100 éve született Jancsó Miklós

2021. szeptember 11. szombat 11:09

Jancsó Miklós a Szegénylegényekkel tűnt fel 1966-ban a Cannes-i Filmfesztiválon. Később olyan filmekkel írta be magát az egyetemes filmművészetbe, mint a Csillagosok, katonák, a Fényes szelek, a Sirokkó vagy a Még kér a nép. Utóbbi alkotásáért 1972-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.

Egyedi és eredeti kameramozgásai tökéletes harmóniában vannak mondanivalójával. Filmjeiben a művészet választ keres a történelmi megrázkódtatások mozgatórugóira, zseniális filmnyelve pedig olyan alkotókra volt hatással, mint például Martin Scorsese, Tarr Béla és Bernardo Bertolucci.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az Égi bárány című remekművével tiszteleg pályája előtt. A film főszereplője a fesztiválon idén az Európai mozi nagykövete-díjjal kitüntetett Daniel Olbrychski. A cselekmény a Dunántúlon, 1919-ben játszódik, forradalom és ellenforradalom zűrzavarában. A filmben Olbrychski mellett a magyar színjátszás legjobbjai, egyben Jancsó Miklós állandó alkotótársai tűnnek fel, úgymint Madaras József, Balázsovits Lajos, Kozák András, Bujtor István és Bálint András.

Szeptember 11-én 19.00-tól kerekasztal-beszélgetés, majd 19.30-tól a film vetítése kezdődik a Béke teremben.

Mindkét program ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó film:
ÉGI BÁRÁNY (CineClassics)