Éjféli szekció

2018. szeptember 01. szombat 11:00
A Verseny és a Kitekintő filmjei mellett természetesen visszatér a horror és a thriller műfajainak gyönyöreit kínáló Midnight, azaz az éjféli szekció, amelynek húzóműve a Panos Cosmatos rendezte Mandy – A bosszú kultusza, Nicholas Cage véres ámokfutásával.

Ebben a szekcióban indul az angol rendező, Peter Strickland rendezésében Magyarországon készült A királylány és az átok című kisfilm (hazai producerei Turán Eszter és Nedeczky Dóra), melynek világpremierje a texasi Oscar-minősítő filmfesztiválon, a SXSW-en (South by Southwest) volt idén márciusban.

A királylány és az átok című szkeccs az egészestés, A gonosz természetrajza című, filmantológia része, amely különböző nemzetek folklórjából mesél el egy-egy jellegzetes történetet. A hazai szegmens rendezője, a Magyarországon több ízben forgató angol rendező, Peter Strickland. A megfelelő történet kiválasztásában Zalka Csenge, népmese-szakértő és mesemondó segédkezett. Így talált rá a rendező magyar népi hagyomány egy sötét darabjára, A királylány és az átokra, amely tökéletesen illeszkedik a baljós népmeséket feldolgozó antológiába. A történetben két testvér versenyzik egy hercegnő szívéért. A báty azonban hazudik a hercegnőnek, azzal vádolva öccsét, hogy beleszeretett valaki másba, így a királylánynak a hír hallatán megszakad a szíve, majd kisvártatva bele is hal a fájdalomba. Nemsokára azonban feltámad az éjszaka közepén, hogy bosszút álljon a halálát okozó testvéreken.

A kisfilmet az autentikus magyar népi hagyományok inspirálták, a sötét tónusú történetet pedig színházi alapokra helyezett, paradzsanovi ornamentikájú látvány hangsúlyozza. A rövid történetet a magyar népmese sajátja, a valósághű, érzelmekkel túlfűtött horrorisztikus esztétika határozza meg.

Kapcsolódó film vetítések:

A gonosz természetrajza (The field guide to evil)
Rendező: Peter Strickland, Ashim Alhuwalia, Veronika Franz, Severin Fiala, Agnieszka Smoczynska, Katrin Gebbe, Can Evrenol, Calvin Reeder, Yannis Veslemes
Magyarország, Lengyelország,Törökország, India, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Németország, Görögország
117 perc
2018. szeptember 21. péntek 23:30 Pressburger terem (premier)
Béta teszt (Beta Test)
Rendező: Nicholas GYENEY
Amerikai Egyesült Államok
88 perc
2018. szeptember 14. péntek 23:00 Uránia terem (premier)
Mandy – A bosszú kultusza (Mandy)
Rendező: Panos COSMATOS
Amerikai Egyesült Államok
121 perc
2018. szeptember 22. szombat 22:00 Pressburger terem (premier)