Programajánló – 9. nap (2019. szeptember 21.)

2019. szeptember 21. szombat 08:40

A CineFest kilencedik napján fény derül a díjazottakra. Bár a záróünnepség zártkörű, egyáltalán nem maradunk film nélkül: többek között egy igazi nagy durranást, az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Pálmával jutalmazott Élősködőket láthatjuk az országban elsőként. Nézzük a mai programot:

11 órától az Uránia teremben a Vadvilág – Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában kezdődik a CineDocs magyar versenyzőjeként. 1964 januárjában Széchenyi Zsigmond és felesége a magyar kormány megbízásából trófeagyűjtő expedíción vesz részt Kenyában, hogy kiegészítse az 1956-os forradalom idején megsemmisült múzeumi állattár anyagát. A Vadonvilág nemcsak a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el, hanem mozaikszerűen feleleveníti a legendás vadász-író-nemesember életének legjelentősebb, olykor a szó legszorosabb értelmében vett sorsdöntő epizódjait az állati és emberi természet útvesztőjében.

Lajka egyszerű, szovjet kóbor kutyaként lézengett, amíg ki nem választották a megtisztelő feladatra, hogy ő legyen az első élőlény az űrben a Szputnyik-2 műhold fedélzetén. Bár a kalandot nem élte túl, Moszkvában ma is tartja magát a legenda, hogy a szelleme visszajár, és időről időre a város utcáin kísért. A CineDocs versenyprogramban szereplő, és 13.00-kor a Béke teremben látható Űrkutyák meditatív hangvételű főhajtás minden olyan élőlény előtt, aki valaha részt vett az űrversenyben, és igazi kuriózum a soha nem látott, korabeli felvételek miatt.

A Zukor teremben 16 órától a CineDocs egyik versenyfilmjének ismétlése kezdődik. A Csillagfény távolság Bársony Katalin alkotása. A dokumentumfilm főszereplője Balázs József, a visszahúzódó magyar zongorista, aki egyedülálló tehetséggel ötvözi a roma zenei hagyományokat a kortárs jazz műfajával. Az új hangzásvilágra Tim Ries, a nemzetközileg elismert zenész is felfigyel, akivel közös munkába kezdenek. József maga mögött hagyná viszontagságos életét és arról álmodik, hogy felfedezik a jazz hazájában, Amerikában. De ezen az úton saját démonjaival kell megküzdenie, mígnem megérti, hogy a sikert ne az álmok elérésében, hanem a megtett út élményeivel mérje.

Bor, film, CineFest – szól az Avasi Kvaterka jelmondata, mely tavaly is nagy sikert aratott, így természetesen idén is várja az érdeklődőket. Az esemény délután 5-től várja az érdeklődőket kifulladásig. Az Avasi Kvaterka idei színterei: Avas kapuja (Miskolc, Papszer u. 2.); Avasi Bortanya (Nagyavas, Csáti sor 377.); Polgármester pince (Nagyavas, Rácz sor 370.); Pinyó pince (Miskolc, Csabai sor 217.).

Az Oscar-díjas Deák Kristóf egészestés nagyjátékfilmje, a Kitekintő szekcióban látható Foglyok ismétlése 18.30-kor kezdődik a Zukor teremben. 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot, és mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.

Az idei fesztivál egyik legnagyobb őrülete, a valamivel több mint két és fél órás indiai versenyfilm ismétlése 20.30-kor lesz a Zukor teremben. A Gully Boy lebilincselő coming-of-age történet Mumbai szegénynegyedéből: sok zenével és érzelemmel telített képsorokban követhetjük nyomon, hogyan lesz Murad Ahmed átlag egyetemistából Gully Boy, a rapper. A jelenleg leghíresebb bollywoodi rendezőnő, Zoya Akhtar (aki immár nyugati formában filmez), megcsinálta a Csillag születik indiai verzióját, mely szembeállítható bármelyik amerikai szuperprodukcióval.

A Béke teremben 20.45-kor a Téli menedék című versenyfilm ismétlése kezdődik. Főhősei, Richard és Grace házasodni készülnek. Ennek a férfi két korábbi gyermeke nem örül, nem látják a lány helyét a családban. Ezt nyomatékosan ki is fejezik Grace-nek, amikor Richard éppen nincs jelen. Ezen felül még rejtélyes események is elkezdik borzolni az idegeket… Az osztrák rendezőpáros, Veronika Franz és Severin Fiala visszatérő alkotók: Jó éjt, anyu! című művészhorrorukkal korábban már versenyeztek a CineFesten.

A spanyol versenyfilm ismétlése, A rendszer 21.00-kor kezdődik az Uránia teremben. A film hőse Manuel, egy befolyásos, karizmatikus politikus, akinek nagy esélye van arra, hogy regionális altitkárból végre elnökké léptessék elő. Tökéletes élete – a drága éttermek és luxus yachtok világa – pillanatok alatt összeomlik, amikor súlyos korrupciós botrányba keveredik. Párttársai magára hagyják, ám Manuelt nem olyan fából faragták, hogy egyedül vigye el a balhét. A párt megoldó emberének most saját bőrét kell mentenie, mielőtt a folyton nyomában szaglászó média kitálalna.

A teljesen őrült filmeket jegyző dél-korai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után visszatért hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, a Kitekintő szekcióban szereplő Élősködők, ami a Pressburger teremben 21.30-tól látható. Ki-tek családja igazi semmirekellőkből áll, akik mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul. Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát. A film ismétlése vasárnap 13 órakor lesz az Uránia teremben.

Az Uránia teremben 22.30-kor Tóth Barnabás versenyfilmjének ismétlése lesz: az Akik maradtak című történelmi drámát az amerikai Telluride közönsége már nagy lelkesedéssel fogadta, a CineFest előtt nem sokkal pedig érkezett a hír, hogy Magyarország ezt az alkotást nevezi a jövő évi Oscar-díjra. Egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a film a második világháború után. Mindketten sokat veszítettek, és mindketten szeretnének új életet kezdeni, miközben körülöttük már a Rákosi-rendszer diktatúrája alakul. Vajon túl lehet-e élni a múlt és a jövő tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?

22.45-kor a Béke teremben az amerikai versenyfilm, a Saint Frances ismétlése kezdődik. Az amerikai Bridget Jones (a főszereplő neve is rímel, mivel Bridget), egy harmincnégy éves nő, aki identitászavarban és kapuzárási pániktól szenved. Sosem akart gyereket, ennek ellenére bébiszitternek áll, és egy apró kislány ébreszti rá, hogy az élet felelős döntések sorozata. Az amerikai SXSW fesztivál közönségdíjasa igazán szívmelengető alkotás, egyben tökéletes zárása a mai napnak.

 

No items found