25 éve hunyt el Krzysztof Kieślowski

2021. szeptember 16. csütörtök 15:46

25 éve hunyt el a legendás lengyel filmrendező, Krzysztof Kieślowski (1941-1996). Bár a ’60-as évek óta alkotott, legismertebb munkái a nemzetközi koprodukcióban készült kései filmjei, a Veronika kettős élete (1991) és a Három szín-trilógia (1993-1994). Ezek a művek itthon is nagy népszerűségnek örvendenek a filmrajongók körében.

A Három szín egyes darabjai, a Kék (1993), a Fehér (1994) és a Piros (1994) a francia zászló által szimbolizált ideákról szólnak: a kék a szabadság, a fehér az egyenlőség, a piros pedig a testvériség. Mindegyik film jelentős szakmai sikereket aratott. A Juliette Binoche, Zbigniew Zamachowski és Julie Delphy főszereplésével készült Kék a Velencei Filmfesztiválon több díjat, köztük a megosztott Arany Oroszlánt nyerte. A Fehérben a korábbi filmből visszatért Zbigniew Zamachowski és Julie Delphy, és Berlinben Ezüst Medvét nyert. A díjesőt megkoronázandó utolsó filmje, egyben a trilógia záródarabja, az Irène Jacob és Jean-Louis Trintignant főszereplésével készült Három szín: piros volt. Az alkotás Cannes-ban mutatkozott be és később három Oscar-díjra jelölték. Ezt követően Kieślowski visszavonult a filmkészítéstől.

Szeptember 17-én a rendező emlékének adózva 19 órától a Béke teremben kerekasztal-beszélgetés lesz életművéről, Európavíziójáról és trilógiájának aktualitásáról. Résztvevők: Pörös Géza és Takács Gosia. A beszélgetést moderálja: dr. Muszatics Péter, a CineClassics kurátora.

Ezt követően, 19.30-tól az 1994-es portréfilm, a Krzysztof Kieślowski: Megvagyok című alkotás látható. A Karlovy Vary Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díjával kitüntetett portréfilm érzékeny képet rajzol a nagy rendezőről.

Az előadás és a portréfilm ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó film:
KRZYSZTOF KIEŚLOWSKI: MEGVAGYOK (CineClassics)
Kapcsolódó program:
KIEŚLOWSKI 25 (CineClassics)