Filmajánló – 7. nap

2021. szeptember 16. csütörtök 07:47

A hetedik, csütörtöki napon Oscar-jelölt alkotást is láthatunk a versenyprogramban, de természetesen korántsem ez az egyedüli néznivaló az aktuális kínálatban.

A CineDocs versenyprogramban szereplő Alkalmi kémek történelmi dokumentumfilm a második világháború egy kevésbé ismert történetét dolgozza fel. A háborúban a brit hírszerzés átlagos fiatalokat küldött kémként a németek által megszállt Kelet-Európába. A feladatuk az volt, hogy menekülőutat keressenek a hadifoglyok számára, és megszervezzék az ellenállást. Ha belegondolunk, hogy ezek a fiatalok palesztin zsidók voltak, akiket visszaküldtek eredeti hazájukba, ahol a sorstársaikra a „végső megoldás” várt, akkor a küldetés szinte öngyilkosságnak tűnik. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A görög versenyfilm, az Almák Görögország Oscar-nevezettje volt. Bár a jelölésig nem jutott el, elsőfilmes rendezője így is szép sikert aratott: sci-fije többek között a Velencei és a Torontói Filmfesztiválok programjában szerepelt. A történet főhőse, Aris egy rehabilitációs program kellős közepén találja magát egy hirtelen amnéziát okozó világjárvány közepette. A program célja, hogy segítsen a pácienseknek új identitást építeni. A napi rutinokat rögzítik, hogy új emlékek születhessenek, mindent kamerára vesznek, és Aris lassan újra visszatér a normális életbe. Megismerkedik Annával, aki szintén bekerült a programba. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A CineDocs versenyfilmje, a Kertrendezés lírai dokumentumfilm fákról és emberekről, és a köztük levő, felfoghatatlanul sokféle kötelékről. A szépen fényképezett, lassan hömpölygő film több mint egyszerű ökológiai kiáltvány. A vidéki természet és a nagy nehézségek árán eredeti helyükről kiemelt famatuzsálemek látványa önmagában is különleges, de a háttérben egy abszurd történet bontakozik ki. A gondosan kiválasztott fák egy dúsgazdag gyűjtőhöz vándorolnak, aki különleges kertet épít. Az alkotás korábban szerepelt a Berlinale Forum szekciójában, és a Sundance-en is megmérettetett. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Román alkotás a versenyprogramban szereplő, hangzatos című Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban. A Berlinale-n a legfontosabb díjat, az Arany Medvét elnyert mozi már a COVID időszak alatt forgott, arra számos módon reflektál, miközben görbe tükröt tart korunk társadalma elé. A film egy házipornóval indít, és mire elkezdenénk gondolkodni, hogy mire fel, már az első szegmens képsorai peregnek, amelyben egy középkorú nő sétál Bukarest utcáin. Kiderül, hogy a maszkos nő szerepelt a véletlenül a netre került pornóban, és este szülői értekezlet előtt kell „felelnie a történtekért” az iskolában, ahol történelmet tanít. A rendező Radu Jude tulajdonképpen már „hazajár” a CineFestre, korábban például az Aferim! című alkotása szerepelt a programban. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

A Quo Vadis, Aidát a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra jelöltek, és most végre a hazai közönség is láthatja – ráadásul egyenesen a versenyprogram részeként. Jasmila Zbanic rendezőnő már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború okozta traumákról. Most nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készítette el az eseményeket közvetlenül bemutató filmjét, amely a srebrenicai mészárlás heteit ábrázolja. Ebben az időszakban több mint nyolcezer bosnyákot mészároltak le szerb katonák, és mindezt az ENSZ által delegált békefenntartó erők nemhogy nem akadályozták meg, hanem szemlesütve asszisztáltak is hozzá. Az előadásra 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen, illetve a Távmoziban országosan is megtekinthető 1200 Ft-ért.

Szem nem marad szárazon a romantikus szkeccsfilm láttán, amely három találkozás történetét meséli el a japán Hamagucsi Rjuszuke tolmácsolásában. A rendező A szerencse és képzelet kereke című alkotása méltán került a CineFest versenyszekciójába. Ezt megelőzően a Berlinale-n mérettetett meg, ahol Ezüst Medvét, a zsűri nagydíját nyerte. Egy meglepő szerelmi háromszög, egy elbaltázott csábítás diák és tanár között, valamint egy váratlan találkozás befolyásolja a szereplők sorsát ebben a főleg dialógusokra és érzelmekre építő, az emberi kapcsolatok mélységeit feltáró drámában. Az előadásra (amely egyben a film utolsó vetítése a fesztiválon) 400 Ft-ért váltható jegy elővételben, vagy a helyszínen.

Kapcsolódó film:
A SZERENCSE ÉS KÉPZELET KEREKE (Nagyjátékfilm)
ALKALMI KÉMEK (CineDocs)
ALMÁK (Nagyjátékfilm)
KERTRENDEZÉS (CineDocs)
QUO VADIS, AIDA? (Nagyjátékfilm)
ZŰRÖS KETTYINTÉS, AVAGY PORNÓ A DILIHÁZBAN (Nagyjátékfilm)