Filmajánló – 6. nap

2021. szeptember 15. szerda 07:05

A fesztivál hatodik, szerdai napjának versenyfilmjei a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról érkeztek – közülük a román mozi egyenesen a fesztivál fődíját, az Arany Medvét nyerte el. Ma kiderülhet, a hazai közönség hogyan fogadja e polgárpukkasztó alkotást.

Hullámlovasok: A filmhang művészete címmel láthatnak érdekfeszítő dokumentumfilmet azok, akik szívesen elmerülnének a filmkészítés kulisszatitkaiban. Az alkotás korábban a legnagyobb fesztiválokon – Cannesban és a Tribecán – fordult meg, így méltó helye van a CineDocs versenyszekcióban. Legendás hangmérnökökkel és rendezőkkel készült interjúk, híres filmrészletek és a hangszerkesztés kulisszatitkai segítenek abban, hogy felfedezzük a filmhangok történetét, művészetét és erejét. Hallgassuk meg mit gondolnak a legnagyobb rendezők – Steven Spielberg, George Lucas vagy éppen Robert Redford – a filmhang művészetéről! Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A CineDocs versenyprogramban szereplő Alkalmi kémek történelmi dokumentumfilm a második világháború egy kevésbé ismert történetét dolgozza fel. A háborúban a brit hírszerzés átlagos fiatalokat küldött kémként a németek által megszállt Kelet-Európába. A feladatuk az volt, hogy menekülőutat keressenek a hadifoglyok számára, és megszervezzék az ellenállást. Ha belegondolunk, hogy ezek a fiatalok palesztin zsidók voltak, akiket visszaküldtek eredeti hazájukba, ahol a sorstársaikra a „végső megoldás” várt, akkor a küldetés szinte öngyilkosságnak tűnik. A film után közönségtalálkozó az alkotókkal! Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Ugyancsak román alkotás a versenyprogramban szereplő, hangzatos című Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban. A Berlinale-n a legfontosabb díjat, az Arany Medvét elnyert mozi már a COVID időszak alatt forgott, arra számos módon reflektál, miközben görbe tükröt tart korunk társadalma elé. A film egy házipornóval indít, és mire elkezdenénk gondolkodni, hogy mire fel, már az első szegmens képsorai peregnek, amelyben egy középkorú nő sétál Bukarest utcáin. Kiderül, hogy a maszkos nő szerepelt a véletlenül a netre került pornóban, és este szülői értekezlet előtt kell „felelnie a történtekért” az iskolában, ahol történelmet tanít. A rendező Radu Jude tulajdonképpen már „hazajár” a CineFestre, korábban például az Aferim! című alkotása szerepelt a programban. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen, illetve a Távmoziban országosan is megtekinthető 1200 Ft-ért.

Egyenesen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard programjából érkezett a CineFest versenyszekciójába a Kék mocsár. Justin Chon író-rendező filmje megható és időszerű történet egy amerikai családról. Az örökbefogadott koreai fiú, Chon (Antonio LeBlanc) feleségül veszi élete szerelmét, Kathyt (Alicia Vikander), és így a nevelőapja lesz a nő imádott kislányának, Jessienek. Miközben azért küzd, hogy a családjának jobb legyen, a férfinak szembe kell néznie a múlt árnyaival: kiderül, hogy kitoloncolhatják abból az országból, amit egész életében a hazájának tekintett. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt, és a CineFesten is versenyben van az amerikai-francia koprodukcióban készült Stillwater. Tom McCarthy (Az állomásfőnök, A látogató és a számos Oscar-díjjal kitüntetett Spotlight – Egy nyomozás részletei) drámájában egy oklahomai olajfúró munkás (Matt Damon) Marseillesbe megy, hogy meglátogassa a lányát, aki egy francia börtönben ül egy olyan gyilkosságért, amit – állítólag – nem ő követett el. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrend útvesztőiben bolyongó Bill mindent elkövet, hogy tisztára mossa lánya nevét. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Szem nem marad szárazon a romantikus szkeccsfilm láttán, amely három találkozás történetét meséli el a japán Hamagucsi Rjuszuke tolmácsolásában. A rendező A szerencse és képzelet kereke című alkotása méltán került a CineFest versenyszekciójába. Ezt megelőzően a Berlinale-n mérettetett meg, ahol Ezüst Medvét, a zsűri nagydíját nyerte. Egy meglepő szerelmi háromszög, egy elbaltázott csábítás diák és tanár között, valamint egy váratlan találkozás befolyásolja a szereplők sorsát ebben a főleg dialógusokra és érzelmekre építő, az emberi kapcsolatok mélységeit feltáró drámában. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Kitekintő programban szereplő Fogyatékkal élők a vásznon: A befogadás művészete magával ragadó történet a fogyatékkal élők filmes ábrázolásáról. A látványos dokumentumfilmből megtudhatjuk, hogyan változtak a fogyatékkal élő karakterek Thomas Edison Hamis koldusától a Forrest Gumpig és az A bal lábamig, de arra is fény derül, hogy miképp áll a szórakoztatóipar a fogyatékkal élő művészekhez. A rendező, Jenni Gold hosszú éveket töltött azzal, hogy elkészítse ezt a filmet. Az alkotás előtt Jonathan Glazer rövidfilmje, a Stasbourg 1518 látható, amely az alig 500 éve Strasbourg polgárait „megfertőző” rejtélyes betegség, a táncpestis inspirálta. A film korunk legnagyobb táncosainak közreműködésével született a karantén idején, és Mica Levi hipnotikus zenéje teszi még inkább feledhetetlenné. A mindkét filmet magába foglaló előadásra (amely egyben a két film utolsó vetítése a fesztiválon)  400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.