Roma-kép

2021. szeptember 14. kedd 14:25

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál immár 15. alkalommal rendezi meg a Roma-Kép című programját, amely keretében idén Surányi Z. András három alkotását ismerhetik meg az érdeklődők. A program szakmai felügyeletét a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszéke látja el. Az idei filmválogatás kiegészült egy filmpályázattal, melynek szakmai partnere a Dikh TV volt.

Szeptember 15-én, 17.00-tól a Béke teremben a Rézangyalok kezdődött, amit Surányi Sívó Júliával közösen rendezett. A 2017-es dokumentumfilm egy miskolci általános iskolát mutat be. Két elkötelezett zenetanár a zenetanítással igyekszik felzárkóztatni, az iskolai életbe és a társadalomba beilleszteni a nyomortelepeken lakó, könnyen elkallódó gyerekeket.

A Panoráma című, 2014-es dokumentumfilm helyszíne a Miskolc-Lyukóvölgy. Itt egymás mellett él a többholdas gazda, az uzsorás, a nincstelen, segélyből tengődő rokkant és a rongyos utcagyerek. Ami összeköti, mintegy keretbe foglalja őket, az a mára tönkrement, valaha festői környezet. A lyukói völgyek és dombok sokat mesélhetnének az elmúlt 25 évben végbement pusztulásról. A film mégsem a nyomor, a reménytelenség filmje. Csapó nagymama ebben az elemeire hullott világban a kimozdíthatatlan, stabil pont, az örökérvényűség. Ő az, aki népmesei hősként küzd a reménytelenség ellen. A film szeptember 16-án, 16.00-kor látható a Béke teremben.

A Sívó-Surányi alkotópáros legújabb, idei filmje az Aranycipellő 17.00-tól látható ugyanitt. Dokumentumfilm egy halmozottan hátrányos helyzetű iskola diákjairól, akiknek egy birkózó-edző naponta edzéseket tart, versenyekre viszi őket, a családokat is bevonva igyekszik esélyt adni és motiválni a gyerekeket a további munkához, az életben való előbbre jutáshoz.

A CineFest és a Dikh TV közös, Roma/képmás – Cigány/másképp nevű filmpályázatának bemutatója és díjátadója 18.30-tól veszi kezdetét a Béke teremben.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, a programok ingyenesen látogathatók!

Kapcsolódó film:
ARANYCIPELLŐ (Roma kép)
PANORÁMA (Roma kép)
RÉZANGYALOK (Roma kép)
Kapcsolódó program:
ROMA-KÉP 2021 (Szakmai program)