Slágerfilmek a Kitekintő szekcióban

2018. augusztus 30. csütörtök 18:00
Az idei Jameson CineFesten a Kitekintő szekcióban sorakoznak a világ legnagyobb filmfesztiváljain díjazott friss klasszikusok.

Ilyen például a japán Hirokazu Kore-eda Bolti tolvajok című műve: ezt nevezték meg a perfekcionalizmus kategória legjobbjaként az idei Cannes-i Fesztiválon, azaz neki jutott a patinás Arany Pálma. Kore-eda valóban az egyik legjobb japán képíró, igen termékeny is, és az Anyátlanok című korábbi művével már alkotott egyszer tökéleteset. Most is: egy diszfunkcionális család tagjait mutatja be, akik szegények és kényszerbetegek, és nem lehet eldönteni, hogy miért lopnak mindent össze áruházakból. Miközben ott van a nagyi magas nyugdíja, a mama dolgozik egy mosodában, a férfi „háztartásbeli”, de ő neveli a fiatal fiúkat. Aztán pedig azt a kislányt, akit magukhoz vesznek, miután a szülei verték. Szép lassan kerekedik ki előttünk e furcsa családmodell, amelyben végül az is hoz egy érdekes fordulatot, hogy kiderül: itt senki sem vér szerinti rokon. Választott család, ha úgy tetszik. Persze, ez nem fenntartható hosszú távon, jön is a kötelező dráma, és Kore-eda újfent bizonyítja, hogy a japán kultúra olyan érzékeny módon tud emóciókkal bánni, ahogy arról sokan csak álmodoznak a nyugati világban.

Nuri Bilge Ceylan a török filmművészet élő klasszikusa, akinek A vadkörtefa című filmje a 2018-as Cannes-i Filmfesztiválon szintén versenyzett az Arany Pálmáért. A lassú ritmusú, meditatív alkotás meseszép anatóliai tájakon játszódik, ahol az emberek még titokzatos harmóniában élnek a természettel. A történet hőse Sinan, a szépreményű fiatal író, aki a nagyvárosból érkezik haza szülőföldjére, hogy erőt és anyagi támogatást gyűjtsön első kötete megjelentetéséhez. A visszatérés nehezebben megy, mint gondolná, mert a falu és az emberek megváltoztak, vagy éppen ő maga nem az már, mint aki egykor volt. Ceylan titka, hogy finom ízléssel használja a csehovi dráma és a keleti mágikus realizmus elemeit, az előbbit elsősorban a karizmatikus, mégis visszafogott színészek, az utóbbit Gökhan Tiryaki operatőr segítségével.

A Berlinálén debütált Alekszej Alekszejevics German rendezte Dovlatov című életrajzi film a 20. századi orosz irodalom egyik legeredetibb alakjáról szól: Szergej Dovlatov életének hat napját mutatja be csendes egyszerűséggel és hiteles alakításokkal. Története által megismerhető a kora hetvenes évek Leningrádja is, ahol a diktatúra elnyomása alatt különleges értelmiségi és művésztársadalom élt és alkotott.

A Kitekintő egyik legkülönlegesebb alkotása, egyben a fesztivál zárófilmje a Spike Lee rendezte Csuklyások – BlacKkKlansman lesz, mely Cannes-ban a zsűri nagydíját kapta idén. A mű a Colorado Springs-i rendőrség első afro-amerikai nyomozójának, Ron Stallworth-nak a történetét mutatja be. Stallworth beépült a hírhedt Ku-Klux-Klánba és társával, Flip Zimmermannal eljutottak a Klán legmagasabb köreibe is, hogy megakadályozzák, hogy a szervezet terrorcselekményt kövessen el a város fekete lakosai ellen.

Kapcsolódó film vetítések:

A vadkörtefa (Ahlat Agaci)
Rendező: Nuri Bilge CEYLAN
Törökország, Franciaország, Németország, Bulgária, Macedónia, Jugoszlávia, Bosznia-Hercegovina, Svédország
188 perc
2018. szeptember 15. szombat 18:00 Zukor terem (premier)
Bolti tolvajok (Manbiki kazoku)
Rendező: Hirokazu KOREEDA
Japán
121 perc
2018. szeptember 16. vasárnap 18:30 Zukor terem (premier)
Fesztivál záró film
Csuklyások: BlacKkKlansman (BlacKkKlansman)
Rendező: Spike LEE
Amerikai Egyesült Államok
135 perc
2018. szeptember 22. szombat 18:00 Pressburger terem (premier) Záró film (belépés csak meghívóval)
Dovlatov
Rendező: Alexey GERMAN Jr.
Oroszország, Lengyelország, Szerbia
126 perc
2018. szeptember 20. csütörtök 18:30 Zukor terem (premier)
Kékről álmodom (Blue My Mind)
Rendező: Lisa BRÜHLMANN
Svájc
97 perc
2018. szeptember 19. szerda 18:30 Zukor terem (premier)
Keresés (Searching)
Rendező: Aneesh CHAGANTY
Amerikai Egyesült Államok
102 perc
2018. szeptember 17. hétfő 18:30 Zukor terem (premier)
Meztelen Juliet (Juliet, Naked)
Rendező: Jesse PERETZ
Amerikai Egyesült Államok
105 perc
2018. szeptember 18. kedd 18:30 Zukor terem (premier)
Volt egyszer egy téka
Rendező: CSIZMAZIA "Cheese" Gábor
Magyarország
90 perc
2018. szeptember 16. vasárnap 16:00 Zukor terem (premier) A film után közönségtalálkozó az alkotókkal