Filmajánló – 1. nap

2021. szeptember 10. péntek 08:59

A fesztivál rögtön három rendkívül erős filmmel indul. A zseniális Anders Thomas Jensen legújabb alkotása, a Sundance Filmfesztivál díjesőben kitüntetett drámája, és egy legendás zenekar intim portréja között dönthetünk.

A fesztivál nyitófilmje Anders Thomas Jensen (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái, Férfiak és csirkék) legfrissebb alkotása, Az igazság bajnokai. A forgatókönyvíró és filmrendező fekete komédiája újra összehozza a dán filmek legkedveltebb színészeit, Mads Mikkelsen-t (Még egy kört mindenkinek, A vadászat, Ádám almái), Nikolaj Lie Kaas-t (A 64-es betegnapló, Zöld hentesek, Ádám almái), és Nicolas Bro-t (Férfiak és csirkék, Ádám almái). A film magának való főhőse, a lányát egyedül nevelő Markus (Mikkelsen) vonatbalesetben elveszíti a feleségét. A férfi hivatásos katonaként hosszú éveket töltött távol az otthontól. Hamarosan felkeresi a férfit egy különös figura, Otto (Kaas), aki szintén a vonaton utazott, és azt állítja, hogy a baleset nem volt véletlen. Az igazság bajnokai nemzetközi premierje a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol az alkotás a CineFesthez hasonlóan nyitófilmként indult. Négy kategóriában jelölték a dán kritikusok díjára, valamint 15 kategóriában jelölték a Dán Filmakadémia éves díjára, a Robert-díjra. Utóbbiból négyet el is nyerte (legjobb színésznő, női mellékszereplő, zene és vizuális effektusok). Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Az a-ha zenekarra bizonyára mindenki emlékszik, aki valamilyen módon kötődik a ’80-as évekhez. Aki pedig a Take On Me és a The Sun Always Shines on T.V. című slágereken túl is ismeri őket, jól tudja, hogy apróbb kihagyások ellenére a közel negyvenéves múltra visszatekintő norvég szintipop banda a mai napig turnézik az egész világon, és rendületlenül nagy népszerűségnek örvend. Az a-ha: A film megkísérel túllátni a rajongáson, és a zenekar, és tagjainak valódi életét, egymáshoz való viszonyrendszerét bemutatni, miközben a filmes stáb elkíséri őket az aktuális turnén. A CineDocs versenyfilmjéből többek között kiderül, hogy a három zenész tulajdonképpen csak a színpadon találkozik egymással – a koncerthelyszínre mindig külön-külön kocsival érkeznek, és még külön öltözőik is vannak. Vajon mi romlott el az évek során köztük? Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Az idei Sundance Fesztiválon igazi sikertörténet volt a koszovói Méhkas, ugyanis rögtön három díjat nyert: a legjobb nemzetközi film zsűri nagydíját, a rendezői díjat és a közönségdíjat. A fesztivál történetében először fordult elő, hogy egy alkotás mindhárom legfontosabb nemzetközi díjat hazavigye, így nem véletlenül nagyok az elvárások a fiatal rendezőnő, Blerta Basholli alkotása iránt, amely egyben a CineFest programjának első versenyfilmje. A dráma egy családanya életét mutatja be a koszovói Krusha e Madhe faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen, illetve a Távmoziban országosan is megtekinthető 1200 Ft-ért. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen, illetve a Távmoziban országosan is megtekinthető 1200 Ft-ért.

Kapcsolódó film:
a-ha: A FILM (CineDocs)
AZ IGAZSÁG BAJNOKAI (Kitekintő)
MÉHKAS (Nagyjátékfilm)