23.45-től látható újra a Béke teremben. Ebbe a válogatásba Dudás Balázs Két csík, Kölcsey Levente Szünet, Szeleczki Rozália Mióta velem jár, Jordi Leila Kicsit csípős című filmjei, illetve a Berlinale-n már bemutatkozott Lidérc úr került Tóth Luca rendezésében.

 

No items found