Sziléziai Filmnap

2021. szeptember 09. csütörtök 15:00

Szeptember 11-én, szombaton a sziléziai filmgyártás jelentős alkotásaival ismerkedhetünk meg. Ezek biztosan nem ismeretlenek a nézők számára, hiszen ki ne emlékezne például Lolka és Bolka kalandjaira?

A közép-európai történelmi régió legnagyobb része ma Lengyelország határain belül fekszik, kis része pedig Csehországban és Németországban van. Legnagyobb városai Wroclaw és Katowice. Számos jelentős filmalkotó származik e területről. A Sziléziai Vajdaság és Borsod-Abaúj-Zemplén megye partnerrégiós együttműködésében megvalósuló válogatás most kísérletet tesz e gazdag filmkultúra bemutatására.

16 órakor a Művészetek Háza Béke termében a Bielsko-Biala Animációs Stúdió remekeibe kóstolhatunk bele. Az egyórás kedvcsinálóban Lolka és Bolka, valamint Rexi kutya kalandjait idézhetjük fel – és bár a mesék az egész családnak szólnak, ezúttal eredeti nyelven, magyar és angol felirattal láthatjuk őket.

Ezt követően 17 órától már a Katowicei Krzysztof Kieślowski Filmiskola öt kisfilmjét láthatjuk.

Ezzel párhuzamosan, az Uránia teremben Lech Majewski retrospektív kezdődik. Az 1970-es évek óta rendező Majewski a kommunista éra utolsó évtizedei alatt az Egyesült Államokban élt, az évek során pedig számos nemzetközi filmet forgatott. Többek között olyan színészek által a kamerája elé, mint Michael York, Charlotte Rampling, Karen Black, Peter Firth és Rutger Hauer.

Ezúttal két kiváló alkotását láthatjuk az elmúlt évtizedekből: 17 órakor az 1999-es Wojaczek, 21 órától pedig 2001-es Angelus kezdődik. A rendező személyesen is elkíséri a filmeket, így mindkét film után lesz lehetőség a közönségnek kérdezni őt.

A fenti vetítések ingyenesen látogathatók.

Kapcsolódó program:
SZILÉZIAI FILMNAP (Szakmai program)